Diagnosfakta

Luxationer och Subluxationer

2010-12-31 01:03 #0 av: [Tassy]

Dessa två ord tenderar att ideligen dyka upp i samband med överrörlighetsproblematik, men vad innebär det egentligen? Vad händer och hur påverkar det oss?

En luxation innebär att man vrider en led ur sin ursprungsposition, och att den stannar kvar ur läge tills man flyttar den rätt igen.

En subluxation innebär att leden hamnar ur position, men inte såpass kraftigt att den stannar ur sitt läge, utan den glider tillbaka utav sig själv.

Alla leder i kroppen kan drabbas utav detta fenomen, och det är mycket smärtsamt. Är man överrörlig så ökar risken för luxationer och subluxationer markant då man belastar lederna mycket hårdare än normalt. I värsta fall är leden dessutom "glapp". Med det menar jag att lederna halkar omkring även i position, då den omkringliggande vävnaden inte klarar av att stabilisera upp leden ordentligt.

Om man drabbas utav en luxation eller subluxation för första gången så ska man alltid söka vård. Du kommer då att få möta en ortoped som undersöker leden, tar vanliga röntgenbilder och eventuellt drar leden rätt igen. Du får även smärtstillande isåfall. Det är oftast väldigt svårt att få tillbaka leden i rätt läge vid en förstagångsluxation.

En subluxation syns inte på röntgen, utan man kollar då främst ifall det har uppstått så kallade mjukdelsskador (skador i vävnaderna runt leden).

Är du hypermobil så är det viktigt med rehablitering efteråt, dels för återhämtningen men framförallt för att förebygga nya och allvarligare skador som annars lätt uppstår.

Är man riktigt illa drabbad utav återkommande luxationer/subluxationer så kan man behöva genomgå stabiliserande operationer för att få bukt med problemen. Sjukgymnastik räcker då inte längre till. En "fördel" om man drabbas ofta är att även om leden lättare hoppar ur led efter varje luxation/subluxation, så är det även lättare att få den i rätt läge själv. Man lär sig även vilka tecken man ska vara observant på så att man slipper spendera allt för många långtråkiga timmar på akuten.

En del av oss har oturen att födas med luxationer, vanligen är det då höfterna som inte ligger där de ska. Detta behandlas oftast med så kallad von roenskena som barnet får ligga i. Om man ej upptäcker höftfelet direkt eller om det inte läker som det ska, så kan man behöva gipsa barnet.

Några utav de vanligaste lederna som luxerar/subluxerar är:

  • fingerlederna
  • axellederna
  • knäskålarna
  • käken

Källor:

Info om axelluxation

Info om höftluxation


Anmäl
2010-12-31 01:56 #1 av: [Tassy]

Själv är jag född med höfterna ur led och låg länge i skena. Detta verkar inte ha fungerat alls för min del, då mina höfter är helt instabila och subluxerar dagligen. Luxationer händer också med jämna mellanrum.

Mina subluxationer smärtar ej längre, såpass skadade är höfterna.

Sedan kan jag subluxera vissa fingerleder och axlarna. Käken har både subluxerat och varit helt luxerad.


Anmäl
2010-12-31 02:46 #2 av: [Tassy]

Här finns en animerad kortfilm på en axel som luxerar.


Anmäl
2010-12-31 06:18 #3 av: Ladydragon

förbannade skit i fokus morr Skrikandes sorry mitt inlägg försvann så irriterande

vad va det nu jag skulle skriva då?.....

ja ja jag har problem med mina knän som subluxerar

en röntgen som gjordes nyligen visade att knäskålarna är instabila och att höger knäskål inte sitter där den borde vara Obestämd

mina knäskålar när dom subluxerar så går dom inte tillbaka i rätt läge igen utan jag får räta på benet och dra knäskålen rätt igen dock men gör det inte särskilt ont

en fråga kommer det här att bli värre? alltså kommer jag till slut inte att kunna dra knäskålarna rätt själv? 
min fasa är att behöva åka till akuten varje gång knäskålarna krånglar isch

smärta är det vanligt att man har ont? jag har ont hela tiden i mina knän och smärtan blir långsamt värre och den blir värre när jag går eller cyklar dock så får jag inte mer ont av subluxiationer Obestämd

ortoser har dom pratat om är det någon som har såna och hur ser dom ut?

