Ehlers Danlos (EDS) & Hypermobilitetsyndrom (HMS)

Allt om höften/bäckenet

2013-02-11 22:24 #0 av: [Aquelegia]

Då jag har väldigt stora problem med höften och är less på att ta upp det hela tiden i dagens trådarna (för ja, det är ju liksom det som styr hela mitt liv sen 2 år tillbaka) så kände jag att det var dags för en egen tråd för allt som har med våra höfter att göra. Tog in ämnet bäcken med då jag tror det är är väldigt liknande problematik.

Är intresserad av vad ni har för problem med höften/bäckenet, har ni tex några saker som kommit fram genom röntgen eller dylikt som påverkar hur era höfter fungerar?
Är du överrörlig i höften?
Kan du göra något "partytrick" med höfte?

Värkmässigt osv, jag är intresserad av allt. Hör gärna mer om andra problem än mina då jag är urless på min höft.Anmäl
2013-02-11 22:34 #1 av: Timmorn

Jag har ingen officiell diagnos på hur bred min överböjlighet är såg det här först idag.  Mitt nyckelben kan tex hoppa ur led eftersom att den är så överböjlig jag kan vara i "rosen" hur lätt som helst osv. ..Bad om en remiss till en ortoped är det rätt? Men jag har inte fått hem en remiss än.. 

Men jag upplever att min höft poppar lätt ur led när jag lutar mig på den. Vet inte om det är senor runtomkring för det kan ju inte vara benet, men det känns obehagligt... Jag fyller 22 i år så jag har inte hunnit att få alltför mycket värk än. Eller ja jo måste gå på massage för ryggen och där tror jag att mkt av överböjligheten har bidragit.Har pyttelite skolios från början men är så överböjlig samtidigt. Upplever även att mitt knä går ut för mycket mot höger när man går. Svårt att förklara. Har väldigt många konstiga partytrick med min kropp..

Jag fick väldigt ont i knän och höfter förut, men nu har jag köpt ett par ortopediska sulor och det hjälpte faktiskt.

Anmäl
2013-02-11 23:01 #2 av: [Aquelegia]

#1 Jag överbelastade/överansträngde min höft och fick tillsut något som kallas för "snapping hip" hoppar din höft måste du göra ALLT för att hitta en bra sjukgymnast som kan hjälpa dig bland annat att stretcha rätt på senan. Den är helt enkelt förstram så den fastnar när den glider över höftkulan. Jag blev inte tagen på allvar och tränade alldeles för hårt med snapping hip så står idag med en riktigt ond inflammation som har frätt på höftkulan så den har en ojämn yta. Vill inte skrämmas, fast ändå lite!!! För du MÅSTE ta din kropp på allvar. Lyssna alltid på vart du har ont och hur det gör ont och vad det är som gör att det lättar. Utgå ifrån det, din egan kroppskännedom så kommer du långt med en engagerad sjukgymnast.

Hur kommer det sig att du har pyttelite skolios? Jag hade något som kallas för "smärtskolios" Efter ett lågvarigt ryggskott tog musklerna över och stabiliserade ryggen åt ryggraden. Trots att jag fick många knäckningar, fortsatte ryggrade att gå tillbaka till låsningar. Eviga knäckningar och grundstabiliserande träning så fick vi musklerna att fica rörelser och ryggranden fixa stabiliseringen igen. (öppna gärna en tråd om ryggen så vi har denna tråden endast för höftproblemblir lättare att hitta då)


Knäna är inte konstigt du har ont i om höften är ostabil. Knicksar du till i höften påverkas knäna direkt. Du får alltid ofrivilligt en svaghet i knäna och även en instabilitet.
Jag hade fruktansvärt ont i knäna när jag inte visste hur jag skulle parera ostabiliteten i höften.

Anmäl
2013-02-12 08:43 #3 av: qawqaw

Jag har konstaterat glapp i många leder bl.a höger höft och vänster är inte långt borta från det heller. Jag har ont i sidan det ilar och känns aj på alla sätt, jag är väldigt överrörlig i vissa höftrörelser och höften kan haka upp sig i ett subluxerande läge. Jag kan inte simma grodsim mer än några ta innan någon sida låser sig eller smärtan begränsar mig så ser ni någon som simmar hundsimm som vuxen lan det vara jag . Jag har fram till 6 år sedan varit extremt vältränad i lår och bäcken och efter att slutat träna och sedan 3 gravditeter på det finns det ingen stabilitet kvar i mina höfter. Jag var hos min nya sjukgymnast förra veckan och han sa att jag måste lära om mig hur jag står och går för nu så har jag en sned och felbelastande hållning vilket bara förvärrar saken.

 

Anmäl
2013-02-12 11:05 #4 av: [Tassy]

Jag är till att börja med född med höfterna ur led. Dom är än idag fruktansvärt instabila och jag får små inflammationer stup i kvarten.

