Läkemedel & forskning

Smärtlindringens trappa

2010-12-07 18:00 #0 av: Chestnut

Smärtlindring med hjälp av olika mediciner kan delas in i tre steg. Många preparat i steg 1 finns receptfria i en låg dos och receptbelagda i lite starkare. Steg 2 och 3 är receptbelagda och kräver särskilda blanketter för att bli utskrivna då samtliga är narkotikaklassade. Utöver dessa tre ”traditionella” steg finns även olika mediciner med andra ursprungliga ändamål, till exempel mot epilepsi eller depression som kan användas i smärtlindrande syfte.

Viktigt när du tar mediciner, receptfria såväl som receptbelagda, är att du aldrig, och då menar jag aldrig, tar högre dos än den som står i bipacksedeln (receptfria) och på din personliga ordination (klisterlappen på förpackningen till receptbelagda läkemedel). Läkemedlen smärtstillar inte bättre om du tar högre dos, du får bara mera biverkningar.

 Steg 1

Första steget kan delas in i två undergrupper, NSAID och paracetamol. Man kan kombinera paracetamol med ett NSAID preparat i många fall (till exempel 1 Ipren och 1-2 Alvedon används av många mot mensvärk), men aldrig två NSAID preparat. Paracetamol ska aldrig kombineras med alkohol då den kombinationen är mycket skadlig för levern och behöver inte omedelbart ge symptom utan kan ge en smygande leversvikt. NSAID preparat är olämpligt om man har magkatarr, har haft blödande magsår eller liknande, även vid många andra sjukdomar är de direkt olämpliga.

Paracetamol: Alvedon, Panodil, Reliv, Pamol.

NSAID
Diklofenak:
Diklofenak, Voltaren, Eeze, Arthrotec.

Ibuprofen: Ibumetin, Ipren, Brufen, Burana, Pedea, Alindrin.

Ketoprofen: Orudis, Siduro, Zon.

Naproxen: Alpoxen, Naproxen, Eox, Naprosyn, Pronaxen.

(NSAID gruppen är betydligt större än dessa preparat men det är de vanligaste)

Steg 2

Hjälper inte preparaten ovan kan läkaren välja att skriva ut andra, starkare preparat, så kallade svaga opioder. Många gånger (men inte alltid) kan de kombineras antingen med paracetamol eller med NSAID för att ge större effekt. Detta är dock något som läkaren bestämmer individuellt i varje fall.

För samtliga preparat i detta steg föreligger risk för tillvänjning vilket gör att läkaren bör kontrollera med jämna mellanrum att dosen fungerar och att man inte behöver en högre dos för att uppnå smärtlindring. Då kan man gemensamt med sin läkare få prova att trappa ner på medicinen ett tag (man ska aldrig sluta tvärt utan stegvis för att undvika utsättningssymptom) och sedan börja äta den igen. Eller börja med någon annan.

Kodein: Citodon (kodein+paracetamol), Panocod (kodein+paracetamol), Ardinex (kodein+ibuprofen), Kodein Recip, Treo comp (kodein+acetylsalicylsyra+koffein).

Dextropropoxifen: Dexofen, Doloxene.

Tramadol: Gemadol, Nobligan, Tiparol, Tradolan, Tramadol.

Steg 3

Sista steget är starka opiater. Dels kan de användas i låg dos under en längre tid eller i högre dos efter till exempel en operation med snabb uttrappning. Målet är alltid att behandla så kort tid som möjligt med dessa preparat, främst för deras starka beroendeframkallande effekt men även då de har rikligt med biverkningar där illamående är den starkast framträdande. Exempel på preparat ur denna grupp är Morfin, OxyContin, OxyNorm, Dolcontin, Spasmofen.

 

Vid frågor om läkemedel kan man antingen vända sig till sin läkare, apoteket, sjuvårdsrådgivningen (1177) eller läkemedelsupplysningen (tel. 0771-46 70 10, öppet vardagar 8-17).

Källa: FASS.se

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-11 15:30 #1 av: Chestnut

Tyvärr har jag själv hamnat på steg 3 Rynkar på näsan Oxynorm dagligen i kombo med paracetamol. Har testat tramadol, citodon, dexofen med flera med dålig effekt den senaste tiden.. Dock är målet att komma ner till Citodon igen.

NSAID fixar inte min mage alls även om jag nog skulle må bra av den antiinflammatoriska effekten.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-11 15:35 #2 av: [Tassy]

Ush, själv ligger jag på steg två än så länge. Tvyärr blir jag snabbt sämre men vill verkligen inte ha något starkare Rynkar på näsan


Anmäl
2010-12-18 12:08 #3 av: RuiXue

Jag ligger på steg 1 tack och lov. Tar Voltaren nästan dagligen, ibland i kombination med paracetamol, och det bara för att klara av mitt jobb! På helgerna undviker jag att ta värktabletter om jag kan.

Men det är långt ifrån alltid som Voltaren hjälper för min del, med eller utan paracetamol.