planen just nu för mig är att träna upp musklerna runt knäna Obestämd jo tjena tidigare så har sjukgymnasterna vägrat att göra nåt för mina knän ser så illa ut 
så det jag hoppas mest på är att få bra ortoser så jag kan fortsätta att promenera och sen får man väl se om en operation behövs lite senare

Anmäl
2010-12-31 11:04 #4 av: Chestnut

Ett annat ord i sammanhanget är distorsion som innebär att två ledytor vrids i förhållande till varandra men inte släpper kontakten.

Ortoser (i kombination med sjukgymnastik!) är vanlig behandling för patellaluxationer framförallt. (det är ju inte så lätt att ha ett skydd på till exempel käkleden Obestämd)

Kommer komma ut en fördjupande artikel om just knäskålar ur led (patellaluxationer) inom den närmsta månaden, jag vill vara grundlig. Glad

#3 Jag själv får inte alltför ont när höger knäskål subluxerar men där emot när den luxerar helt. Vänster gör alltid ont om den ruckas ur sitt läge minsta lilla. Troligen beror det på anatomiska skillnader i knänas uppbyggnad.

Min erfarenhet är att det beror helt på grundorsaken till varför knäskålen luxerar hurvida du i framtiden kan få problem med att själv få den rätt. Antingen kan det fortsätta att gå bra eller så kan du sitta där en dag med en knäskål du inte får tillbaka. Obestämd Men med tanke på att du inte får ont av själva subluxationerna vågar jag mig på en lekmanna-gissning om att det nog inte kommer att bli värre.

Själv har jag problem med att vänster knäskål (två operationer) och höger knäskål (kommer troligen bli operation under nästa år) luxerar ofta. Eller efter senaste operationen har inte vänster luxerat igen så det verkar lovande. Glad Men hade problem med den länge..

Sen subluxerar min högra axel ibland och i vänster armbåge har jag flera gånger fått någon slags vridning som gör att ett ben i underarmen liksom glider ur sitt fäste. Dessutom är den armbågen fruktansvärt glapp och subluxerar ibland.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2010-12-31 13:20 #5 av: RuiXue

Jag vet inte riktigt om jag råkat ut för några luxationer någon gång, men jag hade något höftfel när jag föddes så jag fick ligga som en groda ett tag för att få ordning på det. Sen har jag armbågar som låst sig helt om jag stöttat på armen en stund, det är så jag får pausa när jag rätar ut och ta hjälp av andra armen, så smäller det till som ett pistolskott! Händer ibland med höfterna också att jag hamnar i något konstigt ytterläge som gör ont och smäller till lite.

Jennie


Anmäl
2010-12-31 14:03 #6 av: Ladydragon

tack Chestnut och jag ser fram emot artikeln om just patella luxiationer Skrattande

en annan sak slog mig just att jag tror oxå mina fötter subluxerar speciellt nu när det är snö och halt ute för rätt som det är så fastnar fotleden i ett läge och det gör lite ont och då får man stå på ett ben och försiktigt försöka få smärtan och stelheten att släppa dock så vågar jag mig inte på att plocka av sko och socka ute nu när det är så förbaskat kallt så jag vet inte riktigt vad som sker

hmm det där med ett ben i armen vad heter det nu igen låter som det som kan hända med barn 
om man rycker i ett barns arm eller lyfter dom i händerna så kan ett ben i armen vridas ur led
men jag kommer inte ihåg vad det heter nu tyvärr får googla sen

några andra leder som subluxerar tror jag inte att jag har än så länge i alla fall

en lite märklig sak är dock mina armbågar dom är som cementerade jag kan inte ens sträcka ut dom normalt Obestämd medans jag i övriga kroppen är som en leasös docka

