Myndigheter och sjukvårdsorganisation

Läkare

2012-07-09 11:47 #0 av: [Aquelegia]

Vad har du för kontakt med läkare?

Har du bytt ofta, av vilka skäl och hur fick du tag i någon långvarig/bra med mera.

Denna tråden är inte tänkt som en beklagartråd utan en tråd där vi samlar kunskap om hur man hittar en bra läkare. Vad vi anser vara en bra läkare. Vad det finns för behov/kunskaper med meraGlad

Anmäl
2012-07-09 12:01 #1 av: [Aquelegia]

Jag sitter nu i en knepig sits, jag är inne på min 3e läkare och skall imorgon få akuttid hos min 4e pga den jag träffat senast är på semester.

Haft rejäl otur då läkaren jag och min mamma kom jättebra överens med och var sådan där som faktiskt lyssnade om man var förberedd och stod på sig lite (för medgörliga är inte bra anser jag)
Han visade sig tyvärr vara stafettläkare och fick nu en polack som var väldigt duktig på att fråga vad jag hade fått för hjälp och hjälpte mig med det jag efterfrågade, remisser.
Dock lite frånvarande så jag hade svårt att förstå om han verkligen tog in det jag sa eller filtrerade bort en del. Han som är på semester nu ATTANS! Fick en bra känsla av honom trots lite svårt att förstå vad han egentligen tyckte, han kanske intetyckte något utan bara följde gällande vård, vilket det iofs är toppen för personliga åsikter hör inte hemma i en läkares bedömning.

Första läkaren jag träffade för 9 månader sedan sa åt mig att det enda som hjälper är att byta jobb, inte minsta lilla snack om rehabilitering och jag blev sjukskriven 2veckor åt gången (tänk er stressen) Uppsökte själv teamrehab. Hann knappt ens hinna tänka på att jag avr dålig innan stressen att få igenom rätten att bli bättre innan man börjar jobba igen. Den vårdcentralen bytte jag ifrån efter MYCKET otrevliga samtal.

Det jag nu kommer att kräva utav läkare som jag förstått att dom faktiskt KAN hjälpa mig med ÄVEN om dom inte har kunskap är:

* Skicka remisser till röntgen, ortoped och ny bedömning hos reumatologen MED hänvisning till undersökningar/rättvisa bedömninar OCH stöd av sjukgymnast som kommer att följa med vid besök.

* Undersökning av höften.
* GEMENSAM behandlings/sjukskrivningsplan där Mitt teamrehab och läkaren kommer fram till en HÅLLBAR plan EJ en plan där jag stressar fram ett halvdant försöka låtsas må bra. Jag kommer tillåta sjukvården bestämma att mår jag inte bra FÅR jag inte gå emot dom och påstå att jag klarar mig. MYCKET viktigt att faktiskt lyssna när läkare ifrågasätter ens friskhet!
*Mediciner som jag hittills viftad bort om så bara lite alvedon på recept så att sjukvården bedömmer mig i journalerna som fakta, att jag har ont.
* Utreda magproblem

Allmänt tillåta läkarna att sätta igång lite frågeställningar angående mitt mående så att mitt ärende rullar på lite bättre än förra sjukskrivningen då alla bara inväntade att JAG skulle göra något. Det är ju faktiskt sjukvårdens uppgift att se till att patienter skickas till rätt ställen för utredning/vård.

Anmäl
2012-07-09 21:43 #2 av: Chestnut

#1 Är ingen rolig sits du hamnat i men tyvärr något i princip alla får gå igenom. Fördelen med att träffa olika läkare är att de har olika erfarenheter och synvinklar så mitt bästa råd är; bestäm dig för att läkaren kommer att lyssna på dig och se din smärta! Gå dit med negativ attityd är det sämsta man kan göra (menar inte att du gör det men ja... Du fattar nog Flört)

Jag har träffat otroligt många läkare, fått berätta min livshistoria ur "den sjuke" synvinkeln gång på gång. Så är det helt enkelt. Sen om man har väldigt problematisk problematik med många olika vårdkontakter och specialister inblandade är det superviktigt att ha en PAL (Patient Ansvarig Läkare) som har huvudansvaret. Det är verkligen något jag saknar...

