Vård & Habilitering

Träning eller inte träning?

2010-12-11 02:12 #0 av: [Tassy]

En återkommande punkt vid hypermobilitetssjukdomar är träning och eventuella restriktioner kring detta.

Jag hann knappt lära mig att stava till hypermobil innan jag råkade på påståendet "jag får inte träna" första gången, något som genast väckte många frågor hos mig. Vad är det som gäller egentligen? Får man inte träna alls när man lider av exempelvis HMS eller EDS?

Jo, det både får och bör man. Allt annat är en myt. Däremot ska man anpassa träningen efter sin förmåga och undvika träning som innebär onödiga skaderisker. För även om man kanske inte klarar att bygga muskler som man ska, och i värsta fall kanske träningen gör mer skada än nytta, så behöver alla röra på sig i den mån man klarar.

Träning behöver inte innebära att man utövar olika sporter eller går på långa promenader. Något så enkelt som att sätta sig på sängkanten ett par extra gånger eller lyfta dricksglas vid matbordet fungerar. Det handlar om motivation och vilja.

Sjukgymnastik är ett utmärkt val som alla klarar av, där man får professionell hjälp att anpassa träningen efter sin kropp och förmåga.

Har man mycket problem så kan man behöva träffa en arbetsterapeut som hjälper till med utprovning av hjälpmedel som underlättar både i vardagslivet och vid träningen.

Det är viktigt att våga göra det man faktiskt klarar av, annars finns det risk för att sjukdomen tar överhanden och man till slut blir sin sjukdom. Att leva sitt liv nerbäddad mellan dunbolster genererar föga livsglädje.

-Det är viktigt att leva, inte bara överleva.


Anmäl
2010-12-11 14:54 #1 av: Chestnut

"Det är viktigt att leva, inte bara överleva."

Det är mitt motto mer eller mindre. Jag står på benen för att leva, jag äter för att leva, jag ser till att njuta av livet istället för att bara hanka mig fram i möjligaste mån.

Istället för att gå till köket när jag måste för att hämta mediciner gör jag det när övriga familjen sitter där för att sällskapa en stund. Vissa dagar är de där små metrarna hemska men jag gör det endå. För i köket väntar sällskap och möjligheten till att få sig ett skratt Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-30 20:06 #2 av: mongu

Visst är träning viktigt men den ska va anpassad efter den sjukdom eller symptom man har.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2010-12-30 21:15 #3 av: miffo

Jag har blivit rekomenderad att träna stabilitet och kondition. Speciellt när jag kör konditionspass så kan jag känna hur smärtan klingar av ett tag.

Tyvärr blev det träningsavbrott för mig pga av lånvarig och kraftig förkylning. Så nu väntar en lång och tuff uppstart av träningen igen. Ska skaffa nytt kort till gymmet på Friskis. Brukar må dåligt när jag höjer aktivitetsnivån, men det klingar av efter någon vecka och då mår jag bra av träningen.

Riktiga fotvänliga skor som passar mina plattfötter har införskaffats, börjar längta till löpbandet nu

Anmäl
2010-12-30 22:17 #4 av: [Tassy]

#2 Absolut, det är det allra viktigaste.

#3 Vad underbart det låter att det lättar efter ett tag! Glad

Bra stabila skor, och bra ortopediska sulor brukar jag predika om Tungan ute


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.