Subluxerar gör dom stup i kvarten, men helt luxerade har dom bara varit ett fåtal gånger, och det är verkligen helvetet på jorden, fy fan vad ont det gör.

Märk väl att mina knän är helt stabila och problemfria, trots svåra problem med höften.


Anmäl
2013-02-12 11:38 #5 av: qawqaw


#4 hur blir det när dom helt luxerar? Jag fick berättat för mig på vc att höften kan bara luxera på en vuxen människa om ledbanden helt gått av, min ena sida fastnar och då får någon annan hjälpa mig till rätt läge och därefter så har jag smärta från helvetet och svårt att gå i minst 3 dagar.

 

Anmäl
2013-02-12 11:49 #6 av: [Tassy]

Nej dom behöver inte gå av, men dom blir kraftigt uttöjda/sönderslitna, vilket gör vansinnigt ont.

Jag ser hela höftkulan genom skinnet, men ligger typ  bara dubbelvikt och vrålar tills den är på plats igen. Hade jag inte haft de fel jag har på höften hade det behövts hjälp av flera vuxna för att dra den på plats igen, men nu är det som det är så jag får väl vara glad för att den åker nästan lika lätt tillbaka som ur.

Det är stört omöjligt att stå på benet pga smärtan, och det finns inget att stödja sig på.


Anmäl
2013-02-12 17:24 #7 av: Chestnut

Stora besvär från bäckenfogar (framförallt SI-leder, tänk typ foglossning) och överrörlig i höftlederna som dessutom låser sig, knäpper och gör ont allt oftare. Höger är värre än vänster. Har dessutom mycket problem med svag bäckenbottenmuskelatur och organen lokaliserade i lilla bäckenet.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2013-02-12 18:24 #8 av: [Tassy]

På tal om! Gissa vem som har inflammation i höften som har spritt sig bak i röven (skinkan)!  Suck! Det måste vara detta du dras med Aye?  Kan knappt röra benet i sidled eller belasta 


Anmäl
2013-02-12 19:56 #9 av: [Aquelegia]

#8 Gissa hur jag fick inflammationen Precis så började det kännas när jag började få överbelastning. Rörelser i sidled är nästintill omöjligt för mig såsom det är nu, vet inte hur fasiken jag skall få bot på det heller!

Om jag får spekulera lite så tror jag att jag har så ont för att denna gången sprutades kortisonet nästan allt på samma ställe, nämligen in i själva muskelfästet. Första gången fick jag det lite runt och lite i. Mina skinkmuskler är så gott som borta då jag inte kunnat använda den muskulaturen utan fått försöka avlasta på alla tänkbara sätt.
Syns inte så väldans men rumpan är alldeles mjuk och dallrig istället för fast och muskulös som den var förr

Vad tror ni om att magnetröntga höften egentligen? Jag vill verkligen ha svar på EXAKT hur pass påverkad jag är i höften och om andra sidan är likadan i underutvecklingen av höftkulan.

Ser man hur stor inflammationen är osv och om jag fått några skador tom annat än inflammation i fäste/senor eller dylikt? Det känns verkligen som att något är JÄVLIGT fel!


Mitt partytrick är att vrida benet upp och sätta i midjan, något som såklart varit omöjligt senaste 2åren.

Anmäl
2013-02-12 20:22 #10 av: qawqaw


#9 Här är en till slappröv, jag kan knappt spänna skinkorna och sist hoss sjukgymnasten så upptäckte han det så nu har jag 4 olika skinkövningar som ska göras. På mig syns inget på vanlig rtg och magnet och ul vill dom inte göra eftersom det är en obotlig diagnos ändå så varför bry sig lixom . Jag fick t.o. remiss sist jag var på jouren för att få ul för att läkaren ville veta vart den största instbiliteten var någonstans i höften så jag kunde få ett bättre utgångsläge i smärtbehandlig och rehab träning. Väl på ort/kir avd så hade ortopeden gått hem och likså dom som kunde göra ul så jag fick vanlig rtg.

Anmäl
2013-02-12 23:32 #11 av: [Aquelegia]

En fråga: Hur vet man om man har snett bäcken/höft? Har sett det snackas framförallt hos massörer om snea bäcken osv.

Eftersom jag har i princip haltat i 2 år känns det som att jag borde ha någon felställning.
Har haft olika längd på benen främst i somras då höften började bli såhär dålig.
Ortopeden påpekade min snedhet med så får väl gå och få det åtgärdat igen. Är det så att olika långa ben beror på just snett i höften?

Anmäl
2013-02-12 23:35 #12 av: [Tassy]

olika långa ben beror i 99% av fallen på snett bäcken ja, men det kan bli tvärtom också. Kan tänka mig att Chess får snett bäcken av sin aircast t.ex. sen finns det ju de som har olika långa ben helt enkelt, men det är mkt vanligt.

Det är rätt lätt att kolla om man är två. Själv vette tusan om det går att se bara sådär.