Anmäl
2010-12-31 15:19 #7 av: Chestnut

#6 Pigluxation heter det Glad Och då är det ett annat ben som i höjd med armbågen luxerar.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-01-08 19:42 #8 av: dape001

Det finns en hel del att läsa om luxation i höft och axel, men väldig lite om käkledsluxation. Jag har tröttnad på att bli skickat från ena akuten till nästa när jag behöver hjälp, och efter inlägg på denna sajt ska man kunna hjälpa sig själv. Helst eftesom det allt eftersom är lättare att råka ut för, och då också kunna återställa själv.

Så jag kommer med spänning att följa inläggen på denna, för övrigt intressanta webb-plats.

dape001  

Anmäl
2011-01-08 22:05 #9 av: [Tassy]

Jag har problem med luxerande käke, men tur i oturen så är mina leder såpass glappa att det inte krävs särskilt mycket våld för att de ska hamna på plats. Så jag har ej behövt käkkirurgens hjälp. Bara en stor skopa tålamod och smärtstillande.

Men käkluxationer är inget man direkt kan reponera själv ofta om det inte är på väg att gå tillbaka utav sig själv. Det är en komplicerad procedur att få den på plats och kräver en del handkraft normalt.


Anmäl
2011-01-09 12:48 #10 av: dape001

Hej Tassy!
Det är som du säger, svårt att åtgärda själv om det har gått för långt. Men det vore skönt att kunna instruera sambon att "fixa", så slapp man åka flera mil till närmaste akutmottagning. Tandläkaren som råkade ut för mig och min luxation, stod handfallen och jobbade i en halv timme tillsammans med sköterskan, innan vi fick ordning på det hela. Nu har jag en journalanmärkning som säger: "får inte gapa stort". Så även där skulle jag ha nytta av att kunna instruera.

Och på akuten har de inte tid med instruktioner och undervisning. Så jag fortsätter forska. Och hoppas på inlägg på denna sajt!

Med vänliga hälsningar
Danielle
dape001

Anmäl
2011-01-09 13:39 #11 av: Ladydragon

7# tack just det så heter det

fy tusan det låter inte kul med luxernade käke Rynkar på näsan

mitt problem med käken är åt andra hållet jag kan inte gapa ordentligt vilket alltid ställer till det för tandläkaren

Anmäl
2011-01-18 22:08 #12 av: RuiXue

Jag verkar kunna få min ena handled att gå något ur lägeFoten i munnen

Jennie


Anmäl
2011-01-18 23:56 #13 av: Ladydragon

12# aj aj det va inte bra försök o va rädd om handleden så det inte blir värre

Saaaaaaatan jag lyckades precis subluxera min axel låg i sängen och skulle kolla klockan o lyfter upp mig på ena armen och lyckas vrida till axeln både hör o känner att axeln hamnar fel men är då mitt i rörelsen så det va bara o svära o fortsätta rörelsen så den kom på plats igen

suckar djupt jaha o vad hittar man på med en ömmande ond axel tillverka mitella kanske?

o jag som ska på viktigt möte imorgon skitskoj lindad handled o en arm som bara hänger

nåt som jag funderade på hur ska man behandla subluxerande leder vila linda och stillhet eller på nåt annat vis?

suck bara gnäll ikväll Rynkar på näsan

Anmäl
2011-01-19 00:37 #14 av: RuiXue

#13 Nja, den stannar någorlunda, men den är inte direkt så stabil som den borde vara. Den handleden är dessutom väldigt rörlig och knakar och knäpperTungan ute

Jennie


Anmäl
2011-04-12 00:10 #15 av: RuiXue

distorsion verkar hända mig mest hela tiden, verkar vara det jag kan göra med en himla massa fingrar, plus att jag kan subluxera min vänstra tumme och varenda finger är glappt. Fotlederna låser sig vilket troligtvis även det är små subluxationer. Handleder och armbågar låser sig också med jämna mellanrumTungan ute

