Ortopediska skador och behandlingar

Diskbråck och kramp i ryggen...

2013-01-26 10:16 #0 av: Oson

Min 17-åring (diagnos HMS) ligger sedan 1 och en halv vecka inlagd med våldsamma ryggkramper. Hon krampar i hela högersidan (från ländrygg, upp i ryggen, upp i axeln samt ner i hela höger ben). Hon krampar så våldsamt att hon fullständigt tappar kontrollen och bara VRÅLAR oavbrutet tills personalen lyckas häva kramperna. Hon får som grundsmärtlindring: oxycoin, kloninhydrooxid, panodil, Saroten. Dessuom påfyllning med oxynorm många gåner per dygn.

Hon är mycket nedtagen och dimmig av medicineringen.

Enligt läkare beror detta på smärtan från två st små diskbråck första länkotan och den ovanför. Diskbråcken ska läka ut av sig själva inom tre månader. och hon ska upp och röra sig. (Hasar fram med ett gåbord, kan inte södja alls på höger.) Vi ser efter den här tiden på sjukhus ingen minskning av kramperna.

Någon som har någon erfarenhet av detta?

Oson

Anmäl
2013-01-26 10:49 #1 av: Anterrabae

Men fy vad fruktansvärt! Hoppas verkligen det vänder snart!

Har ingen personlig erfarenhet, men min mamma hade diskbråck och hon är överrörlig. På henne så drog de ut ryggen så trycket på nerverna minskade och möjliggjorde läkning. Hon sa att det liknade en sträckbänk ;) men det var jätteskönt just för att de trasiga diskarna inte belastades.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-01-26 13:21 #2 av: [Tassy]

Ajajaj! Fy vad hemskt Rynkar på näsan

Ingen personlig erfarenhet jag heller, men vet att det förekommer då och då bland oss överrörliga. Hoppas någon annan känner igen sig och kan komma med råd.


Anmäl
2013-01-26 15:31 #3 av: rogart-63

Kan det vara så att diskbråcket kommer år nerverna som går till benen och axlarna . Hade nåt schema varåt dom olika nervbanorna gick som strålar ut fram ryggen men hittar det ej .

Anmäl
2013-01-27 01:49 #4 av: [Aquelegia]

Tycker också det låter som nerv i kläm. Nu har jag inte haft kramper i samband med nerver i kläm men kan tänka mig att om man går med det länge att nerverna då bråkar till det rejält. Klämde en nerv härommånaden och det hade INTE rättat till sig på egen hand utan knäckning!

Absolut skall det kollas upp mer än bara vänta ut. Vänta ut funkar inte för överrörliga då saker och ting som för "frisk" personer normalt faller på plats efter en tid inte alltid gör det för "oss" Jag gick med ryggskott i över 1 år innan jag fick hjälp med själet att "det ju borde ha gått bort för länge sen", stå på er och få saker uppkollade vad som går att göra!

Anmäl
2013-01-27 08:46 #5 av: Anterrabae

Det är klart att nerverna hamnar i kläm. Det är det som gör ont, isar och bränner i samband med diskbråck. Diskarna har gått sönder och buktar ut och trycket på nerverna i ryggraden. I TS:s dotters fall sitter de riktigt illa eftersom de bedöms som små och orsakar ändå såpass illa skada..

Något måste ju göras åt det. Jag hoppas läkarna kommer på vad. Men att dra ut ryggen försiktigt gör att diskarna kan dra ihop sig igen och på så sätt självläka. Så fort de slutar trycka mot nerverna borde den akuta smärtan och krampen ge sig. Det är omedelbar lindring. Sen går inte allt det onda och besvärliga bort förrän diskarna läkt. Man behöver oftast göra detta flera gånger för att diskarna inte ska sjunka ihop igen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-01-27 11:12 #6 av: [Aquelegia]

#5 Tror du att en osteopat kan hjälpa? Bättre att vända sig till specialister direkt än låter VC läkare och dylikt pilla på det är min erfarenhet. Specialisterna har ofta en större förståelse för just sitt område.

