Allmänt prat

Smärtskala

2012-11-22 14:21 #0 av: [Jasså]

Hur ser en vanlig dag ut för dig, hur bedömer du din smärta på en skala från 1-10?
Själv anser jag mig ligga på en 5:a vanligen, har jag gjort några ärenden och rört på mig någon timme så är det en 7-8. En 10:a för mig, då kan jag inte röra mig alls, ligger i sängen och mår illa av smärta. Det händer inte ofta som tur är.

Anmäl
2012-11-22 14:42 #1 av: [Tassy]

Håller med dig helt, så är det för mig också. På senare tid har jag mått ovanligt bra och skulle sätta en 3a, men så blev jag dålig nu och ligger på en 8a och behöver rullstolen. 10 då är det knock out och lönlöst med smärtstillande.


Anmäl
2012-11-22 15:32 #2 av: Moonwing

Jomen den är inte så dum, "skalan"-när man skall beskriva något..-startade dagen med en 7;a-kunde gå ner för trappen med bara räckets hjälp idag..efter lite antiinflammatoriskt (+ några för mig bortslösade timmar på rygg) å en go'gubbe som kom med kaffe..så trillade jag ner på en 5 1/2;a..uthärdlig-men stingslig..Tungan ute

 

Ju längre dagen går-dess bättre brukar jag bli, problemet är ju att alla går å lägger sig, när jag börjar bli rörlig..somnar därför först vid 03.30-tiden..

..och vaknar på den ständiga 7;an....och så börjar dagen om igen...

(vid en 10;a ligger jag helt orörlig av smärta i en ambulans,som när jag åkte in med ilius+peritonit, nästan oförmögen att prata)

 

Tänker ofta, att vi människor är fantastiska som har en sådan överlevnadsvilja så vi biter ihop så länge, så många år..-det är lite "andens makt över materian", det!Flört

"Inom en människa av ljus, finns det ljus...När hon inte lyser, råder mörker."             (Evangelium enligt Thomas, 24)

  / Wingen

Anmäl
2012-11-22 16:25 #3 av: Chestnut

Vid 10 hade jag så ont så jag inte minns det efteråt. Trodde på fullaste allvar att jag höll på att dö, att organen slets sönder (hade precis opererats). Hög puls, högt blodtryck osv. Blev medvetslös av smärtorna tydligen också.

Den senaste tiden har jag varierat från 1 till 8-9 (vid skadetillfälle), ofast om man tar ett snitt legat på ca 3 en stund efter sömn och med min vanliga smärtlindring, 5-7 när tabletterna börjar att gå ur och musklerna är trötta samt hjärnan trött. Nu den senaste veckan har det dock dragit sig mer och mer åt 6-7 någonting...

Känns som att jag jämfört mot andra skattar min smärta lågt? Obestämd illamående och sånt är för mig snarare 6-7-8 än 10...

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-11-22 16:30 #4 av: [Tassy]

Jag räknar 7 som att man har så ont att man gråter och vrider sig i plågor, 8 börjar man tappa fokus på omgivningen, 9 är det outhärdligt på alla sätt och vis, 10 förlorar man medvetandet/är totalt borta av smärtor och behöver akutvård.


Anmäl
2012-11-22 17:37 #5 av: [Jasså]

#3 När jag mår illa och det snurrar i huvudet, då är det 10 för mig, då tror jag att jag ska svimma, en väldigt otäck känsla, så att må illa är ju individuellt.

Anmäl
2012-11-22 17:59 #6 av: Anterrabae

Vart man lägger 10an måste ju vara avhängigt hur mycket smärta man tycker/tror sig hantera och vilka erfarenheter av svår smärta man bär på. Har man svimmat av smärta, så vet man ju att för en själv finns det en nivå eller ett par efter yrsel och illamående. Det är så individuellt..

Jag tenderar att lägga min tia vid illamående och yrsel, och att man har så ont att man inte vet vad man ska ta sig till, kryper ur sig själv.

När jag har bra perioder ligger jag nog mellan 1-3. Nu har jag skov och pendlar mellan 5-8 där jag vaknar och går och lägger mig med de högre värdena, samt ligger lägre mitt på eftermiddagen- kvällen.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-22 18:52 #7 av: Chestnut

Det har absolut med ens personliga erfarenheter att göra och ens egna "referenser"! Inget snack om saken Glad

Men jag tycker att det är ett intressant fenomen på många sätt och det hjälper ju bland annat till att delvis förstå vårdpersonals agerande ibland, att någon tycker en sak gör inte ett dugg ont nästan och någon annan tycker exakt samma sak gör vrålont. Nu ska man ju alltid smärtlindra efter den personliga smärtupplevelsen, men iaf.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-11-23 00:17 #8 av: [Aquelegia]

I måndags var det 10a (smärtsignalerna fick spratt och kalasade på det mentala) föll i sömn hela dagen, i tisdags gick det ner till 9-8 men sedan igår har det legat kring 7a. Väldigt högt men så är det ju höften som orsakar mycket av det "höjjande" i smärtorna. SKulle jag räkna bort höften (ja, tack gör jag gära) så ligger jag på 4-5a innan aktivitet och 5-8a efter ansträgning i "daglig värk".
Smärtskalan räkar jag som "allmäntillstånd" i värken. Stukar jag foten räknas endast hur den påverkar kroppen in i smärtskalan för en stukad fot är en tillfällig smärta. Blir det dock som höften långvarig smärta till kronisk värk ja då räknad den in i allmäntillståndet.

