Annons:
Etiketterdiagnosfaktaartiklar
Läst 22719 ggr
[Tassy]
2011-01-07 17:32

Skolios

Sned rygg är ett relativt vanligt fenomen som återfinns ibland de flesta utav våra hypermobila sjukdomar, även om alla kan drabbas utav detta. I denna artikel får du veta mer om vad skolios är.

Skolios innebär att ryggraden har krökt sig på ett eller flera ställen samt vridit sig (roterat). Inte sällan visar sig krökningen som ett S.

Mindre krökningar drabbar män och kvinnor uppskattningsvis lika mycket, medan grövre skolios är mycket vanligare hos kvinnor.

Skolios kan uppkomma ur underliggande sjukdomar (hypermobila sjukdomar till exempel), missbildningar, olika benlängd eller av okänd anledning. Om man inte finner någon förklaring till krökningen så kallas det för idiopatisk skolios.

Men är då alla krökar skolios?
- Nej, en normal rygg har flera krökar, den mest påtagliga sitter i svanken. Dessa krökar har en stötdämpande effekt. Det är när krökarna går i sidled som problem uppstår och man benämner det som skolios. En alldeles spikrak rygg skulle också vålla en del problem och smärta.

Det finns olika typer utav skolios, och i allmänhet är det bara större krökar som ställer till med besvär i form av exempelvis smärta, synbar snedhet och andningssvårigheter.

Den vanligaste och mildaste typen kallas för funktionell skolios. Den ger ofta en liten krök på upp till 15 grader som kan bero på ett snett bäcken eller olika långa ben. Detta kan man i allmänhet åtgärda med till exempel skoinlägg. En kiropraktor eller naprapat kan också relativt enkelt rätta till ett snett bäcken och hjälpa till med ett träningsschema för att stärka muskulaturen, som i sin tur förhindrar att bäckenet glider snett på nytt.

Ibland är dock svaret inte fullt så enkelt som vid funktionell skolios, utan man har en eller flera bestående krökar på ryggraden. Detta kallas i stället för strukturell skolios.

Bestående skolioskrökar uppkommer av att något går fel under tiden som vi växer. Kotorna utvecklas kanske inte som de ska, eller så kanske det finns en tumör i vägen (ovanligt). Men det kan även finnas genetiska faktorer bakom som skapar missbildningar (exempelvis Larsens och Ostegenesis Imperfekta med flera).

Sedan finns det en tredje skoliostyp, smärtskolios. Detta talas det knappt om, trots att det är otroligt vanligt. Smärtskolios är helt enkelt en tillfällig skoilos som uppkommer i samband med exempelvis ryggskott, låsningar i ryggen och kraftiga muskelspänningar som kan dra kotorna fel. Detta är ett väldigt vanligt fenomen bland hypermobila människor.

Själva skoliosen i sig orsakar sällan smärta med undantag för extrema krökar. Det som gör ont är i stället när kroppen försöker kompensera för kröken. Inte sällan uppkommer även extra krökar som "konpensation" för den primära kröken.

Har man stora krökar och besvär av sin skolios kan det bli akutellt med steloperation. I extrema fall kan operationen behöva upprepas ytterligare. Denna operation går ut på att i mesta möjliga mån räta ut kröken och sedan fixera ryggraden, därav namnet "steloperation". Även om patienten får en begränsad rörlighet så blir resultatet oftast avsevärt bättre än innan operationen. Man ska dock vara medveten om att man sällan blir helt bra av operationen, och att ingreppet innebär risker. Ibland används även diskproteser i stället för traditionell steloperation, men inte alla lämpar sig för denna metod.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Chestnut
2011-02-03 11:20
#2

Tack och lov har jag inga besvär från ryggraden (bortsett från nack-krångel) men hade en barndomskompis med en rejäl krök i bröstryggen. Hon var inte överlycklig direkt över att ha korsett och hon var inte ensam i sin familj, samtliga kvinnor några led bakåt hade haft skolios i varierande grad!

Med vänliga hälsningar
Chess

RuiXue
2011-02-03 22:46
#3

Jag har en liten skolios i övre delen av ryggen som gör att ena axeln är längre ner än den andra när jag tycker att jag står rakt. Står jag däremot helt rakt så känns det som om jag lutar åt sidanSkrattande Det ställer till lite ibland med låsningar och snedbelastning, men oftast har jag inga problem som kan kopplas direkt till den väldigt lilla skoliosen.

Jennie


Mona22
2011-05-06 22:14
#4

JAg har skolios men visste inte alls att det hade med hms.en att göra. Man lär sig något nytt varje dag :)

Pocciz
2011-05-14 02:37
#5

Min rygg är snarare tvärtom. MIn bröstrygg är helt rak/platt - alltså ingen sväningen eller s-kurva alls som den ska ha. Det gör ju tyvärr inte saken bättre för mig när jag är överrörlig, eftersom det gjort att min ländrygg och nacke har fått kompensera med extra rörlighet.

[Tassy]
2011-05-14 14:09
#6

#5 Aj! Just nacken och ländryggen är ett rent helsike. Har själv problem med bägge delarna. Ingen skolios här heller, men inte heller spikrakt.

Annons:
alena
2011-05-15 12:56
#7

Jag trodde tidigare att skolios upptäcktes i skolåldern, men jag fick diagnosen för en par år sedan. Har även hört att fler människor som fått diagnosen i vuxen ålder.

RuiXue
2011-05-15 13:51
#8

Jag gick i gymnasiet eller hade rent av redan tagit studenten när jag fick veta att jag hade en liten skolios i övre delen av ryggen, den gör att mina axlar är i olika höjd. Enligt min nuvarande sjukgymnast är hela min rygg rätt så skev.

Jennie


hus-musen
2011-05-15 16:53
#9

#7 Det enda de gör i skolan är väl att skolsyster tittar på ryggen när man går i 3-4 klass eller något? Har iaf inte haft några fler undersökningar av ryggen. Kan tänka mig om man inte har skolios som märks tydligt så missas det.

Qui dormit, non peccat

 


Sashie
2012-05-11 23:23
#10

Jag har dubbel skolios. Var tvungen att gå med en smärtsam korsett i 3-3,5 år, och behövde ändå steloperera mig i slutändan. Horribelt. Betydligt bättre nu, däremot, även fast det är jobbigt att ha väldigt begränsad rörlighet i ryggen. :/

[Mamma-Mia-Marie]
2013-02-20 06:43
#11

Skolios bröstkorg…dottern liten krökning! Jag försöker nu finna orsaken till hennes symtom som enligt genetikern inte är EDS - fast hon har samma symtom som jag, som har EDS!

Upp till toppen
Annons: