Ehlers Danlos (EDS) & Hypermobilitetsyndrom (HMS)

Hudvård

2012-11-08 18:43 #0 av: Anterrabae

Hur gör ni med hudvård? Exfolierar/scrubbar ni? Har ni hittat en hudvårdsserie som "räcker"?

Oavsätt vad jag tvättar mig med i ansiktet så känns det som huden "gnisslar" efteråt. Även om rengöringen är för extremt torr och känslig hud. Sen behöver jag serum, under-fuktkräm, dag-/nattkram, ögonkräm och vissa dagar även fuktmask (som får sitta kvar) och ändå blir jag torr. Inte så jag spricker eller så, eller flagar. Men det känns som det stramar.

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-08 18:59 #1 av: hus-musen

Är jättekänslig och får lätt torr sprucken hud. Synnerligen så här när de börjar blåsa och bli kallt, ren katastrof. Har tyvärr inte hittat något som fungerar direkt, har en hudsalva från aco om är okej men när huden är katastrof hjälper inget utom att undvika vatten mer eller mindre och fortsätta smörja.

Anmäl
2012-11-08 19:18 #2 av: [Tassy]

Ibland känns det som om jag simmar omkring i kräm! Händer, ben och ansikte är extremt utsatt för mig. Huden krackelerar.

I ansiktet kan jag vara fet i hyn, men torr samtidigt, då försöker jag använda mild scrub (parfymfri) från aco, och så smörjer jag med lugnande och svalkande kräm efteråt.

Ben och händer smörjer jag antingen med sterisol hudkräm eller neutrals body lotion. Men jag smörjer, och smörjer, och smörjer... Det tar aldrig slut!

Jag måste försöka att undivka att duscha/tvätta händerna så ofta som det går, vilket kan vara svårt när man gillar att pyssla i köket. Blir allergisk av diskhandskar, och dom är vansinnigt ivägen.

Men det finns latexfria "läkarhandskar" att köpa på apoteket, dessa brukar jag använda, och så häver jag olivolja i handsken och tejpar igen och sover med under natten.

När jag var liten var det superproblem för jag blev torr och sprack över hela kroppen stup i ett. Ändå försöker jag låta bli att smörja så långt det går för att inte störa kroppen. Men det är ju lätt, i synnerhet nu när det går mot vinter Obestämd


Anmäl
2012-11-08 19:26 #3 av: Anterrabae

Fy vad jobbigt. Ni har det, båda två.. Men jag känner igen mig.

Jag vaknade här om morgonen med att läpparna sprack, tvärs över. Svider som 17.

Någon som har erfarenhet av Aloe med Propolis, en riktigt fet kräm, som är för exem, psoriasis och sånt. självsprickor och sånt. funderar på att starta med den.

Tassy, testa solrosolja, eller kokosolja i handskarna i stället. Den har mindre fettmolekyler och de går lättare in i huden. Kanske ger bättre effekt.

Någon som testat att "torka sig" med olja? Funkar det i så fall? har hört att det ska vara bra. Att man när man har duschat, smörjer den våta huden med olja tills man är torr. Då tar vattnet med sig oljan in i huden.

 

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-08 19:34 #4 av: [Tassy]

Torka med olja lät läbbigt. Jag har ju mina sensoriska svårigheter som gör att allt sånt som är slibbersladdrigt är läskigt Tungan ute hudkräm efter duschen är illa nog. Olja klarar jag nog bara på händerna, men ska prova annan sorts olja nästa gång. Glad

Har aloe veror hemma som jag ibland snittar av och pressar ut och smörjer med direkt. Funkar hyffsat.

Åh läpparna ja, jag ser ibland ut som jag fått en J*vel rakt över munnen, i synnerhet underläppen spricker gärna tvärsöver så det blöder och svullnar.


Anmäl
2012-11-08 19:41 #5 av: Anterrabae

Man ska inte vara kladdig när man går ur duschen, inte mer än efter lotion i alla fall. jag kan förstå om det känns äckligt, dock. Har ju också mina egna perceptions-issues.

 

Ren aloe funkar bara på mig om jag har vätskande sår. Annars känns det som den torkar ut.eller i alla fall inte räcker.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-08 19:54 #6 av: [Aquelegia]

Det där med torrhet har jag numera under kontroll, lösningen Nivea! Har använt det i hela mitt liv. Mor använde det redan på babyrumporna och jag har alltid haft en stor burka att smörja både ben, händer och ansikte med. Toppenbra. Man blir inte kladdig om man inte använder för mycket. Då krämen drar in i huden direkt vid inmassering så märks effekten omedelbart och känns det fortfarande torrt kör man ett lager till tunnt tunnt. Enda medel jag kan sminka av mig med är också niveaserien.

