Ortopediska skador och behandlingar

Mukoid förändring korsband

2013-08-16 16:03 #0 av: tiwan


Hejsan! Jag har sedan 9 månader tillbaka problem med mitt vänstra knä. Jag drabbades av akut smärta i knäet och det knäckte och är något som glappar varje gång jag strecker på knäet. Nu har den akuta smärtan försvunnit men jag har ändå smärta i samband med träning och när jag lägger för mycket vikt på knäet. Gjorde en magnetröntgen då man trodde ngt var trasigt. Jag fick till svar att inget var trasigt men jag hade en mucoid förändring på främre korsbandet och signalförändringar på det. INGEN har kunnat svara på vad jag har för fel egentligen utan dom säger att det är ovanligt för dom har aldrig sett det förut? Är det någon som haft detta eller kan hjälpa mig att få svar vad jag har för fel för dom jag har träffat har sagt jag får leva med detta utan att veta vad det är. Jag är 29 år och vill inte behöva leva med detta resten av mitt liv :( Jag har dock inte träffat en knäexpert jag bor i Sundsvall och skulle vilja veta om det finns någon knädoktor här.

Anmäl
2013-08-28 20:45 #1 av: Chestnut

Kikade lite i några böcker och där nämndes aldrig mucoid förändring och det är inget jag hört talas om tidigare. 

Men har du ingen ortoped som skickade dig på magnetröntgen? Eller var det vårdcentralen? För ortopederna är knäexperterna. Glad Har du inte fått träffa en sådan föreslår jag att du ber din vårdcentral om remiss dit.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2013-08-28 23:28 #2 av: [Aquelegia]

Googlade lite snabbt men blev inte klokare, då jag har haft problem med knäna som har förvärrats senaste året så är detta av intresse. Allt som gör mig klokare på vad som kan tänkas hända i kroppen.
Dela gärna med dig av vad vården kommer fram till.

Anmäl
2013-08-29 13:51 #3 av: [Tassy]

Det betyder kort och gott att proteinstrukturen är förändrad i korsbandet så nervsignalerna kommer inte fram som de ska.

I praktiken kan det innebära att hjärnan får felaktiga meddelanden om smärtsignaler, du upplever smärta som inte "finns". Men jag bara gissar.


Anmäl
2013-12-17 18:59 #4 av: tiwan

Liten uppdatering.. jag har varit hos sjukgymnasten ett tag och sedan fick jag träffa vanliga läkaren idag. Man tror att det kan vara något med patellarsenan och min knäskål är tydligen mycket rörlig.. jag har blivit remitterad till en privat specialist ortoped så det sa mycket intressant att se vad han kan göra för mig! Men nu så är även det högra knäet på väg åt samma håll så jag undrar jag vad det ska bli av detta. Jag kommer att uppdatera er eftersom!

Anmäl
2013-12-17 19:19 #5 av: [Tassy]

Följer.

Ska bli intressant att höra vad de kommer fram till. Glad


Anmäl
2013-12-17 19:32 #6 av: [Lilja3]

#4 Hur länge har du gått med detta nu? Klarar du av att jobba eller är du sjukskriven? Är lite i en liknande sits och vet inte hur jag skall göra med jobbet. Har du fått reda på något om belastning/ansträngningar ?
Vad är det för sorts specialist du skall träffa?
Som du är jag mån om så mycket information som möjligt, det är så ovist med information från vårdens håll emellanåt.

Anmäl
2013-12-20 11:41 #7 av: tiwan

jag har haft detta i snart 2 år och jag är sågverksarbetare så jag jobbar med mkt tynga lyft.. jag jobbar ändå även fast jag knappt kan gå ibland.. inte så bra jag vet men jag vill ju helst inte vara hemma för man vet ju inte om man kommer tillbaka för vila gör det ju inte bättre heller.. det har pratats om att det kan bli aktuellt med rehabmöte osv att jag kanske kan få andra arbetsuppgifter men det är väl aktuellt efter jag fått ngn sorts diagnos och om man ser om det går att göra någonting.. killen jag ska till han är tydligen en mkt duktig ortoped och väldigt duktig på knän tydligen och hör till den privata vården men som tur är betalar min arbetsgivare för det besöket. vi har ju en företagshälsovård som jag kan utnyttja. man vet ju fortfarande inte vad det är för fel utan gissar bara.. har fått göra massor med övningar på gym i flera månaders tid men jag blir inget bättre.. det otäcka är att man kan flytta på mina knäskålar när jag står upp.. man undrar ju hur det kan bli så? jag ska träffa läkaren den 8e januari så jag uppdaterar er då!

Anmäl
2013-12-20 14:11 #8 av: [Lilja3]

#7 Samma här jobbar också med mitt knä men har haft hög sjukfrånvaro. Vad ska man göra när man inte vill gå hemma utan hjälp och diagnos.
Knäskålarna är jag inte hundra på men tror att det är ganska vanligt att de går att flytta på då de ju är rörliga?! Jag kan röra mina men har aldrig fått veta om detta är något onormalt eller inte.
Knäna är ett djävulsskap att skada, följer dig i din kamp att komma tillbaka och få ordning på knäet.

Anmäl
2014-01-09 13:09 #9 av: tiwan

Hejsan!

NU har jag varit till den här knäexperten! Han tror att det här är min knäskada: http://www.löparknä.org/PFSS.htm  Jag har den varianten som heter Chondromalacia patellae. Jag känner igen mig i allt som står där utom att det drabbar en främst i tonåren men han sa att jag får räknas som ung när jag är 29. Jag fick välja själv om jag vill bli opererad eller prova ett tag med en annan sjukgymnast. Så jag ska testa att gå till en av deras sjukgymnaster och testa träna på lite till för man vill ju helst undvika att gå in i knäna när man är ung. Annars så gör de en titthålsoperation. Han tror att jag har någon sort flärp på baksidan av knäskålen som gör att det knäpper varje gång knäskålen rör sig så det är den man kan hyvla av lite. Det märkliga är att detta är den vanligaste knäskadan som drabbar 30% av befolkningen men ändå kunde ingen i den offentliga vården hjälpa mig. Rekommenderar verkligen att söka privat till en specialist..

Anmäl
2014-01-09 20:12 #10 av: Chestnut

#9 Anledningen till att du inte fått hjälp tidigare är för att chondromalaci patellae för de flesta "växer bort" och vården skiter därför i det. Jag tillhör dem som gick med den diagnosen felaktigt ett bra tag....

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2014-09-09 16:04 #11 av: tiwan

Jag har nu blivit artroskoperad för mina besvär och vad man hittade var en inflammation bakom knäskålen samt en degenerativa broskförändring på brosket ner mot tibia. Någon som vet något mer om degenerativa förändringar? Fattade som att det är en början på artros. Jag har precis fyllt 30 :-(

Anmäl
2014-09-16 12:31 #12 av: hippoteket

degenerativ broskförändring låter om att det är påbörjat nedbrytning av brosket där. Och det kanske kan bli artros av det i förlängningen.

Alldeles rent spontant så kanske eventuellt att det skulle kunna vara lönt att prova att äta tillskott av glukosamin i ditt fall, det är stärkande för just brosk

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.