Kost, Läkemedel & Hjälpmedel

Ortopedtekniska

2012-05-11 21:35 #0 av: RuiXue

Idag har jag vart på Ortopedtekniska på Borås lasarett, har en riktigt trevlig ortopedteknisk ingenjör som var väldigt lätt att prata med och hon var väldigt snäll och duktig. Fick äntligen en vettig knäortos! Fanns tyvärr bara en hemma i min storlek men i alla fall, nu har jag en rejälare sak med gångjärn på sidorna. I och med att mina ben är så starka som de är så tror Anna att jag kan behöva ha än stadigare ortoser, men nu ska vi prova den här i en vecka i alla fall och så skulle jag ringa in och berätta hur det går. Ortos till andra knät är beställt. I övrigt föreslog hon ortopediska skor eller specialgjutna inlägg. Sa att jag gärna testar inlägg till att börja med eftersom jag allt som oftast går i bra skor redan nu (ecco, gympa skor osv). Idag hann vi dock bara med knäna.

 

Sen ett litet skrutt och blä är väl att jag igår fick bekräftat att mina axlar subluxerar, vänster mer än höger. Jahapp, ännu en sak att lägga till på listan över saker i kroppen som inte är som det skaObestämd Men, får väl förhoppningsvis snart den där rullstolen så kryckorna kan gå och gömma sig i garderoben lite oftare. De senaste 3 veckorna har jag använt kryckor utomhus typ hela tiden pga värk och glapp känsla i höfter och knän, och ja, jag vet allt för väl att kryckor är jättedåligt vid hypermobilitet, men vad gör man?Oskyldig

Jennie


Anmäl
2012-05-11 22:20 #1 av: Razzora

Så skönt att du får lite bättre redskap att använda.

Jag har också specialgjutna inlägg men de skulle jag ha max en timme första dagen och sen öka med en timme varje dag. Och minsta lilla jag känner att det gör ont så får jag inte öka mer utan hålla på samma tid någon eller några dagar. Men de inläggen ska tydligen hålla i runt 6 år så jag hoppas att de är värda det hela.

Usch ja dessa kryckor. Jag använder också dom tyvärr men vad ska man göra när man knappt kan ta sig fram och benen bara viker sig vilken sekund som helst? Jag hoppas att jag kan slippa rullstol men ibland undrar man hur länge man kommer att orka och göra det. Förresten hur fick du läkaren att förstå att du behövde en rullstol?

Anmäl
2012-05-12 00:24 #2 av: hus-musen

Skönt med riktiga ortoser! De underlättare verkligen livet Glad

Frågan är om det är så bra att hamna i rullstol, har sett en del hamna där för att aldrig ta sig upp ur den igen..Visst ett toppenmedel när man behöver, men själv är jag livrädd för att hamna i rullstol.Obestämd
Oavsett så håller jag tummarna för att du får dina hjälpmedel Glad

Anmäl
2012-05-12 02:26 #3 av: [Tassy]

Tråkigt med subluxarna, men härligt med ortoserna. Glad


Anmäl
2012-05-12 03:34 #4 av: RuiXue

Sa till både min läkare och arbetsterapeut att jag blir isolerad i hemmet allt för mycket för att benen inte vill lyda mig ordentligt. Hellre sitta i rullstol vissa dagar än att vara fast i sängen! Sen är ju kryckor helt värdelöst för sladdriga leder och hjälper heller inte om båda benen jäklas samtidigt vilket ofta är falletObestämd Har märkt att handlederna värker mer numera och axlarna är sladdrigare, och det bara på 3 veckor!

Knäortosen är så skön att ha på sig! Men uj vad svår den är att få av! Mjuka ortoser brukade jag rulla av. Den här är rena dragkampenSkrattande

Jennie


Anmäl
2012-05-12 09:56 #5 av: Chestnut

Skönt att du fått rejäla ortoser, har haft samma modell men trivdes inte riktigt i den. För mig blev det att den hjälpte "för bra", tappade muskler skrämmande fort trots sjukgymnastik.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-05-12 17:36 #6 av: RuiXue