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-07-09 21:46 #3 av: [Aquelegia]

#2 Får jag honom jag träffade på i receptionen idag är jag nöjd han log så trevligt som bara snälla läkare kan göra! Tråkigaste som finns är den där uttråkade läkaruppsynenTungan ute Går nog bra vilket som! Har ju allt på papper *fröken förberedd*Flört

Anmäl
2012-07-10 11:25 #4 av: hus-musen

Har träffat både bra och dåliga, huvudsaken är väl att man inte ger upp, letar vidare vid behov och lyssnar på alla läkare. Även om de kanske inte kan något så har de iaf kunskaper som man kan ha nytta av i framtiden.

Dock saknar jag en ansvarig läkare, är min egen ansvariga tror jag.. Ska väl inte riktigt funka så.

Min första läkare var på vc, han erkände att han inte hade något svar och remitterade mig till en reumatolig på vc som är min husläkare nu mer.
Han erkände i sin tur att jag behöver mer hjälp och skickade mig till reumatologmottagning för vidare utredning. Han är dock väldigt hjälpsam om det är något och han är lätt att prata med.
Väl på reumatologavdelningen så träffade jag en duktig reumatolog. Vilket är problemet, hon är reumatolog, inte specialiserad på mina problem, och vi har inte direkt samma åsikter.
Tog mig därefter vidare till en ny reumatolog som främst fokuserade på min fibro. Eftersom reuma inte riktigt är rätt plats för mig. Men hon blev förflyttad efter ett par månader så då fick jag gå tillbaka till min gamla.

Fick till en begäran till smärtrehab, och där har jag träffat många bra och duktiga människor, så är glad att jag kom dit! Börjar nu v33 där på riktigt :) Men där går man ju bara under en period så det är ju inget långvarigt tyvärr.

Så det är vårdsvängen där jag bor, sjukgymnast fick jag ringa runt till 6 ställen innan jag hittade någon som tog emot mig. Är supernöjd med min sjukgymnast!
Men var väldigt irriterande att bli nekad så många gånger innan, samtidigt som det är ju bra att de inte sa ja om de inte kan något.

Hos mamma körde jag en kort vårdsväng hos sjukgymnast och läkare, de är duktiga men funkar liksom inte när det är 70 mil ToR att åka.

Anmäl
2012-07-10 12:36 #5 av: [Aquelegia]

#4 Där sa du något. Att sakna att ha en ansvarig läkare. Man är ju sin egna ansvariga hela tiden för ingen annan har hittills kunnat mer om en själv.

 

Idag var jag hos läkare för akut sjukskrivning. Konstig vad annorlunda man blir bedömd bara folk ser på en objektivt istället för fel inställning.
Hon såg direkt att jag hade skitont. Bad henne om råd angående smärtstillande och då fick jag en mycket oväntad kommentar "har man så ont som du måste du ta (minn inte) och det får du på recept" Hum det var något nytt. Trevligt att bli tagen på allvar.

Fick sjukskrivning tills min ordinarie läkare, ja alltså han som är mer insatt än någon annan iafFlört är tillbaka från semestern.
Beklagade situationen att det hade hänt nu när alla mina ordinarie personal är på semester så sa hon "det är helt normalt att sådant här sker på sommaren du är inte ensam"
Alltså?! Vad ska man säga, vilken kvinna. Ganska respektinjagande men sådär härligt "hård men rättvis"

Inväntar nu sjukintyg som blir hemskickade, läskigt då hon skulle kolla på utredningen på KSS som jag otaliga gånger påpekade blir överklagade så hoppas hon verkligen tog in att den bedömningen är delvis otillräcklig. Berättade lite om HMS som hon skulle kolla upp, trevligt.

Fick även recept hur mycket/länge jag skulle ta medicin mot min mage, över förväntan!

Nervös över vad som kommer stå i sjukintyget men ändå glad över att hon var nyfiken sådär som läkare skall vara och frågade vad jag hade problem så hon skulle kunna veta vad hon faktiskt kunde göra för mig.

Anmäl
2012-07-28 05:19 #6 av: z12

När folk väl  är utbildade så är det som om dom sitter säkert. Dom gillar sin höga pall, har jag träffat på ibland. Vi kan också blivit så pass många med problem att det spårat ut. Och inte pratats högt om. Jag har skador och står efter fem år fortfarande kvar, och har inte löst alltsammans. Men det är på gång som vanligt. Det är ungefär Kirurg nr 14 som kommer efter sommarn. Ska det vara den sista? Det startade 2007 och har gått kontinuerligt sen dess, så länge man inte klarar jobbet blir det läkarbesök. Jag önskar att jag kunde tillbringa mer tid neråt medelhavet för det skulle bli bättre psykiskt. Man får vänta på det också.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.