Diagnosfakta

EDS Hypermobilitetstyp

2010-12-07 17:57 #0 av: [Tassy]

Hypermobilitetstypen är den allra vanligaste formen utav EDS. Denna variant drabbar främst leder, men även i viss mån huden. Även generell smärta är ett stort problem för många med denna typ. Precis som andra typer av EDS påverkar den all vävnad som innehåller kollagen mer eller mindre.

Denna typ vållar ofta komplexa ortopediska besvär då det är mycket svårt att ha såpass god kroppskontroll och muskelstyrka att man klarar av att undvika översträckningar.

Både ledluxationer och subluxationer med minimalt trauma bakom är vanligt förekommande, och kronisk muskelvärk går hand i hand med överrörligheten då musklerna hela tiden måste jobba långt över det normala för att kompensera de instabila lederna. Skulle musklerna inte kompensera skulle en hypermobilare rasa ihop som ett korthus helt enkelt. Arthros är även vanligt då lederna slits mycket fortare än normalt.

Huden hos hypermobilare är oftast sammetslen och slät, ibland även hyperelastisk även om det inte är ett kriterium för diagnos.

Dysautonomi, POTS, är även ganska vanligt i samband med denna EDS-typ. Även mag-tarmbesvär hör till, då oftast i form av något som liknar svår IBS.

Hos vissa med hypermobilitetstypen har man funnit en mutation i TNXB-genen.


Anmäl
2010-12-21 19:00 #1 av: Chestnut

Även om det är den typen med komplexast hypermobilitetsproblematik är det också den typ som läkarna anses vara "mildast" av EDS typerna.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-21 19:07 #2 av: [Tassy]

Jag vet, men valde med flit att inte skriva det då jag ej delar den åsikten Tungan ute Titta dig själv i spegeln och säg att din EDS är "mild" Obestämd


Anmäl
2010-12-21 19:41 #3 av: Chestnut

Nu är inte jag ren hypermobilitetstyp, men;

Alltså.. Jag håller med delvis.

Visst, det är inte "milt" att ha leder som luxerar i tid och otid och utöver det leva med progressiva smärtor. Verkligen inte. Men jämför man mot kärltypen så är det faktiskt rätt "milt" att ha hypermobilitetstypen. Och jämför man mot dem med riktigt svår klassisk typ som har luxationer och utöver det kärlproblem är det rätt "milt" att bara ha luxationsproblematiken.

Och ur rent medicinskt perspektiv torde de med hypermobilitetstypen vara de mest långlivade.

Men samtidigt är det så oerhört individuellt, de finns de med hypermobilitetstypen som aldrig haft en led fel likväl som de finns dem med så många luxationer och kontrakturer att deras livskvalité är påtaglgit sänkt.

Det är just det att vi är individer och det är egentligen oerhört korkat att jämföra sig mot andra med samma sjukdom för, vem vet, du kanske upplever och blir mer påverkad av din sjukdom än någon som "borde" ha det jobbigare.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-21 21:34 #4 av: [Tassy]

Jag tycker det är fel att jämföra alla EDS-typerna mot varandra egentligen. Man kan nog inte säga att "den eller den" typen är värst. För egentlgien, även om kärltypen är "värst", så har väldigt många EDSare av andra typer också kärlproblematik, ja till och med vanliga HMS:are kan ha större kärl som spricker. Då är de inte ens EDS klassade. Så jag är väldigt kluven där.

Som du säger så är det så individuellt hurpass dålig man är i sin sjukdom.


Anmäl
2011-01-06 23:25 #5 av: RuiXue

Om det nu är EDS jag har och inte bara HMS, så har jag i så fall en mild variant som inte påverkar min vardag så mycket annat än med värken som ständigt är där, och en del ärr från allt och ingetObestämd Jag har inte korthusleder i alla fall, utan det är bara många som kan översträckas.

Jennie


Anmäl
2011-01-08 10:35 #6 av: Shawy

Jag har hypermobilitetstyp och är hårt drabbad och inte ens F kassan anser att jag skulle ha någon mild typ. EDS:en påverkar mig så mycket att jag har svårt att klara vardagen. 

Men jämför vi med kärltyp så håller jag med om att "farligheten" är mindre för oss med hypermobiletetstyp. Att leva med kronisk värk i hela kroppen från fötter upp till knopp och ha muskelvärk, ledvärk och nervsmärtor samtidigt hela tiden anser jag inte är milt. Sen tror jag det kan variera väldigt från person till person oavsett vilken EDS typ man är. Många med klassisk typ kan ha t ex lindrigare än mig och lika omvänt.

Men kärltypen är värst.

Anmäl