Allmänt prat

Överleva vintern?

2012-02-05 14:30 #0 av: KastKatt

Hej, det är första gången jag skriver här.

Men, för ett antal år sedan fick jag diagnosen "överröliga stela leder", vilket är jobbigt ibland för att klara vardagen. Jag tappar saker och kan inte springa.

Det är som allra värst nu på vintern. Jag har raggsockar eller benvärmare för att hålla vristerna varma, och alltid vantar och ofta handledsvärmare. Men trots detta så värker mina leder, nästan konstant.

Har ni några tips? har aldrig brytt mig om mina leder, jag tar värktabletter när det är som värst, men utöver det gör jag inget. Har inte ens en sjukgymnast.

Anmäl
2012-02-05 15:35 #1 av: [Aquelegia]

Det främsta man ska tänka på är att slappna av. För kyla gör att vi blir ännu stelare i lederna och spänner oss ännu mer.
Att slappna av hjälper också kroppen att använda energin som får oss att skaka av kyla till att värma upp kroppen istället.
När jag klär mig tänker jag alltid på att ta på mig kläder som gör att jag känner mig mysig, go och ombonad. Själva känslan hjälper till att "känna sig varm"
Sedan tänka på hur man går, mjuka rullande rörelser, inte gå hackigt för det gör ont i lederna. Rulla med axlarna lite ibland och skaka loss armarna för att få igång blodcirkulationen. Sambon ger mig "du är pinsam" blickar när jag gör så på stan men jag bara flinar ett "så länge jag inte får ont struntar jag i att det ser konstigt ut" leendeTungan ute
För fötterna finns ju stödstrumpor som hjälper till emd blodcirkulationen men dom kan sitta åt för hårt om fötterna ibland och ge kalla tår.
Men benen mår bättre. För att undvika kalla tår får jag alltid ha ett par extrasockar.

Tappa saker gjorde jag med för jag översträckte handlederna och det var något med nerverna/senorna som gick ända upp till axlarna som ställde till problem med. Det måste du kolla upp med sjukgymnast och arbesterapeut( arbetsterapeut lär ut ergonomi i vardagen och arbete men är även specialist på händer)

Mer tips kommer jag inte på just nu.

Sjukgymnastik är SÅ bra för att lära sig handskas med sin stelhet, stärka muskler, träna stabilitet i lederna och sjävkontroll över kroppen.

Anmäl
2012-02-05 23:01 #2 av: KastKatt

Jag är redan ganska "ombodad" av mig, har alltid massa tröjor, långkallsonger, raggsockar och vantar :)

Men det att rulla med axlarna och så var ett bra tips, jag spänner mig alltid utan att tänka på det (biter också alltid ihop tänderna så jag börjat få platta tänder).

Vad menas med "översträckte" handlederna? :) Jag har mycket problem med handlederna, har nästan ingen styrka i händerna och mina handleder "glappar" väldigt mycket (lika så mina vrister). Det är nog glappandet jag tycker är värst, för att det gör så ont när de hamnar i "oläge". (Ber om ursäkt för alla situationstecken! :P)

OKej, jag gjorde detta när jag gick i högstadiet, en si sådär 6 år sedan. Men hon bara slutade höra av sig efter 2-3 gånger. Hur ska jag få hjälp? Och främst, jag är student så vad kostar det?

Tack för alla tips, du gav mig en del att tänka på härdanefter :)

Har nog struntat i mina leder för länge, jag rör mig aldrig och det är ett under att jag inte blivit överviktig (äter enormt mycket och är extremt lat) men har tänk att börja promenera mer till våren.

Anmäl
2012-02-06 12:10 #3 av: [Aquelegia]

Då ska vi se så jag lyckas svara på frågorna.

Kan börja med översträcka handlederna. Det är när man inte håller handeleden så att man får ut mesta möjliga bärkraften. Du håller den antagligen böjd bakåt när du bär något vilket gör att du automatiskt blir slapp och blodtillförseln blir sämre vilket resulterar i domningar i vissa fall.
Har gjort en ful bild i paint men man skall alltid hålla handlederna rakt eller nästan lite inåt/uppåtböjd istället för bakåt/utåt.
Sedan spelar armarna roll, när du bär ska du tänka på att inte "hänga" i armarna utan böja armbågarna lite så får man mycket mer kraft i handlederna.
Hade och har fortfarande problem med det men förbättrats avsevärt.

Vristerna bör du skaffa inlägg till för att få största möjliga stabiliteten och sedan träna mycket cykling, gå mycket och tänka på att inte "klampa fram" för då tänker man sig inte för vad fötterna egentligen gör.
Den som har ledinstabilitet, HMS med mera måste "tänka rätt" vi gör ju inte automatiskt rätt då våra leder inte vill sig riktigt.

Sjukgymnast och arbetsterapeut (såkallat teamrehab) ringer du till primärvården och ber om. Var nogrann med att påpeka hur pass inskränkt du är på grund av dina problem, hur ont det gör och att du behöver hjälp för att kunna komma igång med ditt liv ordentligt.
Beskriv mycket nogrannt vad som påverkar dig hur och att du fått diagnos men ingen hjälp.

