Ehlers Danlos (EDS) & Hypermobilitetsyndrom (HMS)

Beighton skalan

2016-11-28 18:04 #0 av: Va222er

Hej! 
Jag är 22 år och har under många år haft problem med överrörliga och knäppande leder. Listan kan göras lång på alla symtom jag har och smärta i olika leder har ökat under senaste halvåret. Jag var på undersökning på vårdcentralen förra veckan men då jag bara kom upp i 3 poäng på breighton-skalan så kunde inte diagnosen EDS ställas. Min fråga är nu om man kan ha EDS/Hypermobilitet trots låga poäng i breighton-skalan? Någon som har erfarenhet av detta? 
Tack på förhand! 

Anmäl
2016-11-29 08:18 #1 av: Lessrygg

Hej,

Ja det skulle jag nog kunna tro att man kan ha. Jag har HMS och är inte exakt enligt allla kriterier i beighton skalan. Jag har dock 9/9 men är tex mer överrörlig i nacke, rygg axlar än vad jag är i tex armbågarna.

Anmäl
2016-11-29 08:53 #2 av: Va222er

Okej, tack för ditt svar! :) Fick du poäng på alla rörelserna ändå? Eller var det genom de övriga kriterierna som man tar hänsyn till, så som smärta i över 4 månader, elastisk hud osv?

Jag fick poäng på att jag kan lägga handflatorna i golvet med raka ben samt att jag kan böja armbågarna. Jag har dock aldrig tänk på att jag har överrörliga armbågar. Däremot så är jag överrörlig i många andra leder som inte undersöktes. Jag får väl uppsöka en läkare som är specialiserad inom området framöver.

Anmäl
2016-11-30 09:38 #3 av: TatsuOni

Jag har läst artiklar utav flertalet läkare som vill avskaffa skalan, just för att den inte är tillförlitlig. De menar på att man måste titta på helheten. DVS flera leder, familjehistorik, symtom m.m.

Jag har ingen diagnos men kan t ex inte få ner tummen till handleden. Trots detta så subluxerar det yttre benet i handleden. Jag skulle troligen inte få poäng på lillfingrarna heller, men däremot så är jag väldigt rörlig i t ex höfter och nacke. Vilket alltså inte ingår i testet.

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl
2016-12-01 09:57 #4 av: Va222er

Tack så mycket för ditt svar! Subluxerar dina leder på fler ställen? Jag har också stora problem med subluxerande leder, främst i axlar och höger höft. Har aldrig fått något ur led men det känns väldigt obehagligt när det subluxerar. 

Anmäl
2016-12-01 10:17 #5 av: TatsuOni

#4 De flesta utav mina leder subluxerar. Vissa värre och oftare än andra.

Sådant som sker oftare/regelbundet är höger höft, vänster handled, höger skulderblad/axel, knän och fotleder.

Två utav mina fingrar har blivit skadade tidigare, så de subluxerar varje timma och gör inte ont längre. Det är mest störande. Däremot så blir de inflammerade ibland om jag har överansträngt dem.

Vissa gånger/vissa leder stannar i ett "halvt ur led" läge som jag med mer eller mindre krångel kan knäcka tillbaka. Andra gånger (t ex mina knän gör det här ibland), så hoppar det helt ur led och åker tillbaka i samma rörelse. En gång gjorde det inte det, så då var jag snabb med att vrida till benet så att knäskålen skulle hoppa tillbaka. Det fungerade, men gjorde rejält ont!

Värd för hår. Medarbetare på te.

Home is where the heart is ~ http://tatsu.blogg.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.