Till RIKTIGT envisa sprucken hy (ansikte, armar, händer, ben, fötter) använder jag olja tunnt lager för att först få huden att sluta spricka och "svälla upp" lite. Drar jag på nivea direkt går det in i sprickorna och svider fin fint! När oljan dragit in och jag känner en jämnare yta då åker nivean fram.

Till händerna vid köldexem (då svider tom nivea) använder jag endast och enbart klöver vaselin. Tunnt lager, vill man kan man dra på ett par bomullshandska under natten så slipper man kladda av sig i sängen.

Anmäl
2012-11-08 20:38 #7 av: hus-musen

#3 Tål inte aloe själv, men vet att mamma gillar den och många andra med! Har växten hemma faktiskt, mest för andras och djurens skull.

Oljetorka fungerar om man klarar av att vara oljig. Jag blir äcklad av det så det funkar inte för mig. Blir helt manisk och måste få bort det.

 

#4 Mmm spruckna läppar är ju standard. Inte snyggt och svider Rynkar på näsan

 

#6 Vad är det för Nivea? Provar allt bra!

Anmäl
2012-11-08 20:54 #8 av: Anterrabae

Det är ju det som är kruxet. Det finns många naturliga bra grejer, som potentiellt skulle funka. OM inte just det naturliga var så infernaliskt starkt. Det flesta "bra" grejer svider massor och irriterar.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-08 21:26 #9 av: [Tassy]

Finns det parfymfri/dermatologisk nivea?


Anmäl
2012-11-08 21:43 #10 av: Chestnut

Själv behöver jag inte använda någon hudlotion eller så alls. Har en riktigt bra duschcremé (lux eller dove med aloe vera) och cerat för läpparna eftersom min muntorrhet även påverkar dem så de spricker.

Däremot måste jag ta hand om min hud på andra sätt, får ofta infekterade sår, böld akne osv som behöver skötas om. Utöver då att huden är jäkligt skör och kan spricka nästan av sig självt men inte tusan hjälper det att smörja..Obestämd Slemhinnorna behöver också en hel del omtanke hos mig...

Däremot mitt hår, det har lyxgrejer det! Efter att ha tappat majoriteten av det år 2011 så gör jag allt för att stärka det. Kör just nu på ekologiskt schampoo+balsam från Tigi och inpackning från L'Oreal som är superb (och kostar därefter...).

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-11-08 21:50 #11 av: Anterrabae

#10 Tål du att äta hagtorn, och Aloe? I så fall kan det vara något som funkar. De stärker sköra slemhinnor.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-08 21:56 #12 av: Chestnut

#11 Aloe klarar inte magen/illamåendet, hagtorn är jag osäker på. Hur får man ens tag i det? Obestämd

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-11-08 21:58 #13 av: [Tassy]

#12 Finns bland de frysta bären i butikerna Glad


Anmäl
2012-11-08 22:00 #14 av: Chestnut

#13 Hum, får ta och kika efter det imorgon. Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-11-08 22:05 #15 av: Anterrabae

Och även i hälsokostbutiken, som tillskott mot torra och sköra slemhinnor.

Och så får jag lov att be om ursäkt. Inte hagtorn, utan havtorn, blandar alltid ihop de två.

 

Detta är i alla fall några exempel på havtornspreparat.
http://www.svenskhalsokost.se/#!advanced_search_result.php?search_in_metakeys=1&keywords=havtorn&osCsid=7537b76215a0e5c4ee6f1350439aa984&sokname.x=0&sokname.y=0

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-08 22:34 #16 av: [Aquelegia]

#7 Såg att Nivea är ett tyskt märka, kanske därav det "ligger i generna" för mig. Är ju uppväxt med samma kräm hela livet.

Hittade standardkrämen "nivea creme" heter den du kan läsa om den på Niveas hemsida.

Nu kör jag på en stor burk som heter "NIVEA soft" refreshingly Soft Moisturising Cream.

Den har jag blandat ut med kastanjvatten då min torra hy gör att kastanjvattnes blir fläckigt på dom torra partierna. Kräm under fäster inte bra men blandat blir det ett jämt och fräscht resultat.
Ett gratistips på "brun utan sol" effekten ^^ Kan jag smörja in huden och bli pigg i hudtonen på direkten.

