Utanför ämnet (OT)

Hjälpmedel?

2015-05-02 16:06 #0 av: emawid

Jag har tänkt på en grej.. Många som skriver här har problem som kräver eller i alla fall skulle bli hjälpta av hjälpmedel av olika slag.

Hur är det med kontakt med arbetsteraeut för er som behöver hjälp i vardagen på olika vis? Vad gäller om man har en uttalad diagnos?

Jag känner att jag har lindriga besvär jämfört med många andra här och ingen konstaterad diagnos heller. Därför vet jag inte vilken hjälp man får ifall man skulle behöva. Blir lite nyfiken på vilka hinder man måste ta sig över innan man når dit man behöver...

Anmäl
2015-05-05 00:00 #1 av: Görkan

Det är nog bara att ta kontakt till kommunens arbetsterapeut och berätta hur du har det, hur du gör, vad som är svårt att göra osv. Sedan bedömer arbetsterapeuten hur dina behov ser ut. Utifrån din situation förskrivs det ev. ett hjälpmedel eller så får du råd och tipps gällande strategier som kan underlätta osv.  Bäst är alltid att lära sig göra saker med så få hjälpmedel och assistans som möjligt för då är man ju mest oberoende.

Arbetsterapeuter jobbar ju inte enbart med hjälpmedel utan också med alternativa sätt att utföra en aktivitet på. De kanske visar dig hur du med mindre smärta kan göra massa saker i köket, vid städning, påklädning osv. Men de kan också mycket om hjälpmedel så klart.

Generellt så borde inte avsaknad av en diagnos styra om du kan få hjälpmedel eller inte utan det är individuella bedömningar av funktionsnedsättning och behov.
Tveka inte att ta kontakt med arbetsterapeuten. Det är ju de som säger att de får vardagen att fungera :-) Det värsta som händer är att de säger nej till något du vill ha. Då kan du fundera att skaffa det själv. T.ex. här:  

http://varsam.se/shop/

http://www.hjalpmedel.se/ 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.