Vård & Habilitering

Magnetresonanstomografi

2010-12-08 10:59 #0 av: Chestnut

Magnetresonanstomografi (MRT) kallas även för magnetröntgen (MR).

 MRT är en bra undersökningsmetod när man vill ta en närmare titt på hjärna, buk och större leder (till exempel knä) då man förutom skelett som man kan se vid konventionell röntgen även kan se mjukdelar. Detta ger läkaren många gånger ovärderlig information inför ingrepp eller framtida behandling samt diagnostisering.

Till skillnad mot "vanlig röntgen" och datortomografi sänder magnetkameran inte ut någon röntgenstrålning utan bilder av kroppen skapas med hjälp av magnetfält.

Nackdelarna med metoden är dels att den är relativt dyr, tidskrävande och vissa patienter (de med pacemaker bland annat, höft och knäledsproteser är dock inga problem) inte kan genomgå undersökningen. Men många gånger uppväger fördelarna nackdelarna.

Innan undersökningen får man byta om till en patientskjorta då metalldelar på kläder (till exempel ett BH - spänne) kan ge störningar. I vissa fall får man även kontrastmedel insprutat genom en nål i armen, men det är ovanligt.

Eftersom man oftast inte behöver kontrast är denna undersökning lämplig även för de med känsliga kärl.

Under undersökningen ligger man på en brits som åker in i en smal tunnel. Vanligen kan man få lugnande om man vill men då är det bäst att ringa och förvarna personalen innan det är dags för undersökningen. Maskinen låter en hel del; det klickar, surrar och brummar. Det är mycket viktigt att man ligger helt stilla under tiden maskinen jobbar så att bilderna blir skarpa. Det finns oftast hörlurar man kan ha under undersökningen och lyssna på radion med.

Undersökningen tar 20-120 minuter beroende på vad det är som ska undersökas.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-08 13:44 #1 av: [Tassy]

En väldigt bra artikel! Jag föredrar MRT framför vanlig röntgen, trots att det tar mycket längre tid. Många MRTs har också en högljudd siren som förvarnar när kameran tänker knäppa, på så vis kan man röra sig mellan bildsekvenserna om man ligger länge. Men rådgör alltid med personalen då inte alla maskiner har denna finess Tungan ute

Min första MRT gjordes i en maskin som ej hade denna varningssignal, så då var det bara till att ligga still hela tiden, vilket var lättare sagt än gjort då jag frös så jag hoppade där inne i tunneln. Nåväl, bilderna blev bra iallafall. Glad

Cellskräck är väl det enda problemet vid MRT, men då finns det lugnande att få.

Man brukar få ett infohäfte i samband med kallelsen där man får utförlig information om vad som händer, vad man ska vara uppmärksam på, och när man inte får genomgå MRT (som vid pacemaker).


Anmäl
2010-12-08 16:00 #2 av: Chestnut

Håller med om att MR är bättre än vanlig röntgen! Mycket lättare att bara ligga still än att få vrida kroppsdelar i alla möjliga (och omöjliga) vinklar.. Sparar på lederna. Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-01-31 22:18 #3 av: Chestnut

Nu har jag ställt till det!

Ska på MRT på onsdag av min högra handled och först idag kom jag på att jädrar, jag har ju fått ett metallankare inopererat i mitt knä! Tyst Troligen kommer det inte göra någon skillnad utan jag kan nog genomgå undersökningen ändå men känns lite taskigt att ringa och informera om detta dagen innan...

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-02-02 20:29 #4 av: Mona22

Har precis hittat till denna sajtGlad

jag har gjort sådan röntgen en gång och jag somnade. Tyckte man låg ganska bra där och jag ville inte ha öppna ögon då jag inte gillar trånga utrymmen.

 

Anmäl
2011-02-02 21:57 #5 av: Chestnut

#4 Välkommen hit! Glad

Jag gjorde MRT idag, gick bra trots skruv i ena knäet. Dock knorrade de lite över gipset, de hade väntat sig en gipsskena som gick att linda av - inte ett cirkulär gips Obestämd Men efter ett par inställningsjusteringar gick även det bra.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-02-02 23:24 #6 av: [Tassy]

#4 välkommen!

#5 Nämen, jag hade skena och den lindade dom inte av! Det gick så bra så.


Anmäl