Ehlers Danlos (EDS) & Hypermobilitetsyndrom (HMS)

patella alta

2015-04-17 22:56 #0 av: tiwan

Någon som har patella alta? Jag är född med detta på båda mina knän tydligen. Fick diagnosen nyligen efter fyra års helvete med knäsmärtor och ingen som kunnat hjälpa mig. Väntar nu på en stabiliserande operation där man flyttar om nedre fästet till knåskålsenan oxh sätter fast detta med skruvar för att förhindra mina dagliga subluxationer? Någon som gjort detta och har något positivt att säga eller kanske vet någon sida där jag kan läsa mer om patella alta hittar inte så mycket om det så det kanske är ovanligt?

Anmäl
2015-04-18 08:47 #1 av: emawid

Hej! Nu har inte jag fått något fint namn på vad mina besvär heter men jag har liknande besvär. Jag vet ingen specifik sida där du kan läsa vidare men jag kan berätta hur det ser ut för mig.

Mina knäskålar har suttit för högt upp och även lite för långt åt utsidan till sedan födseln. Varför vet jag inte, men den nedre senan är för lång vilket gör att patella får ett högre läge.

Sedan jag var ca 7 år så har mina knän hoppat ur led (luxerat) mer eller mindre regelbundet. Det var värre förr, vilket troligen beror på att jag har mer muskulatur i låren nu som stabiliserar till viss del. Men jag har lika som du besvär med smärta och subluxationer (de är på väg ur led) dagligen. Vissa gånger känner jag det tydligare än andra gånger. Det knakar och smäller i under patella när jag böjer benen på grund av broskbildning som kroppen skapar som "skavskydd" på grund av felställningen.

Det verkar som att du har större problem med smärta än mig, men kanske det beror på att då fick besvären senare i livet. Visst ställer smärtan till det för mig med ibland men det är mer sällan nu för tiden (om det inte är vinter och ishalka ute). Jag känner mest av den om jag går mycket i trappor, böjer mig ner mycket eller går i fel skor. Se till att du har bra skor som du känner ger hela din kropp en bra hållning, det är a och o för att knäna ska kunna avlastas på bästa sätt även när du är uppe och står och går mycket.

Jag skulle ha opererat mig när jag vad runt 15-16 men det blev uppskjutet på grund av att fötterna började krångla för mig.

Nu har jag tagit nya tag och fått tid den 13 maj för en operation som liknar den du beskrev. De ska såga ut nedre senfästet och ta ut en kil nedanför detta för att på så vis kunna skjuta ner det och fästa det på nytt med hjälp av en skruv. För att jag ska få en så snabb rehabilitering som möjligt så ska det även läggas en vajer runt patella som fäst nedanför knät. Detta för att hålla patella nere och avlasta det nedre senfästet vid rörelse. Läkaren pratade även om att det skulle göras någon form av förstärkning på insidan av patella för att ytterligare hålla den på plats och "dra den inåt". Hur detta skulle gå till kan jag tyvärr inte förklara, jag var för fokuserad på att smälta att jag skulle bli opererad så jag hörde inte riktigt slutet på hans förklaring... :)

Jag kommer få gå med en ortos på benet som hindrar mig från att böja det. Med tiden kommer jag att få böja mer och mer. Jag slipper gips, vilket är så fantastiskt skönt eftersom sommaren och värmen är på väg. När op-såret har läkt och stygnen har tagit kommer jag inte behöva någon annan lindning eller liknande utan endast ortosen. Denna kommer jag också kunna plocka av mig när jag sitter still, duschar eller badar.

Jag blev så förvånad när jag läste ditt inlägg, jag har aldrig pratat med någon som har liknande problem med knäna som mig. Hoppas du får operationen snart så du slipper vänta så länge.

Anmäl
2015-04-24 17:02 #2 av: tiwan

Hej det är fantastiskt att ha hittat en person som ska göra samma sak som mig. Jag blir också opererad i maj nu och kommer få ha en sån där ortos eller vad det heter. Är lite orolig hur det kommer kännas med två skruvar rakt igenom skelettet. Är du orolig inför din operation? Samtidigt känns det skönt att äntligen få ordning på knät :-)

Anmäl
2015-04-24 17:04 #3 av: tiwan

Tror också att mitt yrke spelar in i smärtan. Jag är sågverksarbetare och har mycket lyft och böj av knäna samt trapporna så det kan ju förklara kanske att jag har mer ont :-)

Anmäl
2015-04-27 08:10 #4 av: tiwan

Kommer du åka hem samma dag som operationen? Jag kommer bli hemskickad samma dag så jag hoppas att det går bra.

Anmäl
2015-04-28 17:21 #5 av: emawid

Nja, lite nervöst är det ju såklart. Det är ju en stor operation. Men som sagt så ska det bli skönt att äntligen få det gjort.
Jag kommer också få åka hem samma dag, såvida det inte uppstår några komplikationer.

Eftersom jag har opererat fötterna tidigare så vet jag lite hur det kommer gå till. Och hur det kan komma att kännas efteråt. Jag har skruvar i båda fötterna men det är inget som har känts efteråt. De sitter ju tajt in i benet så det blir inte "i vägen" på nåt vis. :-)

Det kan kännas lite stelt efter operationen men det är ju också på grund av svullnaden som blir.
Vad jag hoppas mest på är att det inte ska göra så ont efteråt, det är så lätt att jag blir fär feg för att börja röra mig då. Att jag drar mig för att röra på mig och blir lite för stillasittande. Ibland är det tur att man är en rastlös själ...

Anmäl
2015-04-28 17:27 #6 av: emawid

Jag jobbade med städ på hotell tidigare. Det var mycket knäböj och lyftande och vridande. Det fanns perioder då jag drog mig för att gå uppför eller nedför en trappa.
Det knakar en massa och gör ont varje gång jag böjer knäna nu, det har blivit mycket värre de senaste åren med. Vanliga promenader i fotriktiga skor hjälper mer än vad man kan tro. :-)

Anmäl
2015-05-07 20:31 #7 av: tiwan

hoppas det går bra för oss jag har fått min tid nu det blir den 2a juni :)

Jag har också så det knakar och knäpper mycket sen så kan jag i stort sett inte gå riktigt för de subluxerar ja jag vet inte hur många ggr om dagen så jag drar mig för all typ av träning ser framemot hur det kommer bli efter operationen klarar ju inte av knäböj eller stå på knä i nuläget.. det kan väl bara bli bättre för oss :)

Anmäl
2015-05-24 20:10 #8 av: Anterrabae

Lycka till! Jag ser fram emot att få läsa hur det går för er fortsättningsvis! :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2015-06-03 21:53 #9 av: tiwan

Hej hur har det gått för dig med operationen? Jag blev opererad igår! Det går ganska bra men ibland känns det som någon står och eldar med gasolbrännaren på benet. Har fått en fin ortos och hoppar omkring på kryckor nu. Känner mig vid gott mod även om man har en hel del värk men nu kan det ju bara bli bättre. Allt gick som planerat för min operation och jag hade tydligen en grund lårbensfåra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.