Vård & Habilitering

Att bli sövd

2010-12-08 14:44 #0 av: Chestnut

Det många tycker är läskigt med att opereras är själva narkosen. Här berättar jag om min första, väldigt odramatiska sövning vid en knäoperation. Nämnas bör att det många gånger finns andra alternativ, exempelvis ryggbedövning.

Det började redan dagen innan operationen med att jag skulle tvätta kroppen med ett bakteriedödandemedel som heter Descutan. Detta skulle även i håret vilket var lite jobbigt då mitt hår blev ett skatbo efteråt. Sov oroligt natten innan, tankarna gick, "tänk om jag vaknar mitt under operationen?". Likväl var det mycket andra tankar om själva operationen. Men narkosen var det stora orosmomentet.

Operationsdagens morgon fick jag inte äta frukost. Fick bara dricka lite vatten senast två timmar innan jag skulle vara där. Var inte ett dugg nervös under morgonen, otroligt nog. Min mamma däremot var ett nervvrak. På morgonen upprepades den bakteriedödande duschen.

När vi väl anlände till sjukhuset blev jag genast omhändertagen. Fick byta om till en operationsskjorta, morgonrock och något som skulle föreställa ett par strumpor. Var mera som två tuber. Sedan fick jag prata med en sköterska om mina föreställningar om hur sövningen skulle gå till, min medicinlista och jag fick träffa operatören som ritade lite på mig. Blev erbjuden lugnande medicin med som jag tackade nej till. Rekommenderades starkt att se till att kissa ordentligt innan operationen för att undvika problem efteråt. Sedan fick jag vänta. Väntade i nästan två timmar innan det väl blev dags. Nervositeten kröp på under den tiden, darrade som ett asplöv inombords. När det väl blev dags fick jag ett hårnät, mamma fick dra på sig ett förkläde och hårnät hon med. Sedan fick jag bädda ner mig i en klassisk sjukhussäng och bli skjutsad av den grönklädda narkospersonalen bort till operationssalen.

I operationssalen fick jag glida över från sängen upp till operationsbordet. Var flera människor inne i rummet som genast började koppla upp mig mot EKG, pulsoximeter (fingerklämma) och blodtryck. Fick svara på flera frågor om min medicinering under tiden som ett venflon blev satt i mitt armveck. Kände mig relativt lugn när jag märkte hur noga de var och hur välbevakad jag skulle vara. Till sist blev det dags att sova. Fick ett läkemedel insprutat i armen som skulle göra mig sömnig och "tung" i kroppen. Kände inte ett dugg efter den första dosen så de fick ge lite till. Samtidigt skulle jag börja andas i en mask som narkosansvarige höll över mitt ansikte. Mamma satt bredvid hela tiden. Det sista jag kommer ihåg innan allting blev svart är att han som höll i masken sa att jag började se lite dåsig ut.

När jag vaknade låg jag på uppvaket. Hade fruktansvärt ont när jag vaknade och frös. Så fick morfin och en mössa. Var fortfarande uppkopplad till en maskin genom fingerklämman. Blev ganska sur på maskinen då den lät högt när jag inte andades ordentligt. Hade låg puls på grund av narkosmedlen och morfinet så det pep en del vid min säng. Efter en stund kom läkaren förbi och visade lite bilder från operationen och pratade med mamma. Jag var tydligen knappt kontaktbar. Sedan kom "narkoskillen" förbi med för att titta till mig och då var jag tillräckligt pigg för att säga mer än "aj", "ont" eller "kallt".

Sedan började personalen tjata på mig om att jag var tvungen att kissa. Riktigt jobbigt när man inte är nödig. Så fick dropp men det hjälpte inte heller.

Min operation var planerad som en dagkirurgi men eftersom jag hade svåra smärtor under operationen och det dessutom tillstötte mindre komplikationer så blev jag inneliggande på sjukhuset tre dagar extra. På avdelningen fortsatte de tjata om kisseriet. Urinvägarna kan tydligen ta skada om man inte kissar efter narkosen. Hade en "spännande" första natt efter operationen. Fick bananyoughurt när det var dags att börja äta på kvällen igen, tyvärr spydde jag upp den direkt så nu har jag väldigt svårt för banan. Fick sedan en spruta med läkemedel mot illamående och kunde därefter dricka lite vatten men äta gick inte. Natten ägnades åt täta morfininjektioner och ultraljud av min blåsa i väntan på "nöden".

Till sist fungerade kisseriet med, klockan halv sex på morgonen efter :-)

Summa summarum gick min sövning mycket bra, om jag behöver sövas någon mer gång ska jag be om läkemedel mot illamående innan. Nu i efterhand tycker jag att jag oroade mig i onödan för sövningen, det gick ju bra!