Anmäl
2013-01-27 11:41 #7 av: Oson

Hej igen.

Har ju ryggortoped att tillgå, som säger att det bör läka. Tycker bara att man borde sett en minskning på kramperna med alla mediciner som hon får. Nu har hon varit krampfri sista dygnet, men det beror ju på att de trycker i mängder med mediciner när hon känner att en kramp är på gång.

Jag är jätte orolig just för medicineringen, med tanke på tillvänjningen, vad jag förstår ät ju oxycain, oxynorm och saroten starkt beroendeframkallande, hur vänjer man av sådant? Dessuom känns det som om vi kommer att bli hemskickade snart...

Oson

 

Anmäl
2013-01-27 11:42 #8 av: [Tassy]

#7 Jo tyvärr är det inte småpotatis til medicin hon får, din oro är helt befogad. Däremot är det väl vid längre bruk man riskerar tillvänjning.


Anmäl
2013-01-27 12:25 #9 av: Anterrabae

#6 ja det tror jag i och för sig.. Men i just detta läget skulle jag hålla mig till ortopeden, och specialisterna på sjukhuset. Just diskbråck brukar de vara duktiga på.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-01-27 12:34 #10 av: [Tassy]

#9 Håller med dig.


Anmäl
2013-01-28 02:14 #11 av: RuiXue

Används medicinerna av rätt skäl och fungerar som det ska så är beroende risken extremt låg. Däremot så kan det krävas högre doser med tiden om man tar Oxykodon eller andra opiater under en längre tid. Utav den medicinlista TS nämner så är nog Saroten det som oroar mest, det tar tid innan det eventuellt hjälper om det hjälper alls. Något jag reagerar på däremot är att hon inte får muskelavslappnande? Paraflex eller Stesolid eller liknande skulle kunna häva kramperna och därmed minska smärtan en del också.

Och kloninhydrooxid fick jag fram på Fass som att vara blodtryckssänkande?

Jennie


Anmäl
2013-01-28 11:34 #12 av: Zofia89

Jag har själv 3 stora diskbråck (3 sista kotmellanrummen i ländryggen) och har till och från lidit av kramper, dock inte lika kraftiga som din dotters och har klarat mig med muskelrelaxanta sprutor rakt i ryggen på akuten några varv...

Däremot har jag stora problem med mitt vänster ben... har varit sjukskriven nu i 10mån och ska operera disken mellan 4 och 5 ryggkotan den 8.2, äntligen!!

De sa åt mig också att det skulle läka av sig själv men inget har hänt och jag har varit på nervbaneundersökning och har stora nervskador i mitt vänstra ben och eftersom de väntat så länge kommer nerverna troligtvis inte att repa sig helt mer...

Så vad jag skulle rekommendera utifrån mina egna erfarenheter är att försöka pressa på läkarna att göra nåt före hon har nervskador för livet!! Är nerverna tillräckligt länge i klämm dör de och det repar sig knappast... inte helt iaf... Om hon har så superont som du beskriver så tycker jag att de borde göra NÅT iaf, det heter att det ska opereras om smärtorna är olidliga!!

Men sen igen så måste man ju kunna lita på vårdpersonalen också!!

Anmäl
2013-01-31 11:00 #13 av: Oson

Hej igen.

Ingen förbättring konstaterad för dotterns del, snarare försämring med domnade ben och svårigheter att kissa, så det blev operation idag. Diskbråcken ska avlägsnas och L4-L5-S1 ska steloperaras.

Någon som har erfarengeter från rehabilitering? Tidsperspektiv, "steg på vägen" osv?

Orolig men samtidigt en enorm lättnad att någor görs. Denna väntan har nästan knäckt mig.