Tycker ortosen är himmelsk att ha på sigSkrattande För första gången i hela mitt liv (så vitt jag kan minnas) så översträcks inte mitt knä när jag står, går eller sitter med benen rätt ut! Så himla skönt! Däremot är jag så stark i benen att jag kan översträcka rejält trots att remmarna bakom knät ska förhindra detSkäms Men ortosen påminner mig i alla fall om att inte sträcka längre än vad jag ställt in remmarna till, även fast jag kan. Hoppas bara jag inte behöver nåt kraftfullare än det här! Den här ortosen var det minst stabila min ortopedtekniker tyckte jag skulle ha. OopsTungan ute

Jennie


Anmäl
2012-05-12 22:59 #7 av: [Aquelegia]

Åh sådana vill jag ha, får sååååå ont av att gå länge i knäna så höften pajjar.
Längtar till utredningen hos reumatolog så sjukgymnasten vågar skriva ut ortoser till mig!

Hoppas verkligen ditt sociala och aktiva liv kommer förbättras nu, instängdhet är det värsta som finns. Man går bara och fokuserar på alla problem hela tiden.

Anmäl
2012-05-13 17:17 #8 av: RuiXue

Idag kommer jag nog inte ut alls utan en rullstol (som jag självklart inte har ännu) för ryggen har pajjat heltGråter Har så grymt galet ont i ryggen som strålar ner i höger höft och ben så det är ren tortyr att vara på benen i ens en minut. Är inte långt ifrån att behöva åka in till sjukhuset för smärtlindring för nu när det verkligen gäller så är det som vanligt med värktabletter: DET HJÄLPER JU INTE!!! Kör på max med Citodon nu och det tar knappt toppen utav smärtorna som ligger mellan 7 och 9 på VASGråter

Enda som inte gör ont nu är högerknät för där har jag min underbara ortos på.

 

Aquelegia, be om remiss till ortopedtekniska, de är dem och inte arbetsterapeuter eller sjukgymnaster som har den här typen av ortos mig veterligen. OT har bättre resurser för knän också i och med att de specialiserar sig på större leder och fötterna. Vänta inte för länge med ortoser! När jag var på OT i Fredags sa min tekniker att jag behövt denna typ av knäortos LÄNGE och hon undrade varför i hela världen jag aldrig vart på en ortopedteknisk mottagning innanFörvånad Jag borde nog egentligen haft ortopedteknisk hjälp redan i början utav 2000-taletObestämd

Jennie


Anmäl
2012-05-13 17:19 #9 av: [Aquelegia]

Skall först få utvärdering hos reumatolog sedan går jag vidare med ortos för utan knäortos har jag problem att jobba/gå längre tid, benen viker sig helt enkelt och kan inte bära upp ryggen. Tills dess tar jag det lugnt dock.

 

Anmäl
2012-05-13 17:28 #10 av: RuiXue

Jag ska också på vidare utredning, hos reumatolog, alternativt till en läkare i Nässjö som ska vara väldigt bra på EDS. Men ortoser kunde bara inte vänta för jag har för stora problem med mina leder, speciellt med knäna. Höger knä vek bakåt för 3 veckor sedan så illa att det krasade rejält och det gjorde sjukt ont och värkte i flera dagar. Funderar på om nåt hoppade rent av för knät har vart mer instabilt och översträcks till och med mer nu än innan. Vänster knä har en tendens att tappa kontrollen och helt plötsligt bara vika sig framåt så jag typ snubblar till och nära nog ramlar.

Förhoppningen nu (enligt mig) blir väl till att gå med diverse ortoser på så mycket som möjligt och undvika kryckorna. Och när jag är som tex. idag så blir det rullstolen när jag väl får den. Kryckorna har redan nu, på 3 veckor totalförstört mina axlar och handleder. Handlederna gör ondare än innan och vänster krasar rejält mycket mer och höger smäller till oftare. Axlarna har blivit lösare och än lättare att subluxera plus att de värker.

Jennie


Anmäl
2012-05-13 18:21 #11 av: [Aquelegia]

#10 Ja din kropp är ju verkligen som ett smärre gummiträd, jag har ju tur och det är mest låsningar i mjukdelar men även i främst kotor och bäcken. Subluxerar i handleder som jag måste rätta till själv och axlarna/höften som subluxerar men inte såsom du.

Varför fick du bara ortos för höger knä? och vad kan göras åt axlarna?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.