Anmäl
2013-02-13 06:36 #13 av: [Aquelegia]

#12 2 sjukgymnaster har fått rätta till mig då mina ben varit olika långa. Har dock inte kopplat det med att haltande och felbelastningarna pga att jag inte vill gå på höger sida kan vara orsaken.

Vet att jag borde gå till sjukgymnasten och kolla upp det men jag får ändå bara höra "jaha har inte du tränat, inte konstigt då att du har ont DU MÅSTE TRÄÄÄÄNA DIG ÄNNU MER SÖNDER" Tror nämligen inte han vill lyssna på det örat där han kommer få höra att det är hans fel att höften är som den är

Anmäl
2013-02-13 06:40 #14 av: Anterrabae

Lättaste sättet att se det ätit spegeln, och hålla händerna på/i höjd med höftkammarna. Hamnar händerna i samma höljd, lika läge? Om inte, så är man sne.

Jag brukar tilta framåt och åt höger. Så högerhöften sjunker något. Då får jag ett längre högerben och ont, från vristerna hela vägen upp i nacken. Min Osteopat fixar! ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-02-13 06:41 #15 av: Anterrabae

Lättaste sättet att se det ätit spegeln, och hålla händerna på/i höjd med höftkammarna. Hamnar händerna i samma höljd, lika läge? Om inte, så är man sne.

Jag brukar tilta framåt och åt höger. Så högerhöften sjunker något. Då får jag ett längre högerben och ont, från vristerna hela vägen upp i nacken. Min Osteopat fixar! ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-02-13 08:08 #16 av: qawqaw

Min massör tyckte jag såg sned ut och då bad hon mig hoppa jämnfota och försöka landa med fötterna pararellt vilket var helt omöjligt för mig eftersom ena benet var kortare.

Anmäl
2013-02-14 10:56 #17 av: [Aquelegia]

#15 & 16 Bra tips!


Sedan igår har jag kunnat riktigt massera in tigerbalsam! Har kunnat ta på höften utan att höften bara vill rymma av smärta. Det är ömt, sliter och drar MEN jag kan verkligen beröra området och massera igång blodcirkulationen! Glad och hoppas det fortsätter såhär för kanske, kanske lyckas jag ha brytit inflammationen så pass bra att jag kan manipulera området till att kroppens egna läkeprocess hålls igång och klarar det sista själv Fortsätter använda kryckorna så jag slipper belasta i onödan när jag går långa sträckor. Jag vågar faktiskt se lite positivt nu ^^ 

Anmäl
2013-02-14 11:12 #18 av: qawqaw

Jag har frågat min sjukgymnast om han kan ge mig akupunktur mot smärtan i höften och han var villig att prova lite längre fram. Jag har fått höft/rump övningar jag ska göra och då snackar vi supersuper lätt nivå på träningen men trots det så gör det ont så jag är desperat efter all smärtlindring som inte påverkar knoppen för mycket.

Anmäl
2013-02-15 01:02 #19 av: [Aquelegia]

#18 Ska kolla med min med, längre fram, reagerar kroppen bra på det är det JÄTTESKÖNT trots att nålarna först inte är sköna. Det är aldrig skönt att bli stucken med nålar. Det ska inte göra ont så att man har svårt att slappna av, då får man påpeka det och byta stickställen. Finns tråd om akupunktur och ser gärna lite diskussion i den Skrattar


Jag skall be att få skrika ut en sak idag: Jag har GÅTT idag! Ja, ni hörde rätt. Idag gick jag utan kryckor till jobbet, under jobbet tog jag en 5minuters break när höften började säga ifrån.Sen har den skött sig bättre Kär <Puss puss puss bara det fortsätter såhär! Vågar tro på bättring nu i alla fall!

Anmäl
2013-03-05 21:35 #20 av: [Aquelegia]

Nu börjar höften kännas bättre igen. Stickningarna (vid belastning/aktivitet) och ömheten finns kvar. Uscha, vågar knappt prata om förbättringen. Så besviken jag skulle bli om det inte släpper nu på riktigt.

Nu när jag kan gå i hög hastighet igen och göra lyckohopp (ja, jag hoppar till om jag är gladKär) plus gå i trappan med något i händerna så vill jag absolut inte tänka på att det kanske ännu inte är så bra att jag slipper kortisonsprutor.

Så bra som det känns nu blir jag gråtfärdig bara av tanken att kanske behöva "börja om" från början med ännu en spruta. Så galet ont att jag bara vill förtränga!

I alla fall så har jag börjat med grundträning av höften genom att sätta ett grovt gummiband runt sängbenet och sedan dra det på olika sätt med foten så höftmuskulaturen blir väckt till liv igen.

Lyckades få till träningen lagom igår så vaknade bara med lite ömhet.

Höften fungerar men risken fö försämring vid minsta lilla överbelastning för vad den klarar nu och jag är i ruta ett igen. Håller mig i schack dock!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.