Graviditet/övrig gynekologi & Urologi

Nu händer det grejer!

2013-09-20 00:47 #0 av: RuiXue

Har vart borta ett tag, dels för att jag behövt "bara vara" och dels för att det vart otroligt mycket på G typ hela sommaren som jag behövt vila upp mig ifrån.

I alla fall. I början utav Augusti så var jag hos gynekologen på mitt regionsjukhus efter att det lokala sjukhuset äntligen remitterat mig vidare. Gynekologen på regionsjukhuset var över all förväntan bra! Inte nog med att HAN (ja, en manlig gynekolog) förstod mig helt och hållet, HAN gick även i taket över hur lång tid jag fått gå och må så dåligt och ha så ont. Det blev snabbt överenskommet att en hysterektomi är det bästa alternativet för mig i och med att jag vet med all säkerhet att jag inga barn ska ha och min livmoder är inte mer användbar än en blindtarm och gör inget annat än ställer till med smärtor och blödningar i tid och otid. 

Med tanke på väntetider inom vården så hade jag själv räknat med att operationen blir i andra hälften av Oktober. Förra veckan kom brevet, igår var jag på pre-op möte och nästa Torsdag så här dags så ligger jag nyopererad i på Kvinnoklinikens vårdavdelning! Så här går det undan!

Ska göra en total hysterektomi där de tar livmodern och livmoderhalsen men lämnar äggstockarna för benstommens skull i och med min ålder. Vid hysterektomi brukar de lägga en epidural bedövning precis innan man sövs så man har lite lindring fortfarande när man vaknar, men då jag är väldigt svår att smärtlindra generellt så har jag, gynekologen och narkosläkaren kommit överens om att det är bättre att lägga en kateter i ryggen och få kontinuerlig ryggmärgsbedövning via en pump så länge som det behövs under sjukhusvistelsen. Det bör spara in en hel del morfin i och med att det krävs mycket lägre doser i ryggen än via en IV infart eller oralt. 

Ska bli så underbart skönt att bli av med livmodern som inte gjort annat än ställt till det ända sedan innan jag ens fick mens! 

Vet att det blir en tuff och lång återhämtning, men jag vet också att det kommer att vara värt det i slutändan! De allra flesta jag pratat med som gjort en hysterektomi oavsett ålder, säger att det är det bästa de gjort! 

Själv känner jag mig rätt så lugn inför operationen, ser mest fram emot att få det gjort för efteråt så kan det bara bli bättre! Det enda jag är lite rädd för är faktiskt epiduralen eftersom de måste lägga den innan man sövs! Jag har alltid sagt att jag aldrig vill ha en epidural men nu blir det så ändå. Känner mig dock något lugnad efter att ha pratat med andra och fått känslan beskriven för mig och de har sagt samma sak: Man känner bara ett tryck. Så det kan jag nog leva med.

Kommer försöka dokumentera så mycket jag kan med text och kanske några bilder, så den här erfarenheten kanske kan hjälpa någon annan framöver som står inför samma operation. 


Kommer vara inlagd på sjukhuset i åtminstone 3-4 dagar räknar de med, så kommer ta med mig både telefon, iPad och laptop och mitt mobila bredband och be till Telia att det finns täckningGapskrattar

Jennie


Anmäl
2013-09-20 10:05 #1 av: chris01

Låter som du är glad för ingreppet även om det kommer bli tufft. Vad skönt ändå att du får det gjort inom kort, när du fått vänta så länge.
Jag tycker alltid jag får höra, när man någon gång träffar specialist, detta skulle ha gjorts/kollats för länge sedan.....ett bevis på att det finns bättre läkare än de man träffar på VC kanske ;-)
Lycka till och jättekul om du vill dela med dig av allt!

Anmäl
2013-09-20 19:19 #2 av: RuiXue

Hade den manliga gynekologen jag träffade kunnat trolla så hade nog operationen blivit av ännu snabbare, men det tar ju ett tag med planerade operationer, just för att de är planerade, och inte måste ske inom tre röda som en akut operation.

Aldrig roligt med en operation för det innebär ju alltid en risk och en kanske lång återhämtning. Men när man vet att det bara kan bli bättre efteråt både kort tid efteråt och i det långa loppet, så blir det ändå någon konstig längtan att få det gjort, även om man nu stressar över att få allt någorlunda klart hemma. 

Jennie


Anmäl
2013-09-22 19:00 #3 av: Razzora

Måste kännas otroligt skönt för dig att det äntligen får bukt med dina besvär även om det kommer att bli ganska tufft med återhämtningen och så.

Håller verkligen tummarna för dig att allt går bra med både operationen och för att du ska få slippa problemen efteråt.

Glöm inte sladdarna till alla apparater du ska ha med dig ;)

Anmäl
2013-09-23 00:22 #4 av: RuiXue

Lugnt, ska packa både laddare och förlängningssladd! Senast jag var inne på ett sjukhus så lade jag märke till att närmaste uttag som inte verkar vara någon specialare (som jag inte vet om man får använda) brukar vara en bit ifrån sängen! Uttagen på panelen ovanför sängen verkar vara någon specialare för det är klistermärken på dem så vet inte om man får använda dem till datorer och telefoner osv. 


Vet inte om livmodern som går under namnet Lord Voldemort bara gett sig fanken på att jäklas in i det sista, eller om den helt enkelt blivit rädd för vad som komma skall, för inatt tyckte jag det kändes väldigt konstigt när jag gick på toaletten och hade haft mycket smärtor under dagen och kvällen. Kändes typ som om jag hade min menskopp inne, men det har jag inte för den ligger i badrumsskåpet. Kände efter försiktigt med fingrarna och dra mig baklänges! Livmodertappen var bara precis innanför! Den brukar vara mycket längre in än så! Mycket troligt ett framfall... Trådarna till Mirena kände jag också och de var också längre än de brukar- vet inte ens jag känt dem tidigare, men inatt hade jag lätt kunnat dra ut spiralen med bara händerna! Blir väl till att säga till så de fäster allt ordentligt på insidan på Torsdag när de ändå är inne och rotar när livmodern åker. 

Jennie


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.