Jennie


Anmäl
2012-03-18 00:05 #16 av: [Aquelegia]

#13 När jag får subluxatiner och leden hoppat tillbaka å är det viktigt att göra juka fina rörelser för att få igång leden igen. Håller man den stilla finns risken att den låser sig istället. Händer mig iaf alla är vi olika. Se dock till att du inte översträcker leden när du rör den mjukt.Vad skumt läste denna artikel först nu. Mycket intressant, vet faktiskt inte i vilken grad jag subluxerar, hamnar i ytterlägen osv. Så svårt när man inte kan jämföra med någon annan. Det är ju bara man själv som kan känna när det händer.

Jag kan inte självmant få mina leder ur led men misstänker däremot att jag har rejäla subluxationer/ distorsions. Höften däremot upptäckte jag en skum grej i duschne när jag skulle plocka upp en grej från golvet samtidigt som jag vred på kroppen så kunde jag plötsligt känna höftkulan som om den låg pecis intill skinnet. Inte bra att göra så men vad skönt det kändes, nästan som stretchning ^^

Knäna ärnågot konstigt med, lösa och hm låser sig med mera. Måste hela tiden böjja på knäna för att dom skall hamna i normalt läge igen. Rätar jag sedan upp benen händer samma sak om och om igen. Hoppas kunna underlätta detta genom att stabilisera upp med skoinlägg. Skulle vara så skönt att kunna springa igen utan att halvt ramla ihop när dom låser sig.

Handlederna fastnar i felläge vid belastning både i stilla och rörliga lägen. Händer även att dom fastnar i flera dagar då ingen kan dra rätt på dom. Händer dock mer sällan nu när jag inte serverar/ plockar av tallrikar.
Fingrarna får jag dra till ibland. Axlarna mjukdelar låser sig vilket jag själv inte kan åtgärda och gör förbenat ont.
Axlarna har subluxerat många gånger, aldrig behövt putta tillbaka själv dock, hoppar alltid tillbaka av sig självt. Men gör SÅ ont, skall försöka få till stöd för axlarna så jag slipper skador så fort jag råkar rycka till.

Höften, den vill jag knappt prata om. Vågar knappt nämna att den känns bättre nu än den gjort sedan ryggskottet/överbelastningen. *peppar peppar* vill börja rida igen ^^

Låsningar får jag överallt i kroppen, tom tårna.

Anmäl
2012-03-19 18:09 #17 av: hus-musen

#16 Sådär gör min höft oxå, har alltid kunnat göra så sen jag upptäckte det vid kanske 2-3 års ålder. Kan trycka ur den bara genom att vinkla kroppen och få tillbaka den. Dock kan jag inte påstå att det är särskilt skönt :)

Anmäl
2012-03-20 13:05 #18 av: [Tassy]

Man kan ju vrida höftbenet så att det putar ut och klonkar, det är inte samma sak som att få höften ur led. (jag vet, jag har bägge besvären!) Glad

Om höften är ur led kan man typ inte göra nåt för smärtan är helt sjukt galen, och man kan definitivt inte stå upp.


Anmäl
2012-03-20 13:10 #19 av: hus-musen

Nej inte ur led, tack och lov, för det gör galet ont! Den får iaf jag inte tillbaka själv.

Anmäl
2012-12-24 21:50 #20 av: qawqaw

Vad gör man åt glapp höftled? Jag fick bara smärtstillande emot det som jag ska ta dom jobbigaste dagarna.

Anmäl
2012-12-24 22:55 #21 av: Chestnut

#20 Sjukgymnastik är A och O, i vissa fall kan man eventuellt operera men sjukgymnastik i första hand! Så kontakt med en sådan är prio ett.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-12-24 23:08 #22 av: [Aquelegia]

#20 Tyvärr är svarena där nog inte så många. Mitt enda är Stabiliserande träning. Blä blä, så less på att det är ett evigt svar på alla ledproblem men tyvärr är det så pass tråkigt och inte särskilt långsiktigt för så fort man blir sjuk och ligger lite så tappar man ju muskelstyrka (iaf jag) på direkten.

