Ortopediska skador och behandlingar

Ta bort ankare pga infektion?

2010-12-14 19:49 #0 av: Chestnut

Jag opererades i vänster knä mot recidiverande patellaluxationer i december -09 (medial rafi och lateral release som höll i drygt ett halvår, sen fick jag för mig att hoppa upp och rida) och nu senast 4/11-10.

Denna gång med en teknik som innebär att man tar ett transplantat från quadriceps (främre lårmuskeln) och fäster vid den mediala kondylen med ett litet "ankare" som borras in i benet. På så sätt "dras" knäskålen inåt.

De första två veckorna gick allt jättebra, med undantag för svåra smärtor, men sen började tecken på infektion att uppkomma.

De senaste 3-4 veckorna har varit rena cirkusen med två inläggningar, täta antibiotikabyten, 8 akutenbesök och flera besök på mottagningen. En sårresektion har också blivit gjord. Allt på grund av den här infektionen som vissa läkare inte är helt hundra på ens är en infektion då CRP håller sig lågt, men jag är subfebril med svåra smärtor i knäet.

Var på mottagningen så sent som idag och diskussionerna som går är hurvida man ska våga skära upp igen och försöka plocka bort ankaret (och därmed bakterierna förhoppningsvis). Dock finns det tre stora risker:
1. Att transplantatet inte fäst sig ordentligt i den omkringliggande vävnaden (vilket är rätt troligt med tanke på att jag har EDS)
2. Det är en väldigt svår operation teknisk och risken finns alltid att de misslyckas och bara orsakar mera skada
3. Att jag får en ny infektion postoperativt.

Känner mig fruktansvärt kluven, vill bli kvitt skiten men samtidigt är jag livrädd att jag ska få tillbaka luxationsbenägenheten. Obestämd

Inputs?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-16 00:34 #1 av: [Tassy]

Jag skulle nog ha is i magen om jag vore du. Jag törs sätta skallen i pant nästan på att det inte skulle hålla sig läkt än, det är för tidigt.

Samtidigt är din kropp isåpass dåligt skick, att jag hade inte vågat chansa, även om infektionen myket troligt försvinner med ankaret. Tänk över detta både en, två och tre gånger innan du bestämmer dig.


Anmäl
2010-12-16 11:21 #2 av: Chestnut

Jodå, jag tänker så att det knakar. Vore lagom surt om jag får leva resterande av mitt liv med ett krångelknä som hade kunnat fixas om det inte vore för en infektion..

Nåja, det slutgiltliga beslutet ligger hos läkarna men vore ju bra att veta hur jag själv ställer mig tills på onsdag då vi ska prata om det igen.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-16 20:50 #3 av: Chestnut

Pratade med min sjukgymnast idag och hon anser att ska de ta bort ankaret ska de vara helt hundra på att det är det som orsakar problemen. För risken ökar något enormt att knäskålen börjar att luxera igen om de gör det.

Men samtidigt är det farligt att ankaret är kvar om det sitter bakterier där...

Rynkar på näsan

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-16 20:55 #4 av: [Tassy]

steg ett är väl att de behandlar färdigt skiten som de avbröt och sen nekade till? Jag fattar ärligt inte vad dom där dromedarerna pysslar med ibland Skrikandes

Det är viktigt för hela ditt liv och framtid att ha fungerande knän för bövelen Obestämd


Anmäl
2010-12-17 21:37 #5 av: Chestnut

#4 Jag håller med, men samtidigt, som senaste ortopeden sa; att försöka behandla mig med antibiotika är som att köpa trisslott. Obestämd 

Men ska de skära upp måste de ju ge antibiotika i vilket fall så det resonemanget är ju nite särskilt hållbart egentligen...

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-17 21:39 #6 av: [Tassy]

My point exactly Tungan ute


Anmäl
2010-12-28 21:34 #7 av: Chestnut

Förhoppningsvis ringer en ortoped upp mig imorgon, hade hoppats på idag men icke.. Obestämd

Så som jag ser det är det två saker som begränsar min rehabilitering av vänster knäet; den här infektionsgrejen (smärtor+feber) och höger knäskål som ständigt subluxerar (såg i benpressen hos sjukgymnasten idag hur knäskålen hux pux bara hoppade ut vid en viss vinkel, upprepade gånger Förvånad. Har bara 20 kg på benpressen, är mest för att jag ska träna på att belasta båda benen lika, orkar inte mera vikt i dagsläget..)

Ringer ingen imorgon får jag ringa på torsdag och tjata, jag vill ha någon slags kontakt tills det här åtminstone slutar att bli sämre...Skrikandes

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-28 22:18 #8 av: [Tassy]

Men hörru, du skulle ju ringa :P


Anmäl
2010-12-28 22:20 #9 av: Chestnut

#8 Jag ringde imorse och de skulle lämna meddelande så att ortopeden skulle ringa upp sen.. Så jag har faktiskt skött min del Tungan ute

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-28 22:30 #10 av: [Tassy]

Bra bra :)


Anmäl
2010-12-29 10:41 #11 av: Chestnut

Nu har jag pratat med ortopeden precis så lika bra att skriva någon rad ifall minnet sviker..Flört Vi ska avvakta till mitten av januari såvida inget drastiskt händer och då ta ställning till att ev påbörja antibiotika igen eller operera eller i bästa fall är det såpass läkt så ingetdera behövs...

