Annons:
Etiketterläkemedel-forskningartiklar
Läst 41599 ggr
Chestnut
2012-03-11 11:34

Könshormoner påverkar bindväven olika

Många med EDS och HMS upplever att symptomen blir kraftigt värre i samband med ökad mängd progesteron i kroppen. Oftast rör det sig om bäckensmärtor, ledsvullnad och ökad värk generellt. Många kvinnor har dessutom problem med svåra menssmärtor.

Det kvinnliga könshormonet östrogen (egentligen tre olika hormon; östradiol, östriol och östron) har en positiv effekt på bindväven. Både män och kvinnor har östrogen, män dock i mindre mängd än kvinnor. Östrogen bidrar nämligen till att återbygga och stärka slemhinnor och bindväv generellt utöver dess funktion i menscykeln. Bland annat kan låg östrogenhalt bidra till benskörhet.

Dock har östrogen andra sidoeffekter, för mycket kan bland annat leda till manlig bröstväxt och det finns kopplingar till olika cancertumörer. Östrogen anses även kunna bidra till bildningen av blodproppar.

Gestagener är en grupp hormoner där progesteron är det viktigaste. Förutom att vara ett viktigt kvinnligt könshormon är det även förstadium för bildandet av glukokortikostider och andra viktiga hormoner. Då progesteron även kan blockera vissa andra hormoner från att binda till sin receptor så påverkar det hela kroppen mer eller mindre. Hög halt progesteron kan leda till benskörhet och ledsmärtor eftersom det försvagar bindväven. Progesteron påverkar även humöret då det även finns i centrala nervsystemet.

Hos kvinnor stiger progesteronhalten mellan ägglossning och mens. Detta kan vara en del i förklaringen till varför vissa med bindvävssjukdomar upplever en allmän försämring precis innan mensturationen. Under graviditet är progesteronnivån väldigt hög.

Testosteron är främst ett manligt könshormon men som även kvinnor har i viss mängd. Testosteron bidrar bland annat till ökad muskelmassa och har stor betydelse under puberteten. Anses dock inte ha särskilt stor betydelse för bindväven senare under livet.

---

Utifrån detta kan man dra några slutsatser;

  1. Progesteron bör undvikas att tillföras om man redan har problem med bindväven.
  2. Östrogen kan ha skyddande effekt mot progesteronets nedbrytande verkan.
  3. Män blir lindrigare drabbade än kvinnor i regel då dem har högre testosteronhalt vilket leder till att de har högre muskelmassa som stabiliserar upp lederna även om det inte påverkar själva bindväven.
  4. Kombinerade p-piller är bättre än enbart gestagener som hormonellt preventivmedel. Bäst är dem med högst halt östrogen.
  5. Bäckensmärtor och foglossningar i ung ålder utan föregående graviditet kan bero på progesteron påslag.
  6. Symptomförvärring överlag kring mensen är inget ovanligt och har en naturlig förklaring.

Med vänliga hälsningar
Chess

Annons:
[Tassy]
2012-03-11 16:16
#2

Jättebra artikel! Glad
Har själv märkt väldigt tydligt hur detta påverkar.

hus-musen
2012-03-11 18:53
#3

Håller med, jättebra artikel!

Vilket får mig att fundera lite, 1-2 dagar innan mens mår jag toppen! Får alltid mindre ont i kroppen då och känner mig allmänt friskare. 
Men enligt artikeln så borde det ju vara tvärtomFörvånad

Känslan försvinner dock så fort jag faktiskt får mens, då är det piss igen. Bäckensmärtor och foglossningsliknande smärtor och väldigt ont under mens känner jag helt klart igen.

Qui dormit, non peccat

 


Ladydragon
2012-03-11 22:42
#4

bra artikel Skrattande

1# hmm tyckte den där länken va lite svår att förstå men fattade jag rätt om att det va en kvinna som fick problem med bäckenet efter haft hormonspiral?

i så fall så kan jag oxå kanske räknas dit….hade Mirena insatt 1 år ungefär och fick betydligt mer problem med mitt bäcken 
dock så har jag aldrig satt det i samband med Mirena utan trodde det va ifrån graviditeten Obestämd

jag känner mer och mer utav bäckenet vid mens tyvärr och har ofta så ont att jag får använda kryckor för att ta mig fram då

dock så har det blivit lite bättre utav Voltaren supparna jag tar

Denna kommentar har tagits bort.
hus-musen
2012-03-11 23:20
#6

#5 Japps, det kan man lugnt påstå! Timglasen är formade efter mig hahaGlad

Hmm jo något sådant kan ju faktist stämma, har funderat på det själv :)

Qui dormit, non peccat

 


Annons:
Oson
2012-09-07 18:05
#7

Hm, intressant, en av dotterns ortopeder har pratat om detta, men att det inte finns just något forskat om det. Var har du hittat de uppgifterna? /Oson

Denna kommentar har tagits bort.
Oson
2012-09-12 18:58
#9

#8. Tack så mycket. Ska försöka få tag på den boken tror jag. Jag som är ny här på forumet kan kanske fråga vad det är för utbildning du har gått/går?

Chestnut
2012-09-13 12:26
#10

#9 Jag rekommenderar F"ibromyalgia, Hypermobility and Chronic Pain" starkt, är en jättebra bok som jag iaf inte tyckte var alltför svårläst utan med tanke på att det är en faktabok riktad mot de som jobbar inom vården så var engelskan rätt basic.

Med vänliga hälsningar
Chess

CicciLi
2015-11-21 23:07
#12

Hej! Jag vet att tråden har några år på nacken, men i desperat letande efter orsak och lösningar på mina ledproblem (som uppstod vid graviditet/amning) hittade jag denna sida och tänkte att det finns kanske liknelser med mitt problem. Undrar nu, @Oson vilken bok blev du tipsad om? Vill gärna lära mig mer!

Anterrabae
2015-12-17 15:57
#13

Det är boken som nämns i #9 av Chestnut. "Hypermobility, Fibromyalgia and Chronic Pain" Jag har också bestående problem eftet graviditet. Det är lite som att foglossningen aldrig gick tillbaka.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
Upp till toppen
Annons: