Diagnosfakta

Vad är Osteogenesis Imperfekta?

2010-12-11 00:25 #0 av: [Tassy]

Har du hört talas om "Children of Glass"? Eller har du kanske sett filmen "Unbreakable"?

OI är också en sjukdom som bottnar i defekt kollagen, med tyngdpunkten på kollagen I som finns i våra ben. Denna defekt gör att benen blir mycket mjuka och böjliga, ibland även deformerade. Detta gör att benskörhet uppstår, vilket helt enkelt betyder att man har lätt för att bryta benen i kroppen.

OI finns i fyra svårighetsgrader:

Typ I
Ger blåa ögonvitor och i vissa fall förekommer tandpåverkan. Detta är den vanligaste typen av sjukdomen. Viss benskörhet finns, likaså överrörlighet.

Typ II
Är den svåraste formen av OI, där barnet inte överlever spädbarnsåren. Ofta dör barnet redan under graviditeten eller i samband med förlossningen.

Typ III
Är den svåraste formen bland de som överlever spädbarnsåren. Denna typ medför extrem benskörhet, deformerade ben och många följdproblem, däribland andningsbesvär.

Typ IV
Denna typ är ett mellanting mellan typ I och III, där benskörhet finns i olika svårighetsgrad. Ögonvitorna är vita vid denna typ.

 

OI har en egen längdkurva, då de hårdast drabbade sällan blir över 1 meter lång. Detta på grund av många deformationer i skelettet till följd av benskörheten. Kroppens inre organ blir då väldigt komprimerade, och ibland blir det helt enkelt för trångt som i fallet med andningsbesvären.

Livet med OI kan variera väldigt beroende på hur hårt drabbad man är. Vissa klarar sig genom livet utan att märka av sin sjukdom nämnvärt, medan andra växer upp med gips, operationer och rehab i vardagslivet.


Anmäl
2010-12-17 21:30 #2 av: Chestnut

Spännande läsning för mig som är knappt insatt i OI! Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-17 21:32 #3 av: [Tassy]

Det är en väldigt fashinerande sjukdom måste jag säga, och så läskigt likt EDS! Men sicket helvete för den som är drabbad. Rynkar på näsan


Anmäl
2010-12-17 21:34 #4 av: [Tassy]

Jag rekommenderar särskilt en sökning på youtube på just "children of glass", då får man fram en serie i 4 delar där de berättar massor och intervjuar olika drabbade utav OI.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.