Det där med att det är personliga referenser. Absolut men alla har vi olika verktyg att handskas med värk och har olika smärttrösklar/problematiker.
Men jag brukar tänka att är det för persoen en 9a i personlig smärtskala ja då mår personen EXAKT lika dåligt som jag gör på e 9a. För en person kanske är mindre van vid värk så "ovan" värk påverkar denna starkare än vad den mängden värk skulle göra på mig och därigenom så har denne trots att jag i jämförelse har MER värk, dock lika ont. Hängde ni med där?


Anmäl
2012-11-23 11:50 #9 av: hus-musen

I regel runt 4-7 är väl standard för det dagliga.

Min skala går nog till 12 Flört Ibland räcker inte 10 till utan smärtan är totalt outhärdligt och leder till att jag svimmar.

Anmäl
2012-11-23 12:19 #10 av: qawqaw

Jag har nog en ganska vajsig smärttröskel, med huvudvärk och bäckenvärk är jag känsligare än annan kroppsvärk. Jag har t.ex uthärdat luxationer och subluxationer utan att ens ta alvedon men huvud värks mässigt sätt klarar jag nästan inget känns det som. Nu har jag huvudvärks skov och ligger i min huvudvärksskala på 4-6 dygnet runt och när jag är på 10 så ligger jag med öronprppar i svalt rum som är kolsvart och rör inte en muskel. Men sen jämnför jag med minna värsta smärtor och då ligger allt dagligt i lä, i våras fick jag någon myskosmärta som slog ut talet helt och hållet. Jag låg inne på stroke avd i 3 dygn med massvis med oxynorm och morfin sprutor som inte hjälpte ett skvatt.

Anmäl
2012-11-23 23:24 #11 av: [Aquelegia]

#19 Hade också svårt för att sätta in den där extrema värken som gör att man rent ut sagt tuppar av. Jag märker alltid av det genom att jag snurrar runt i lägenheten och ställer koppen vid sängen, strumporna på skärbrädan och kniven i badrummet. Sen går allt utför, gråter för ingenting, kan inte förklara alla miljoner ställen det gör ont på och sen bara slocknar jag i sängen. Dom där tillfällena hör liksom inte till "allmäntillståndet" för det är "utöver" det vardagliga som kan uppstå.

Smärtskala 1-10 är nog ganska diffust dag för dag. Ibland kan jag se tillbaka och tänka "men herregud, tyckte jag att det var en 6a, idag mår jag som en 6a, vad dåligt jag måste mått då!" så lite beror det nog också på vad man gör för dagen/gjort hur man räknar in sitt allmäntillstånd. Idag är jag egentligen en 10, kan inte få i mig mat så ont har jag, att tugga är tungt. Men eftersom jag skall jobba "så länge jag behövs" efter mitt jobbpass imorgon och även jobbar söndag så får jag för orkens skull räkna in det här som en 5a-6a. För på söndagen kommer jag ändå ligga på 12a Tungan ute

Anmäl
2012-11-24 17:00 #12 av: hus-musen

#11 Precis så är det för mig oxå, har ställt saltet i kylskåpet och annat knas. Totalt förvirrad och snurrar runt så pass att jag nästan tappar bort mig i lägenhetenoch gråter för allt och inget. Och sen är det sängen eller i duschen av någon anledning jag oftast däckar. Mindre kul att vakna upp efter att ha legat 4 timmar i duschen med vattnet på Tungan ute

Men det är ju inte det vardagliga utan det lite mer extrema ohanterbara som kan hända.

 

 

Anmäl
2012-11-26 00:13 #13 av: [Aquelegia]

#12 En säkerhetsgrej jag har att ALDRIG duscha eller bada när jag är sådär "borta" mycket farligt ^^ Var rädd för maximala smärttoppen imorgon men hade kollat fel på en tidbokning så har sovmorgon <3 Tänker ställa en banan och juice vid sängen så jag kan somna om utan att behöva gå upp för hunger Tungan ute Förhoppningsvis hjälper det så jag slipper den värsta värken. Vem vet jag kanske vaknar piggelin!

Anmäl
2012-11-26 00:43 #14 av: Anterrabae

I smärtskov har jag ofta för vana att ta värkisar för att få något gjort, jag vet att jag behöver det. När jag inte är inkörd på det kan jag också yra runt och undra varför inget blir gjort (te, disk, frukost, lunch osv) tills jag kommer på att det kan gå lättare med värkmedicin. Tar tabletterna och sen kan jag fokusera tillräckligt länge för att komma på varför jag kokade vatten och står med en mugg i handen, eller varför jag öppnar kylen 70-11 gånger..

Vid de tillfällena är det inte säkert att jag "känner" smärtan eller hur ont jag har, förrän efter tabletterna kapat topparna.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.