Allmänt prat

Funderar..

2012-02-18 18:11 #0 av: plutopellis

Jag har ont i mina leder, handleder framför allt.. Knä, armbågar, fotleder då och då.. Jag tror jag skrivit allt detta innan här då jag gjorde en liten presentation av mig.. Men mina funderingar handlar om fibromyalgi. Min tvillingsyster har precis fått den diagnosen. Borde jag kolla mig för detta då vi trots allt är enäggstvillingar? Eller det fungerar inte så? Utan jag kanske bara har dessa problem ändå? Någon som vet? Jag vill inte ha diagnosen så drar mig för att ta mig till läkaren.... Någon som vet? Och ja, jag vet att det finns ett fibroforum här men min syrra har inte känt sig välkommen där så jag vågade mig inte dit Skäms

Anmäl
2012-02-18 18:56 #1 av: Chestnut

Nu kommer inte jag ihåg om du har EDS eller HMS, men oavsett egentligen så är ni enäggstvillingar så har båda EDS/HMS. Det kanske är hon som är feldiagnostiserad och inte omvänt?

Ledsmärta hör till EDS och HMS snarare än fibromyalgi. Fibromyalgi är dessutom inte ärftligt på samma sätt så det kan ena tvillingen ha utan att andra har det. Men EDS/HMS har alltid två enäggstvillingar båda två eller ingen.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-02-18 19:15 #2 av: plutopellis

Jag har bara diagnosen överrörliga leder, inget annat. Så mycket har mina läkare ansträngt sig ;) hon hade samma diagnos förut men har nu gjort en ordentlig fibroutredning så hon har fibro och överrörlighet..

Anmäl
2012-02-18 19:27 #3 av: hus-musen

Om man kikar på kriteriumen för fibro så tror jag att flera av oss här skulle kunna bli diagnostiserade med det. Fibromyalgi är ju en kriteriediagnos angående muskelsmärta och vanligtvis i punkter där man har muskelfästen.
På överrörliga människor så är ofta muskelfästena inflammerade och ömma utan att vi för den delen har fibro.

Så uppsök läkare du, det kan inte skada med titt :) Skulle du få diagnosen fibro så gör det ju ingen större skillnad för ditt mående och dina ledproblem ändå.

Anmäl
2012-02-18 19:36 #4 av: plutopellis

Sant hus-musen, jag får nog ta och göra det.. Passa på att ta bort tre födelsemärken som jag vill bli av med också så är nog dags... Knöl på bröstbenet som jag vill veta vad den gör där också... Eller knöl, det är ingen tumör el så utan bröstbenet är som en knöl på ena sidan men inte andra... Svårt att förklara..

Anmäl
2012-02-18 19:46 #5 av: hus-musen

Jag har oxå en knöl men på ryggen 3 revbenet nerifrån räknat. Ingen vet vad det är för knöl. Undrar om du har en likadan kanske? Min känns som en broskknöl ungefär.

Anmäl
2012-02-18 19:48 #6 av: hus-musen

Eller en ganglion kanske?

Anmäl
2012-02-18 20:07 #7 av: plutopellis

Ja mitt sitter liksom på översta benet fram över bröstet.. Där ser man, inget att oroa sig över då alltså :)

Anmäl
2012-02-18 21:02 #8 av: hus-musen

Näe de tror jag inte iaf, har haft min i många år. 
Varken vårdcenralen, reumatologen, specialläkaren på klinisk genetik eller sjukgymnasterna jag pratat med har sett något liknande eftersom in sitter på ett udda ställe :)

Anmäl
2012-02-18 21:06 #9 av: plutopellis

Haha, ja där ser man. Är säkert samma som jag har. Roligt att slippa vara ensam om det :)

Anmäl
2012-02-18 21:07 #10 av: plutopellis

Haha, ja där ser man. Är säkert samma som jag har. Roligt att slippa vara ensam om det :)

Anmäl
2012-02-19 08:51 #11 av: [Lillfjanten]

ts, har inga råd om dina frågor, men reagerade på det sista du skrev.. klart att du vågar skriva på fibroforumet! alla är välkomna där. sen kan det ju också vara så att man kanske inte får de svar man vill ha, och då kan det ibland vara svårt att läsa in toner i texter, tyvärr så tror många att man är vresig mm, fast det inte så är fallet. och sen beror det ju mycket på sig själv också, hur man skriver. vad jag sett så inträffar det sällan att det bråkas på det forumet.

Anmäl
2012-02-20 19:16 #12 av: plutopellis

Har idag varit på VC, och hon kunde direkt utesluta fibro! Underbart :) hon tyckte dock inte att jag var så överrörlig i mina leder, fingrar, armbågar var överrörliga och handlederna lite. Men hon drog igång ordentligt och ska få sjukgymnastik och hon tog prover för sköldkörtlen också. Underbar människa :) jag har fått hopp!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.