Ehlers Danlos (EDS) & Hypermobilitetsyndrom (HMS)

EDS och ögon

2011-04-29 06:24 #0 av: Chestnut

Läste för några dagar på en amerikansk hemsida om att EDS patienter ofta har problem med synen och ögonen.

Främst handlar det om synfel á närsynthet/översynthet men det kan även röra sig om blåaktig ögonvita och att ögonen kan ta större skada än "friska" vid mindre trauma (vilket i sig är logiskt tycker jag eftersom ögats yttre strukturer är mycket bindväv).

Är det något ni har problem med?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-04-29 11:38 #1 av: [Ulle78]

Jag är närsynt med brytningsfel. Har torra ögon (kan inte ha linser) samt får kärlbristningar i ögat så fort jag tagit i mycket. Gnuggar jag mig lite extra i ögonen vid allergiperioderna så "korvar sig" hornhinnan direkt.

Jag måste nästan kolla färgen för jag är lite osäker men jag borde väl sett om de var blåaktiga tidigare om så var fallet.

Om det är pga EDS eller ej vet jag inte. Kanske hade haft det ändå...

Anmäl
2011-04-29 11:44 #2 av: [Ulle78]

Hittade de den här: http://www.totaleyecare.com/Diana-Driscoll-Ehlers-Danlos-Eye-Doctor-HANDOUT.pdf

Tror inte det finns någon svensk version men om inte vore det kanske dags.

Anmäl
2011-04-29 19:18 #3 av: RuiXue

Jag är närsynt med brytningsfel. I övrigt inga problem med ögonen.

Jennie


Anmäl
2011-04-29 22:49 #4 av: [Tassy]

#1 "Jag är närsynt med brytningsfel. Har torra ögon (kan inte ha linser) samt får kärlbristningar i ögat så fort jag tagit i mycket. Gnuggar jag mig lite extra i ögonen vid allergiperioderna så "korvar sig" hornhinnan direkt."

Word! Exakt samma här! Förvånad

 

Själv har jag inga blåa ögonvitor, men en nära vän till mig har, eller vad säger du som har sett Ches? Tungan ute


Anmäl
2011-04-30 03:49 #5 av: Pocciz

Närsynt med brytningsfel, men läaseropererad för ett antal år sedan.

Däremot har jag (vad som hävdas hör till EDS) vad vissa kallar "trötta ögon". Alltså att ögonmusklerna inte orkar (precis som resten av kroppen) fokusera och styra ögonen så att allt blir väldigt dålig skärpa. Om ögonläkaren sätter en speciel lins framför mitt öga (en heöt svart med bara ett litet hål i mitten (typ som ett kikarsikte) så ser jag perfekt. Likadant om jag har pinholeglasögon på mig (som anväds bla för att träna upp ögonmusklerna). Ögonläkaren förklarade det med att hålet (och det begränsade synfältet) hjälper ögats muskler att fokusera.

Är det fler som har det här problemet?

Anmäl
2011-04-30 10:54 #6 av: [Ulle78]

#4 Viss är det vidrigt när hornhinnan korvar sig när man ser som genom gelé...Skrikandes

 

#5

Jag har endast träffat vanliga optiker i mitt liv, kanske med undantag när jag gjorde hål i hornhinnan då. Har aldrig hört talas om det du nämner men på den tiden då jag inte vill ha glasögon fast jag behövde brukade jag kika mellan fingrarna när jag var tvungen att se en text eller något på långt håll. Formade ett litet "kikarsikte" med hjälp av fyra fingertoppar och då såg jag perfekt.

Är det inte så för alla att man ser bra när man gör så? Kan alltså synfelet bero på trötthet i ögat? Hmmmm.... jag är kass på ögon.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.