Jennie


Anmäl
2010-12-30 19:26 #4 av: mongu

Har varit på steg 3 men är just nu på steg 2.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2010-12-30 21:28 #5 av: miffo

Ibuprofen är det ända som jag hittils får hjälp av, men det är endast när jag har inflamationsliknande smärta.

Anmäl
2011-03-02 21:30 #6 av: RuiXue

Är på nivå 2 just nu. Tar Dolol (tramadol) vid behov.

Jennie


Anmäl
2011-03-02 21:44 #7 av: [Tassy]

jag ligger på steg tre nu på papper (har recept på oxynorm som jag vägrar hämta ut).


Anmäl
2011-03-03 09:43 #8 av: Rita-S

jag stutsar mellan 1 och 2. I regeln tar jag inget förens jag måste. Måste jag ta något föredrar jag en enstaka dos alvedon och voltaren tillsammans, eller i nödsfall Citodon som jag får utskriven från läkare.

Utöver det vill jag säga: otroligt bra artikel! :)

Skulle Fibromyalgi kunne få låna denna?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-03-03 10:05 #9 av: cajzzza

Intressant artikel, man får lite klarhet i var man ligger på "trappan" och vad som finns "kvar".

Men jag blev lite förvånad när det skrivs att "samtliga preparat på steg 2 och 3 är narkotikaklassande".
Jag hade för mig att inte alla på steg 2 narkotikaklassade. Kollar man på läkemedelsveket så hävdar de att vissa (tex tradolan) inte är det.
Jag har rest flertalet gånger med mina mediciner, och jag har aldrig behövt ett "Schengenintyg" (som man ska ha vid resa till vissa länder när man har med sig narkotikaklassade mediciner.)
Men jag kanske har fel...

Anmäl
2011-03-03 15:49 #10 av: [Tassy]

#9 Det är förvirrande, det stämmer att tradolan inte är narkotikaklassat, men det ligger på samma nivå som resten som är det. Har i dagsläget glömt av vad som gör att den ses med blidare ögon, men vill minnas att det är någon liten petitess bara.

Dock behandlar de flesta läkare tradolan som just ett narkotikapreparat, men det brukar vara det första man får prova (enligt min erfarenhet) innan man får något som är narkotikaklassat "på papper".


Anmäl
2011-03-03 17:23 #11 av: RuiXue

Ja, just tradolan under dess olika namn: tramadol, tiparol, tradolan, dolol är det ofta man får som första alternativ när nivå ett medicin inte fungerar. Jag har fått tradolan vid 4 olika tillfällen varav vid två tillfällen så gick jag på tradolan under en eller ett par månader. Tror man får det utskrivet för att det inte är så starkt beroendeframkallande trots att det är ett relativt starkt smärtstillande.

Jennie


Anmäl
2011-03-03 17:27 #12 av: [Tassy]

Det kan nog stämma ja.

Jag fick också börja med tramadol, och fy bövelen vad jag mådde dåligt på dem! Förvånad hög som ett hus, spydde som en gris och tyckte att allt var underbart på samma gång. Tungan ute


Anmäl
2011-03-03 18:16 #13 av: Chestnut

Angående Tradolan är det ett specialfall. Du behöver inte Schengenintyg men det räknas trots allt som narkotikaklassat av läkare även om det enligt Läkemedelsverket inte är det. Lite lagom förvirrande!

Sen beror det på vilken läkare hurvida man får Tramadol innan Citodon/Dexofen. Jag fick Citodon först och har av flera läkare blivit avrådd/nekad till Tramadol just på grund av att det ÄR oerhört beroendeframkallande och extremt eftertraktat på svarta marknaden. Detta då Tramadol både har en seratoinegn effekt och smärtstillande verkan.

Rita: Självklart får du låna artikeln till fibrosajten! Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-03-03 18:25 #14 av: cajzzza

Tack, då var jag inte "helt ute å cyklade".
Men som sagt, lite förvirrande att läkemedelsverket och vissa läkare inte är "överrens".
Skulle varaa intressant och höra varför det nu inte klassas som narkotika, då det gjorde det förut...

Men ni menar alltså att alla de andra (i steg 2) är narkotikaklassade!?!
(Har själv ingen erfarenhet av de andra i steg 2 eller steg 3)

Anmäl
2011-03-03 19:10 #15 av: Chestnut

#14 Såvida det inte har ändrats sig nu vid årsskiftet är övriga narkotikaklassade, ja. Glad

Satt och klurade på det där med schengenintyg lite till och jag tror att till vissa Schengenländer behöver man inte ha Schengenintyg för exempelvis Tramadol då det inte är narkotikaklassat i det specifika landet. Men är inte helt hundra. Obestämd

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-03-03 19:35 #16 av: RuiXue

Och själv blir jag bara lite sömnig av tradolan de första dagarna. Och även efter ett par månaders daglig användning har jag kunnat sluta tvärt utan att trappa ner :)

Jennie


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.