Anmäl
2012-11-09 00:01 #17 av: [Aquelegia]

Vad tror ni om duscholja? Duscholja från nivea ? Slipper man smörja in sig efteråt och känna den strama känslan när man torkat sig med handduk innan man hunnit smörja in sig. Tror det är lite tanken med duscholjan i alla fall?

Anmäl
2012-11-09 00:41 #18 av: Anterrabae

Mamma har använt den i perioder. Visst hon blir inte lika torr, men måste fortfarande smörja "krokodilbenen" som hon säger.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-11-09 07:52 #19 av: [Jasså]

Jag använder Acos acnelösning till ansiktet, därefter canoderm lotion. Får den utskriven på recept eftersom jag är atopiker. Kan inte använda andra hudprodukter eftersom jag har så känslig hy, det är bara oparfymerat i ansiktet som gäller. Jag kan duscha med svagt parfymerade produkter, men sen måste jag smörja mig med Canoderm, jag har pumpflaskor placerade på fyra ställen i huset, (plus en tub i handväskan) måste smörja mig flera gånger dagligen. Scrubba huden kan jag inte göra, det gör för ont, men peeling går bra och badsvamp. Får ont på ryggen även av badborste, men den måste jag ju använda ibland, det är värre om någon annan tvättar min rygg, då kan det blir för hårt och det gör mycket mer ont.

Anmäl
2012-11-09 10:38 #20 av: [Tassy]

Atopiker även jag, och önskar jag stod ut med canodermen. Den är suverän, men det där feta plastiga får jag spader på. Rynkar på näsan


Anmäl
2012-11-09 12:34 #21 av: hus-musen

Canoderm är en sak som faktiskt funkar hyggligt, har lärt mig att stå ut med den på händer och ben. Tricket är supertunna lager, annars funkar det inte.

Anmäl
2012-11-09 12:52 #22 av: [Aquelegia]

Har någon testa babyolja? Det brukar man väl smörja in babysar med efter bad? Den är ju nte så fasligt fet heller om jag minns rätt?

Anmäl
2012-11-09 13:04 #23 av: Ladydragon

22# har provat men fungerar inte för mig blir bara kletig av den enda stället den funkar till är underlivet

själv använder jag oxå Canoderm tror jag den heter karbamid ska det vara i alla fall det enda som fungerar för min oerhört torra och sköra hud

Anmäl
2012-11-09 13:08 #24 av: hus-musen

#22 Japps babyolja har jag provat olika sorter av, men det är för kletigt och går inte in i huden tillräckligt bra. Håller med Ladydragon om babyolja.

Anmäl
2012-11-09 13:18 #25 av: [Aquelegia]

#23 & #24 Då var det därför jag inte köpte mer! Undrade varför jag slutade använda den ^^ Den funkar dock gudomligt att sminka av vattenfast smink med!

Anmäl
2012-11-10 07:05 #26 av: [TrollKvinnan_66]

*jösses* alltså kan man tillskriva EDS/FMS detta också =( suckar tungt...känner så igen både mig och dottern...

Har för ett år sedan börjat använda endast URTEKRAM produkter för hud och hår mm. och det funkar bra!

Kokosfett funkar också, både invärtes och utvärtes

sprayar även rapsolja (enda jag tål) i näsan med refillbar spray flaska för näsan köpt via e-bay från Kina ett gäng, då jag spricker massor inne i näsan och värst nu under förvintern och våren.

Fötterna smörjs med kokosfett - slipas med en natur sten/lava sten

Händerna smörjs med URTEKRAM eller kokosfett, använder också liknande kirurghandskar köpta på Coop storpack...vid hantering av tex. kött/kyckling (vår och hundens mat) även vid diskning - kan ej ha dom vanliga gummi handskarna!

Dottern som sminkar sig - får ta bort sitt ekologiska smink utan konserveringsmedel eller tillsatser MED olja...

 

Anmäl
2012-12-12 11:17 #27 av: miksi35

Oj är det pga av HMS man får så torr hud? HAr haft det hela livet och på vintern är det ju hopplöst vad man får smörja sig! Använder barnängens barnolja i underlivet och ansiktet och Nivea på kroppen och ibland HTH lotion-den vanliga. Har ni torra ögon,underliv också?

