Diagnosfakta

Vad är Ehlers Danlos syndrom?

2010-12-07 17:40 #0 av: [Tassy]

Ehlers Danlos syndrom är en komplex bindvävssjukdom där mutationer har uppkommit i kroppens kollagen (ett fiberprotein). Dessa mutationer gör att kollagenet dels hålls ihop dåligt och dessutom så är kollagentrådarna för glesa vilket gör dem sköra.

Bindväv finns lite överallt i våra kroppar, bland annat i huden och runt muskler, organ, nerver och blodkärl. Men det finns även i benen, brosket, fettvävnaderna, benmärgen, mjälten, lymfoida organ och lymfkörtlarna.

Bindvävens huvudsakliga uppgifter är att stabilisera upp och skydda det som den omger. Bindväven består utav kollagen och elastin, där kollagenet är stabiliserande och elastinet mjukt och elastiskt.

Kollagenet är specialiserat så att det är anpassat efter vart i kroppen det befinner sig, så att kollagenet som finns innuti benen är inte likadant som det som finns i till exempel mjälten.

När man har EDS så är alltså kollagenet defekt, vilket bland annat medför grav överrörlighet och ofta elastisk hud samt sköra kärl med ökad blödningsbenägenhet.

Det finns sex stycken typer utav EDS:

1. Klassisk typ

2. Hypermobilitetstyp

3. Vaskulär typ

4. Kyphoscoliotisk typ

5. Arthrochalasia typ

6. Dermatosparaxis typ

Klicka på de olika typerna för att läsa mer om dessa i separata artiklar här på forumet.


Anmäl
2011-02-09 17:56 #2 av: [Tassy]

Puttar upp denna lite Glad


Anmäl
2011-03-06 19:38 #3 av: RuiXue

Puttar lite tillFlört

Jennie


Anmäl
2011-05-26 08:21 #4 av: [Ulle78]

Tassy, har du källor till denna tex?. Förstår ju att det mesta är dina egna formuleringar men hade du någon källa som grund? Tycker att det är en bra och enkel artikel som borde finnas med på nya sajten.

Anmäl
2011-05-26 13:45 #5 av: [Tassy]

Om jag inte minns fel så har jag plockat lite ur wikipedia, socialstyrelsen, EDS riksförbund, och så var det några engelska sidor som jag behöver söka upp igen.

Jag har skrivit "ur huvudet" och sedan checkat av så att faktan stämmer bara, därför finns inga direkta källor till texten.


Anmäl
2011-05-26 14:29 #6 av: [Ulle78]

Kan inte hitta några faktafel så borde räcka med socialstyrelsen och Wikipedia som referens och författat av dig. Om du vill stå med givetvis. Har inte fått dina uppgifter än.

Skönt att ni redan har skrivet en del. Fattar inte vad jag gett mig in på, hur mycket som helst juuuu.

Kommer du på fler källor så säg till, annars, leta inte ihjäl dig Skrattande

Anmäl