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-11 16:12 #1 av: Chestnut

Totalt har jag genomgått 4 sövningar. Den senaste var så nära perfekt det kan bli, fick kortison i kombination med lite annat för att förhindra illamående och mådde toppen efteråt! Glad Rätt skönt då sövningen innan var ingen rolig historia med jobbiga smärtor oh syrgas som torkade ut luftvägarna.

Den ni läser om i artikeln är min allra första.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-11 16:21 #2 av: [Tassy]

Tack för att du delar med dig utav dina erfarenheter. Själv har jag aldrig blivit sövd och var förr totalt livrädd för det, "tänk om jag vaknar mitt under OP:n" och liknande tankar. Numera känns det dock relativt lungt. Jag kommer ju själv att sövas om någon månad i samband med en gastroskopi.

Bara man talar om ordentligt att man är överrörlig så att personalen som hanterar en tänker på det så ska det väl itne vara något märkvärdigt. Glad


Anmäl
2010-12-12 17:52 #3 av: [Ulle78]

Har blivit sövd vid ett tillfälle då jag opererades för kroniskt kompartmentsyndrom i båda underbenen. Allt gick och jag mådde bra efteråt. Tanken på att det inte skulle gå bra fanns inte först efteråt.

Tyckte nedsövningen var urhäftig. Ena stunden var man med nästa inte (lättroad antar jag). Op var ganska snabb ca 30 min eller nått och jag åkte hem efter någon timma på uppvaket och efter att jag kissat naturligtvis. Antar att hur länge man varit nersövd har inverkan på hur man mår efteråt. Antar att din sövning varade lite längre Chestnut?

 

Tassy, får man bli sövd vid en gastroskopi? Jag har efterfrågat det men blivit nekad. Har därför inte gjort den undersökningen eftersom jag är livrädd för kvävningskänslan :/

 

Anmäl
2010-12-12 18:00 #4 av: [Tassy]

Jo man har rätt att bli sövd vid gastro, men en del är förbaskat kinkiga med att skriva remissen. Jag fick bråka en del och prova vanlig gastro först innan jag fick remiss till kirurgen, och kön är sjumilalång. De börjar bli skampligt trötta på att se mig på akuten pga mina magbesvär. De schasar på remissen för allt de är värda men ändå händer inte ett smack. Rynkar på näsan


Anmäl
2010-12-12 18:18 #5 av: Chestnut

#3 Första (knäop) varade 40-60 min, andra (gastro) drygt 30 min, tredje (laparoskopi) 1½ timme och den fjärde (knäop) var 2-2½ timmar om jag inte minns fel.

Allra jobbigast var nog gastron att vakna upp från Obestämd

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-15 20:33 #6 av: Mosaik02

3# nja sövd vill dom inte man ska va under Gastroskopi dels för att det är svårare att få ner slangen och sen tar det väl mer tid och personal och sådant i anspråk

däremot så kan man få lugnande medicin

när jag gjorde Gastroskopi för några år sen så fick jag lugnande medicin och va vaken när jag svalde slangen men va så borta att jag inte minns det och sen fick jag mer medicin så jag somnade gott

jag minns inte vad läkemedlet hette men den sorten jag fick gör att man inte heller minns gastroskopin vilket är skitbra

tänk bara på att helst så ska din läkare skriva i remissen att du ska ha lugnande medicin och att du är orolig inför det 
då är personalen förberedd och det brukar gå bättre

Anmäl
2010-12-15 21:20 #7 av: [Tassy]

Det verkar vara olika bud i olika landsting. Jag har fått beviljat sövning, och jag vet flera som genomgått gastro sövd, inte bara lugnande alltså utan riktig narkos där man somnar helt i förväg.


Anmäl
2010-12-15 22:19 #8 av: [Ulle78]

Det finns det hopp för mig eftersom jag tillhör samma landsting som dig Tassy....tror jag iaf :)

Anmäl
2010-12-15 22:22 #9 av: Chestnut

#8 Jodå, det gör ni Flört Be bara läkaren som beställer gastroskopin att skriva på remissen att du ska sövas så borde det gå bra.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-16 00:21 #10 av: [Tassy]

#8 Japp, vi är typ grannar till och med Flört


Anmäl
2010-12-16 16:03 #11 av: [Ulle78]

Bor vi nära? Blev lite nyfiken nu.....

Anmäl
2010-12-16 17:18 #12 av: [Tassy]

Du har PM Skrattande


Anmäl
2010-12-17 14:41 #13 av: Mosaik02

7# aha det visste jag inte har bara hört att vid gastroskpoi så söver dom inte

men vilken tur att man kan få det Skrattande

själv är jag helnöjd med lugnande och går gärna igenom undersökningen igen hehe minns ju typ ingenting av den Tungan ute

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.