Anmäl
2012-12-13 21:13 #28 av: Anterrabae

Japp, och skör så jag går sönder, underlivet tvättar jag med olivolja/rapsolja eller vad jag har och smörjer däremellan med kokosolja. Ögonen är inte lika illa, men jag har både diverse ögondroppar och haft salvor pga andra ögonproblem, så jag märker inte så mycket av torrheten där. Är även torr och skör i munnen. Tandläkaren kommenterade sist att "du har ju ingen saliv!" Konstigt att tänderna pajar tänkte jag :P

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-13 21:32 #29 av: qawqaw

Jag skrubbar med kaffesump och smörjer med kokosfett innan läggdags

Anmäl
2012-12-13 22:03 #30 av: [Aquelegia]

Idag fick jag första känningarna på vintertorra händer och i ansiktet. Gjorde riktigt ont i skinnet på ovansida handflata tills jag förstod vad som stod på!
Smörjer lite lite, tunnt ofta så funkar det.

Anmäl
2012-12-14 09:25 #31 av: [TrollKvinnan_66]

#28 Ida, det finns ju en sjukdom som innebär dessa problem du har (ingen saliv) ögonen, underlivet - torka =)

https://reumatikerforbundet.org/reumatism/diagnoser/sjogrens-syndrom/

Har du kollat upp dig för detta?

Anmäl
2012-12-14 13:08 #32 av: Anterrabae

Japp har det inte, inte primärt i alla fall. Har inga reuma-antikroppar som ska finnas. Däremot så har jag symtom på det som givetvis förvärrats av kortisonätandet de gångna 12-13 åren :P

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-14 13:34 #33 av: [Jasså]

Ni som har torra slemhinnor i underlivet använder ni något vagitorium eller kräm?

Anmäl
2012-12-14 13:37 #34 av: Anterrabae

Ja, Aloe Vera både invärtes och utvärtes. Och oljor. Gärna kokos eftersom det är läkande med sina medellånga fettsyror..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-14 13:41 #35 av: [Jasså]

Ok, tänkte mer på läkemedel, skulle ha förtydligat mig :)

Anmäl
2012-12-14 14:18 #36 av: qawqaw

Kännsliga bör ej läsa längre än hit!!!............ Om nu kokosfett är läkande så kanske man borde kunna skära av en bit och använda som vagiatorum? jag dör snart av klådan och det är ingen svamp utan snus torrhet.

 

Anmäl
2012-12-14 14:35 #37 av: [Jasså]

Gå till gyn. Jag använder Vagifem de har gjort underverk för mig. Det finns även receptfritt på apoteket, det är dumt att pinas :)

Anmäl
2012-12-14 16:53 #38 av: Anterrabae

#38 samma här, spricker och sånt. Jag gör så till sängdags, så det ligger kvar. ;) tvättar aldrig med annat än olja, inte ens bara vatten. (Sen har jag nog lite svamp också eftersom jag käkar just kortison, men det är torrheten som tar knäcken på mig :P

Ska kolla vagiferm, men eftersom jag har svårt för och reagerar på vaselin-former av olika slag så är apoteksgrejer ganska svårt :P

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-14 17:07 #39 av: qawqaw

När jag var hos gyn när jag var sisådär 20 så tittar hon upp på mig och frågar om jag hade varit med om något som jag kanske inte berättat, jag fattade inget sen sa hon att det kan bli ärrvävnader som så jag tydligen hade om man har haft sex mot sin vilja. Jag sa att så inte var fallet och då sa hon att jag skulle börja smörja dagligen där ner med olivolja, jag gjorde det en gång med fick kväljningar av lukten på oljan.

Angående händer så är kaffesumpen min räddning från höst till vår.

 

Anmäl
2012-12-14 17:56 #40 av: Anterrabae

Olivolja är snällt, men molekylerna är stora så det kan vara svårt för kroppen att ta upp oljan. Annan kallptessad olja är ofta lättare. Varmpressad olja har en förändrad molekylstruktur och är inte så nyttig egentligen.

Ska komma ihåg kaffesumpen ;) det är ju en vara man har ganska gott om :D

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-14 18:18 #41 av: [Jasså]

#39 Vagifem är receptbelagt. Sen jag började med det för några år sedan så här mina besvär minskat betydligt.

Anmäl
2012-12-28 14:26 #42 av: miksi35

jag har testats för sjögrens men uppfyller inte kriterierna.

Har börjat använda kokosfett mer och mer och tycker dels att den doftar

gott(om man gillar kokos men finns doftri också)och så

går den in bra i huden. I underlivet använder jag barnolja och har inte haft

problem med svamp sen jag började med den! Men borde ju funka med kokosfett på bit;)

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.