När du fått sjukgymnast sedan så påpeka att du behöver träna stabilitet och lära dig hur man skall "röra sig rätt". Många sjukgymnaster vet inte vad dom skall göra med en.
Det handlar ju inte om att bli bra för det blir man aldrig, men man behöver lära sig handskas med och undvika att hamna i "ytterlägen" där man skadar sig. Det hjälper extremt mycket att förstå sig på sig själv och vart allt ont kommer ifrån.

Anmäl
2012-02-06 18:50 #4 av: KastKatt

Okej, jo men jag förstår vad du menar nu, om när man bär. Det har jag inte ens tänkt på men jag ska försöka tänka på det härdanefter. Det är ju såna saker som man borde veta (speciellt om man har HMS) men jag tror ganska få vet om.

Okej, menar du skoinlägg då? (hoppas jag inte ställer dumma frågor nu:P) Jag cyklade ganska mycket innan, men min cykel har gått sönder. Men som sagt jag och min pojkvän har lovat oss själva att börja gå mer nu när det blir varmt igen. Men duger det om man bara går vanligt? Eller ska man gå fort eller på något speciellt sätt?

Har inte ens tänkt på det, men jag klampar väldigt mycket. Det ska jag också försöka tänka på.

Ja det ska jag nog göra. Eftersom det har blivit värre är det nog bäst att ta tag i det. Men vad kostar det? kostar det varje gång eller hur blir det? jag är 20 år nu, fyller 21 i sommar.

Stabilitet och röra sig rätt, detta ska jag försöka komma ihåg också. Jo jag har ju förstått att det inte går att "bli frisk", men jag vill gärna bli så bra som möjligt. Tack för alla svar! Det är skönt att äntligen få ordentliga svar.

 

Anmäl
2012-02-06 22:54 #5 av: [Aquelegia]

Svarar lite kort nu:
Skoinlägg ber du om en remiss till Ortopedtekniska avdelningen OTA eller även kallad bara ortopedtekniska. Där kostar första besöket för inläggen 100:-
Du kommer att behöva ett högkostnadsskydd som du stämplar för varje läkar/ sjukgymnast/ arbetsterapeut och ortopedbesök.
Per besök kosta vård:
Läkare kostar 100:-
Ortopedtekniska första besöket 100:-
Sjukgymnast 80:-
Arbetsterapeut 80:-
Första besöket hos teamrehab (både arbetsterapeut och sjukgymnast) 80:-
Man måste uppnå 1100:- för att uppnå till frikort.
Då får man gratis vård i ett år.
För läkemedel gäller 2200:-

Crosstrainer är väldigt bra också då rör man verkligen hela kroppen men är lite "överkurs" innan man lärt sig stabilitet och rörlighet.
I början blev jag knäckt i rygg och axlar 1 gång i veckan nu är det ungefär var 2-3 vecka.

Att gå är absolut första bästa knepet för att komma igång. När du går hos sjukgymnast kommer du förhoppningsvis få träningspass som jag där man cyklar 10-15 minuter och massa fler övningar. Först fick jag börja med hemmaövningar. Började på sjukgymmet först efter 1,5 månader.
Jag tänker inte försköna något, det gör ont, senast idag hade jag så ont i ena sidan av höften och mitt knä är paj så jag gick mest på gåband och gjorde arm/ryggövningar.
Att du inte har orkat göra något åt dina besvär är inte konstigt, det är inte mycket hjälp man får ifrån sjukvården om man inte läser på via internet och kan föreslå saker för läkare/teamrehab.

HMS forumet förändrade mitt liv, utan dom hade jag kört igång och jobbat full rulle igen och fallit tillbaka i jämna i sjukskrivningar.

Anmäl
2012-02-07 05:21 #6 av: Chestnut

#5 Vill bara förtydliga att de priser du radat upp gäller i VG region. Andra landsting har helt andra priser.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-02-07 08:51 #7 av: hus-musen

#5 Oj, klarar du att cykla så länge? Efter 2 minuter kände jag av höften och knäet rätt illa.

Som chestnut säger så är det olika priser beroende på län, det är billigare där ja bor. Frikort får man vid 950 kr, läkare kostar 190 kr.

Anmäl
2012-02-07 16:17 #8 av: [Tassy]

fast frikortspriset gäller väl hela landet? samma med läkemedel?


Anmäl
2012-02-07 16:39 #9 av: Chestnut

#8 Staten sätter ett maxbelopp men vill landstingen får dem subventionera ytterligare. Var något landsting som inte höjer nu när staten höjer gränsen till exempel.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-02-07 16:46 #10 av: [Aquelegia]

#7 Jag började cykla 10 minuter men på väldigt låg styrka sedan ökade sjukgymnasten till 15 vt inte varför men kör även där på lägsta. Skadade knäet en gång när jag cyklade men då visade det sig att jag sadeln var för lågSkäms 
Jag skrev bara dom beloppen jag visste men man får ju alltid kolla med sin egna vårdcentral med mera dock är frikortet höjt sedan 1 januari. Men som chestnut säger så verkar det som att landstingena bestämmer själva.
Här i skövde gäller dom priserna jag skrev vet ju inte vart TS bor.

Cyklingen har jag fått ge upp nu då knäet pajade helt nu kan knappt stödja på det. Lite smått arg på sjukgymnasten då jag påpekade påbörjade ömma knän och att höften försämrats ytterligare men han kollade inte upp utan sa åt mig att fortsätta ändå.
Glöm aldrig att lyssna på er själva!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.