Mag- & tarmbesvär

EDS och divertikulit

2010-12-11 16:20 #0 av: Chestnut

Läste i läkartidningen för ett tag sedan om divertikulit (inflammation i tarmfickor) och där stod det dels att det hängde i viss mån ihop med EDS, vi drabbas lättare, och dels att 5% av befolkningen under 40 år har divertikulos (tarmfickor). Det blir vanligare ju äldre man blir.

Mina tarmproblem passar bra ihop med divertikulos-symptom eller enstaka gånger då jag haft akut skov med divertikulit.

Men läkarna hävdar bestämt att divertikulos kan jag inte ha då jag är för ung alternativt att då borde det ha synts på en DT med dubbelkontrast som gjordes i september.

Men är DT verkligen så specifikt? fokus när den gjordes låg på appendict (blindtarmsinflammation) eller något gynekologiskt. Borde inte en koloskopi visa bättre?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-11 16:24 #1 av: [Tassy]

En coloskopi är nog det som gäller för att se eventuella divertiklar. De gjorde ju DT:n i ett helt annat syfte så det är inte mycket att förlita sig på tyvärr.

Jag misstänker också att jag har divertikulit eller möjligen chrons, besvären stämmer in skrämmande bra.


Anmäl
2010-12-30 20:05 #2 av: mongu

Jag tror att man ska kunna se divertiklar på en CT. Man kan se det med vanlig röntgen av colon så därför borde även en datortomografi visa.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.