Ortopediska skador och behandlingar

Knäskada

2013-10-20 01:49 #0 av: [Aquelegia]

Jag har faktiskt, märkligt nog, ingen aning om vad det är för skada jag dragit på mig i knäet. Omedvetet dragit mig inför att kolla vad läkaren skrivit ^^
Klarar inte av att läsa på internet om knäskador för jag ryser och mår riktigt illa av allt "ledbansprat" GHA är det något jag alltid varit tacksam över är att jag iaf sluppit knäskador hittills. För det är en sådan skör del i kroppen känns det som.
Knäna är väldigt beroende av starka muskler runtomkring och tja knäna är svåra att avlasta för de får ta en sådan stor del av kroppstyngden.

Då jag har haft problem med läkning av likadana skador i kroppen så är jag på min vakt denna gången.
Trots det gör det fortfarande sjukt ont efter en vecka. Jag har ingen skelettskada iaf dock funderar jag nu på om menisken kan ha kollats vid röntgen? Ingår det i en "Skelettundersökning"

Mängder med frågor jag knappt vågar ställa. Vill bara kunna gå igen, kan jag gå löser det sig för då går det åt rätt håll!

Tipsa gärna om vad som kan underlätta, rehabilitera, stärka osv. Jag är helt rådvill när det gäller knäna!

Anmäl
2013-10-20 02:02 #1 av: RuiXue

Eftersom du gillar alternativa metoder mer än mediciner och sånt. Åk till Stranden i Nossebro! De har en IR lampa där och enorm kunskap om smärta!

Jennie


Anmäl
2013-10-20 02:06 #2 av: Chestnut

Man kan få en uppfattning av meniskerna på vanlig röntgen men helt säkert är det verkligen inte, meniskskador känns ofta som smärthugg vid specifik rörelse under belastning alt rörelseinskränkning vad jag förstått. 

Ledbandsskador i knän (om du tänker typ korsband etc) ger oftast men inte alltid riktigt rejäl svullnad (så att läkaren får tömma leden på vätska för att det är SÅ svullet) + att instabiliteten blir så påtaglig så att belastning är stört omöjligt, liksom gå några enstaka steg hemma finns inte första dagarna - veckan utan en rejäl ortos med metallskenor och kryckor. 

Generellt så är typ sträckningar mycket vanligare och det kan kännas svajigt och göra ont men det viktigaste om läkaren inte sagt något annat är träning, träning, träning. Även om det skulle vara en allvarligare ledbands- eller meniskskada är det fortfarande specifik träning som gäller, ev i kombo med väldigt stabil ortos. Att främst stärka quadricepsmuskeln är viktigt.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2013-10-20 02:14 #3 av: [Aquelegia]

#1 Åh toppen min syster köpte en IR lampa till mig häromdagen och har inte hunnit lämna den bara. Har inte trott jag haft behov av den just nu :D Skall kolla med sjukgymnasten och läkaren min på måndag förhoppningsvis men förstår att det inte är ngt lätt rehabiliterat när man skadat knäet ^^ Inte mycket mediciner som hjälper mot smärta specifikt i knäet. Där har du rätt att jag gillar mer alternativa eller ja "icke medicinska" metoder för det är tyvärr inget som kan medicineras bort. Även om jag skulle vilja det denna gången Förlägen


Anmäl
2013-10-20 02:19 #4 av: [Aquelegia]

#2 Svarar imorgon supertrött nu så får inte ihop bokstäverna! Läser och återkommer imorgon.

Anmäl
2013-10-20 18:10 #5 av: [Aquelegia]

#2 FÅr kolla upp menisken nogranare för nått gör riktigt förjävla ont i knäskålstrakten. Det var där det knakade till och jag är svullen där så nått är ju fel.
Testade att gå i trappor idag men nix. Går inte! Läste någonstans att, om patienten kan gå i trappor är det ett bra tecken. Jag kan inte gå i trappor efter en vecka så det tyder ju på att det är något mer än en överansträngning. Jag tror inte något är av men just det där vid knäskålen känns inte som de andra smärtorna i sen/muskelfästena.
När läkaren klämde där skrek jag rätt ut, då tryckte hon inte ens hårt. Skall be min ordinarie läkare och sjukgymnast kolla på det.
När det gäller trapporna så släpar jag foten efter mig uppför trappsteget för jag inte kan "ta i" utan att det gör djävulskt ont. I allmänhet släpar jag foten efter mig, ibland lyfter jag den men då får jag sådana mordiska smärtor att jag skakar i hela kroppen, det kräver även onödigt mycket kraft att lyfta foten/benet.

Anmäl
2013-10-22 19:06 #6 av: [Aquelegia]

Vaknade idag, skulle ringa till läkare men när jag tog mig till vardagsrummet för samtal, så kom jag på mig själv med att stå och belasta båda benen jämt.

Somnade om och vid nästa uppvaknande så kändes bara allt så rätt i knäet. Så jag gick ut till trappuppgången och tog ett steg neråt, ett till, tills jag var vid brevlådan. Är typ 5-6 trappsteg men JAG KLARADE DET!

Igår var en helvetisk dag men efter envist smörjande med tigerbalsam så har inflammationen som spred sig upp till baksida lår, lagt sig. DÄrmed återkom även kraften i muskulaturen och trots att jag är svag så kan jag bde gå ner och uppförden lilla trappan här hemma utan stöd.

Otroligt lycklig för jag trodde INTE detta skulle ske med tanke på senaste snart 2 veckornaSkrattar
Sedan har jag vilöat och fortsatt smörja med tigerbalsam och känseln är tillbaka i foten och benet har inte domnat en enda gång.

Har tränat på att sätta och vrida foten/benet rätt för att inte belasta knäet under vridning av kroppen. Vilken skillnad!

Nu skall jag försöka gå en liten sväng i sakta mak. Fått massa bra övningar för att stärka knäet/musklerna runt knäna. Gör fortfarande skitont i knäskålen men det är tusen ggr bättre än smärtorna kring knäet.

Anmäl
2013-10-23 15:05 #7 av: Anterrabae

Åh vad härligt att det vänt Aye!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-10-23 19:27 #8 av: [Aquelegia]

#7 Tack, även om det fortfarande är tungt. Men vill spara dagar som sjukskriven. Det ser så fult ut att vara sjukskriven hos försäkringskassan flera ggr per år :S
Jag får väl ge mig och ta mer kassajobb, som jag vanligtvis undviker för jag vill aktivera mig och vara kreativ, laga mat och göra saker snabbt ^^
Idag gick jag hela vägen till närmaste livsmedelsbutik. Det ni Skrattar Trappan hem var tungt men det gick. Finns inga trappor på mitt jobb så jag kan undvika de ett litet tag till hihi om 2 veckor är jag blivande trappmästare Skämtar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.