Anmäl
2012-12-25 08:59 #23 av: qawqaw

Jag har börjat med sjukgymnastik i bassäng 1 gång i veckan och då är det helakroppen med fokus på ryggen. Jag funderar på att skaffa något stbiliserande bälte som stöd nu när det är halt, vad har ni för erfarenhet om det?

Anmäl
2012-12-25 19:36 #24 av: [Aquelegia]

#23 Åh det vill jag med Skrattande Skall börja simma så fort vi fått bukt på inflammationen. Testade att simma lite i söndags och ryggen märktes evrkligen hade noll styrka. Sjönk som en sten och då var jag alltid den bästa simmaren i alla klasser jag gått Tungan ute
Har testat stödbälte en gång. Du menar SI bälte? SÅ skönt! Man fick verkligen ett lyft och kände sig stabilare och lättare. Det var dock bara en kort kort stund så mer än så vet jag inte.

Anmäl
2012-12-27 13:16 #25 av: Anterrabae

Jag tyckte foglossningsbältet var och är skönt när inte höften vill hålla ihop, men det hjälper kanske inte så mycket i stora höftleden..? Men allt känns lite stadigare i alla fall.

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2012-12-28 12:13 #26 av: Mona22

Mina käkledsdiskar ligger helt fel och har gjort väldigt länge. går inte få tillbaka dem utan kirurgi, väntar på att få det men det drar ut på tiden då jag förlorade en del av hörseln vi titthålskirurgin och de måste utreda det innan de vågar gå in igen.

Höfterna brukar hoppa till varje morgon och det gör ruskigt ont men de lägger sig till rätta igen. En morgon gjorde den dock inte det och trots smärtan försökte man ställa sig upp och jag föll som en fura och då hoppade den rätt.

Sedan har jag fått reda på att mina höfter är väldigt instabila. Hoppas på riktigt utredning på det men som vanligt händer ju inget, ingen vill ta ansvar.

Sedan är det knäna och axlarna som hoppar men inget man inte kan leva med. Brukar för det mesta känna när det är på gång eller hur man ska förklara och då är det bara försöka sätta sig eller så.

Anmäl
2013-01-04 03:06 #27 av: Beckah82

#5 (försökte ögna igenom om någon svarat, men kan inte se något svar):

Höftfelet du föddes med var med all sannolikhet (jag skulle lätt våga sätta pengar på det) en höftledsluxation! Med andra ord så har du definitivt råkat ut för en luxation :-)  eller :-( snarare.

Det kan ha varit en von Rosen-skena du fick ligga i.

Anmäl
2013-01-04 05:04 #28 av: RuiXue

#27 De har aldrig sagt något om att mina höfter var luxeradeObestämd Men hade det inte åtgärdats så hade mina ben kunnat bli olika långa. Jag låg aldrig i någon skena utan bara på mage med benen som en groda, så blev lite samma position som i en skena, fast utan skenanTungan ute

Jennie


Anmäl
2013-01-04 07:46 #29 av: Zofia89

har dagligen luxationer i axlar och höfter... Knäna ibland men de är opererade 2x/knä så de är bättre...

Axlarna mest nattetid, märker när jag vaknar på morgon att jag haft axlarna urled och ofta när jag ska ta på mig någon tröja eller rock brukar allt åka omkring lite =D

Har oxå problem med ryggen och väntar på operationstid... har 3st stora diskbråck och nu ska de operera ett och hoppas på att jag blir av med värsta besvären...

Allt är löst men man har ju lärt sig leva med det =)

 

Anmäl
2013-01-04 16:35 #30 av: qawqaw

#27 min dotter fick ha freja byxa vilket är den mildare varianten av van rosen skena, min dotter hade subluxerande höftleder och därför behövde hon bara behandlas under en kortare tid med en mindre skena. Om du legat i grodan så tippar även jag på att du hade dubbel luxation.