Hälsningar Oson

 

Anmäl
2013-01-31 11:37 #14 av: Zofia89

Tråkigt att det blev steloperering!! Tur lyckas jag undvika det, tror jag iaf :/

Men skönt iaf att dom gör nåt! Fast tycker det är fel att de har väntat såhär länge =/

Anmäl
2013-01-31 12:04 #15 av: [Aquelegia]

#13 Beklagar att det gick så långt men en levnadsglad tonåring kommer klara sig bra ändå. MAn får kringå sina begränsningar och hitta sin egna väg.

Angående rehabilitering kan det ta bra lång tid. Jag gick med ryggskott i ett år innan något gjordes och det tog likalång tid innan jag blev märkbart bättre.
Man brukar beräkna lite grovt att så länge man haft besvären kommer man behöva rehabilitering. Misstänker att ryggmuskulaturen minskat kraftigt så mage och rygg kommer behöva mycket fokus.

Stor varning för den enorma träningspressen vissa sjukgymnaster ger! Det är INTE bra att träna styrka förän grundmuskulaturen är igång.
Tränar man med för hög belastning kommer musklerna att bråka pga grundproblematiken HMS.
Första månaderna somnade jag direkt efter träning då muskulaturen var så trött och enda återhämtningen som funkade var sömn.

Återkom gärna med hur det går! Önskar verkligen att problemen nu är åtgärdade och nerverna inte är i kläm längre.

Hur är det smärtmässigt i ryggen nu när den är stelopererad?

Anmäl
2013-02-03 19:48 #16 av: Oson

Hej.

Hon har ont i operationssåret och i ryggen. Har full rörligher och känsel ner i benet igen. Riktigt ont i nästan alla muskler, mest i benen, troligen på grund av alla kramper hon haft. Kan gå utan stöd, tar sig i och ur sängen själv, men har svårt att ligga ner, hittar inte riktigt något skönt sätt ligga på. Ser ändå mest bra ut måste jag säga.

Mvh Oson

Anmäl
2013-02-03 22:19 #17 av: [Aquelegia]

#16 Hoppas verkligen att smärtan i ryggen släpper iom läkning efter operationen.
Känns lättande att höra att rörligeheten i benen och känseln är tillbaka!

Anmäl
2013-02-05 22:12 #18 av: rogart-63

http://www.antiox.se/templates/p5007/images/ryggraden2.jpg .Det var den här jag menade Kanske inte direkt vilka nerver som påverkas.

 

Anmäl
2013-02-05 22:31 #19 av: Anterrabae

#18 det där är jätteintressant!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2013-02-06 16:09 #20 av: Oson

Tack. Stämde ju jättebra!

Anmäl
2013-02-15 11:49 #21 av: Oson


Hej igen.

Två veckor efter operationen ser det mesta ljust ut. Det går frammåt ett steg i taget. Rör sig tämligen obehindrat nu, kan sätta sig och resa sig utan stöd. Prommenaderna utökade till ca 1000 meter. Slutat med antibiotika, Oxynorm och Kloninhydroklorin (fel namn av mig tidigare), trappat ned Oxycontin till hälften. Äter fortfarande Saroten och Gabapentin. Känner nervsmärtor ner i högerbenet ibland, men inte särskillt ofta. Fick en första känning av abstinens i natt, men det la sig under natten.

Såret läker fint, läkarna har ansträngt sig för att det ska bli ett snyggt ärr.

Varit på möte i skolan som ställer upp fantastiskt bra och kan börja på deltid igen efter sportlovet.

Kort sagt, det går rätt bra nu. Det ska på sikt bli mycket intressant att se om hennes dåliga högerhöft och bekymmersamma SI-led påverkas positivt av detta, om det har hängt ihop eller om de bekymren kvarstår...

mvh Oson

Anmäl
2013-02-15 14:40 #22 av: [Aquelegia]

#21 Härligt att höra att det blivit så positivt efter operationen!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.