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-30 21:38 #12 av: Chestnut

Har blivit rejält sämre. Igår kväll satt jag och såg hur knäet svällde och idag har det fortsatt att vara svullet. Dessutom är smärtorna mycket värre nu, fixar knappt att halta 20-30 meter utan att behöva ta vilopaus.. Obestämd Men tänker avvakta några dagar till, vem vet, det kanske klingar av? Om inte annat ska jag till sjukgymnasten på måndag så där kan jag nu få råd om hurvida det är någon idé att kontakta ortopederna i förtid.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-30 22:11 #13 av: [Tassy]

Jag hoppas verkligen att det vänder och blir bättre inom en snar framtid. Rynkar på näsan


Anmäl
2011-01-03 12:18 #14 av: Chestnut

Hoppas innerligt att någon ortoped ringer idag för nu är det illa..

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-01-05 10:51 #15 av: Chestnut

Håller på och förbereder mig för att åka in till sjukhuset. Ni kan väl hålla tummarna för att vi hittar någon lösning/förklaring idag?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-01-05 12:43 #16 av: oskartoller

Här hålls det tummar Glad

 

Anmäl
2011-01-05 14:47 #17 av: Ladydragon

håller oxå tummarna Glad

Anmäl
2011-01-05 17:12 #18 av: RuiXue

Håller tummarna!

Jennie


Anmäl
2011-01-05 17:59 #19 av: Chestnut

Tack för allas tummar Glad

Jag och ortopeden (och mamma..) hade lite kommunikationsproblem idag, mamma hävdar bestämt att jag bara satt och sura... Enligt mig så är det snarare att jag försökte markera mitt missnöje över att inte få något rakt svar på det jag ville ha svar på.. blööh.

Men men. Ankaret kommer få sitta kvar tills vidare såvida inget jätteallvarligt händer men risken för det är inte många promille. Känns rätt skönt Glad

Infektionen i knäet är med 99,999...% säkerhet läkt. Smärtorna och svullnaden beror troligen på någon försenad reaktion eller att knäskålen sitter för tajt mot lårbenet. Men det verkar inte så då rörligheten är god.

Subfebriliteten är troligen inte relaterad till mina knäbesvär alltså. Och när jag tänker efter hade jag en kortare period i september-oktober då jag var subfebril och mådde piss utan att orsaken hittades. Obestämd Så på väg ut från sjukhuset ringde jag VC och bokade läkartid på fredag.

Känns som att det är något för en allmänläkare att titta på. Sköterskan i luren menade på "om CRP är bra och du bara är subfebril är det vila som gäller så blir du bra på några dagar..." Jadu, då borde jag blivit bra för en månad sen Skrikandes Dessutom kan jag ta leverproverna och det när jag ändå är där..

Kom i efterhand på att jag kunde ju faktiskt ringt barnmedicin och kontaktat min läkare där men; 1 - han är väldigt upptagen, 2 - övriga läkare bortsett från totalt tre överläkare har jag noll förtroende för och sköterskorna inger inget förtroende direkt heller...Rynkar på näsan Vill dessutom inte riskera ytterligare en meningslös inläggning. Dessutom fyller jag 18 i år så övergången till att VC eller någon specialistmottagning inom vuxenvården ska ta över mig är nära i alla fall.

Så vårdcentralen fick det bli och bäst för dem att de tänker gå till botten med det här för jag blir knäpp på eländet!

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-01-05 18:03 #20 av: Chestnut

Just det ja, ska tillbaka till ortopeden i mars någonting och är vänster knä betydligt bättre då blir det operation av höger efter påsk - innan sommaren. Troligen blir det samma teknik som nu senast med ankare och transplantat.

Försökte förklara att jag har problem med att rehabilitera vänster fullt ut på grund av höger knäet och det gick väl sådär...Obestämd Var här jag började sura.. Nåja, det lbir ju innan sommaren troligen och det var ju vad jag ville..

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-01-05 20:29 #21 av: mongu

Kanske dags att infektionsmottagningen får ta och utreda din subfebrilitet?

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2011-01-05 20:33 #22 av: Chestnut

#21 Tänker själv i de banorna men det är inte ortopedernas sak att remittera mig dit utan det är VC. Så måste börja där i vilket fall. Dessutom är en av läkarna på min VC i botten infektionsläkare, vet inte om det är hos denne jag har fått tiden.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-01-05 20:41 #23 av: mongu

Kan du inte söka infektionsmottagningen utan remiss? Men det klart har du nu fått en tid på VC så stå på dig och tala om hur länge du haft detta och att du måste få hjälp med det.

Inget mer exprimenterande med dig.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.