 

Anmäl
2013-01-05 00:53 #31 av: RuiXue

#30 För mig räckte det med en kortare period i grodlägeGlad Men har och har haft höftsmärtor av och till (numera mest hela tiden) så länge jag kan minnas och känner hur höftleden liksom hoppar till ibland, som om den subluxerar och glider rätt igen en sekund senare.

Jennie


Anmäl
2013-01-05 09:24 #32 av: qawqaw

#30 Min mosters man har obehandlad höftsubluxation förmodligen och han är stel som en pinne i vissa vinklar, han kan t.ex inte sitta på en häst för han får inte i sär benen.

Du kanske har samm problem som mig, glapp höft. Jag var inne på A-ås jour igår och fick träffa en kanon läkare, han sa att han kunde inte hjälpa mig på jouren eftersom det behövdes göra ett ul över höftled och kaspsel för att se hur och vart instabiliteten fanns och om det är skadad bindväv och hur muskelaturen ser ut runt om höften han sa oxå att vanlig röntgen skulle vara slöseri eftersom den inte skulle visa det man vill veta. Han remitterade mig till kir/ort akuten för att få det gjort och där träffade jag en ST inom kirurgi eftersom Ortopeden gått för dagen och hon visste väldigt lite om instabilitet och ul gick inte att göra en fredagkväll så hon skickade mig på röntgen. Förutom att jag inte fick någon vidar hjälp så sa hon att precis som den första att jag behövde smärtlindring så jag kan träna upp musklerna som ska hålla höften på plats och om det så behövdes förlängning av bassängträning så får dom fixa det så lite plus iafl.

 

Anmäl
2013-02-01 15:42 #33 av: [Mamma-Mia-Marie]

Jag undrar lite kring detta...då jag käner som att vissa leder här och där glider som ur men ändå inte helt (sub) förutom höger höft som ordentligt hoppar ur förr i tiden...samma höger handled och så nacken kan jag känna hur den "rör sig och kläpper" i vissa lägen...har även haft besvär med knänen som ung...Mitt dilemma nu är att jag stelat som attans, fast ändå är överrörlig fortfarande lite smått och konstigt som nu i handleden, stortårna, typ nyckelbenet - obehag och lite så...

Är det flera som stelnat så med åldern - har artros också, någon som vet vars man kan läsa om detta?

Fått en bättre handleds ortros idag, som skall provas ett tag nu och sen utvärderas...skall få några andra också mm. träffat arbetsterapin idag!

Anmäl
2013-02-01 17:03 #34 av: hus-musen

Man kan utveckla artros/artrit (kommer aldrig ihåg skillnaden) pga onormal förslitning i lederna just för att man är överrörligt. Så helt otroligt är det inte! Hitta länkar är jag väldigt dålig på just nu, min dator är trasig :/

Anmäl
2013-02-01 20:04 #35 av: [Mamma-Mia-Marie]

http://www.agrenska.se/Global/Nyhetsbrev/Ehlers-Danlos%20syndrom%20nr%20363-2010%20uppdat.%202011.pdf

Här står det lite allmänt...jag försöker hitta mera, just kring detta med artros!

Anmäl
2013-02-02 08:30 #36 av: qawqaw

Jag har tydligen fått något sånt i handlederna fick jag veta när dom var inte å kikade. Nu i tors var jag hos AT för att fråga var det innebär och sen för att kolla upp mitt finger som krånglat vilket visade sig vara en sub och att jag kommer behöva EDS ring. Jag fick förklarat av ortopeden och AT att när man som överrörlig (gäller även dom som ej har eds/hms) så blir det förslitningar i leden när man i dess ytterlägen belastar dom. Jag får inte längre krypa och belasta handleden och absolut inte göra armhävningar eller plankan i samma position för mina handleder som redan blivit förslitna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.