Annons:
Etiketterdiagnosfaktaartiklar
Läst 25285 ggr
Chestnut
12/12/10, 1:22 PM

Knäskål ur led - vad händer?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När man är överrörlig är ofta knäskålarna det som "hoppar ur led". För majoriteten är det mycket smärtsamt men för vissa känns det knappt. Vanligen luxerar patella lateralt (utåt) men i ett fåtal fall luxerar den medialt (inåt).

**Anatomi
**Knäet är kroppens största gångjärnsled och även den mest komplexa. Med flera viktiga ledband som förbinder lårbenet med skenbenet fyller knäskålen (patella) en viktig funktion som skydd mot slag och stötar.

Patella ligger inbäddad i en förlängning av quadricepsmuskeln, patellasenan som i sin tur fäster i skenbenet. På båda sidor om knäskålen ligger lårbenets kondyler som bildar patellafåran. Hur patellafåran ser ut är individuellt och vissa förhållanden ökar risken för patellaluxationer. För att stabilisera ytterligare finns mediala retinaklet och laterala retinaklet som är ren bindväv.

**Akut behandling
**Första gången en knäskål har luxerat helt rekommenderas att åka in till sjukhus snarast eller ringa ambulans om det är långt såvida det inte finns någon med erfarenhet på plats som kan reponera. Oavsett är en läkarkontroll med röntgen ett måste. Risken finns att mer än bara ligamenten som håller fast knäskålen är skadade.

Är det endast en subluxation är det inte ens helt säkert att du märker av det. Kanske upptäcker du bara en diffus svullnad och/eller blåmärken på insidan av knäskålen? Då är det inte fullt så bråttom att söka vård. Men händer det mer än en gång och/eller du ser tydligt hur knäskålen hamnar fel bör du kontakta läkare för att få hjälp.

Drabbas man av återkommande patellaluxationer kan man reponera knäskålen själv genom att "ge den en liten knuff" samtidigt som man sträcker ut benet. Hjälper inte detta rekommenderas en tripp till närmsta akutmottagning. Det är viktigt att läkaren är införstådd i att man själv reponerar knäskålen och man ska göra upp om telefonkontakt skall tas vid ny luxation, smärtstillande och så vidare.

Är något som det inte brukar, kanske att svullnaden är mer bestående än vanligt, kraftigare smärtor eller dyl bör du kontakta läkare snarast eller åtminstone ringa sjukvårdsrådgivningen (1177).

**Sjukgymnastik
**Sjukgymnastiken går ut på att stabilisera musklerna runt knäet, framförallt quadriceps som liksom håller i knäskålen. Beroende på metod och hur grava besvär man har är träningen lite olika, men vanliga inslag är motionscykel, raka benlyft, benpress med låg vikt och olika balansövningar.

**Ortoser
**Det finns olika slags ortoser och olika regimer hur mycket de skall användas. Det vanligaste är att den ska på vid riskmoment som för vissa innebär idrottsutövning, andra tungt arbete med lyft och för vissa är hela livet ett riskmoment mer eller mindre. Och då hamnar man i ett moment 22, ortoser är till för att tillfälligt stödja, har du en ortos på knäet dygnet runt förtvinas musklerna sakta men säkert - de får ju inte arbeta! Så i regel skall ortoser alltid kombineras med någon typ av sjukgymnastik/muskelrehabilitering.

För att få en ortos som behandling krävs det att din läkare fyller i ett särskilt "recept" som du sedan tar med till en ortopedtekniker/ortopedingenjör. I regel jobbar dessa på ett sjukhus, på den Ortopedtekniska verstaden/avdelningen.

På OTA kommer du att få prova olika ortoser, de har ofta en "favoritmodell" som de helst skriver ut. Funkar inte ortosen som tänkt är det vanligen inga problem att vända sig dit igen för justeringar eller få testa en annan modell.

**Operativ behandling
**Innan du går med på operativa ingrepp är det dels viktigt att ortopeden är väl införstådd huruvida du har annan överrörlighetsproblematik då det påverkar valet av teknik samt utfall och vad du kan förvänta dig efter operationen. För patienter med EDS är återfallsrisken betydligt högre än för andra.

Efter operation är sjukgymnastisk rehabilitering mycket viktigt för att slutresultatet ska bli lyckat, dessutom används rejäla ortoser efter operation för att det ska få läka ordentligt.

Det absolut vanligaste patella-stabiliserande ingreppet är lateral release vilket innebär att man skär av det laterala retinaklet. Tanken är att minska spänningar/krafter som drar knäskålen utåt. Detta ingrepp kan antingen utföras som ensam åtgärd eller ihop med andra åtgärder. Ingreppet kan utföras som artroskopisk eller öppen metod.

Ihop med lateral release kan man sy ihop det mediala retinaklet med strama suturer, detta minskar chansen för recidiv.

Ytterligare en relativt vanlig metod är att flytta fästet för patellasenan på skenbenet medialt (inåt). Vanligen gör man då enligt Elmslie-Trillat och flyttar fästet 1 cm. Denna operation kan vara bra för många men långt ifrån alla. På korrekta indikationer är återfallsrisken mycket låg.

Den sista tekniken jag tänker ta upp är en man sällan stöter på i litteratur men som jag personligen har erfarenhet av; att ta ett transplantat av quadriceps och fästa på den mediala kondylen med ett litet ankare. På detta sätt "drar" man in knäskålen och förstärker det mediala retinaklet.

Både medialisering av patellasenans fäste och transplantat av quadriceps är operationer som endast kan göras med öppen teknik. Det blir långa ärr med andra ord…

Referenser:
1177.se

Med vänliga hälsningar
Chess

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
[Tassy]
1/31/11, 12:28 AM
#2

Toppenartikel! Skrattande

Chestnut
1/31/11, 12:35 AM
#3

Tack!

Med vänliga hälsningar
Chess

Chestnut
1/31/11, 5:40 PM
#4

Kommer att komplettera artikeln med bilder på några olika ortoser inom de närmsta dagarna Glad

Med vänliga hälsningar
Chess

Chestnut
2/26/11, 10:47 AM
#5

Ber om ursäkt för att bilderna dröjt, varit helt ute ur min skalle att de ska hit med Skäms Fixar dem så fort jag får lite tid över!

Igår kväll/natt var jag med om något nytt. Höger knäskål hoppade ur led rejält, drar tillbaka, provar att böja lite - pang ur led igen! Reponerar, böjer - ur led igen.. Höll på så en rätt bra stund innan den la sig någonlunda till rätta men den är fortfarande inte helt på plats utan lite subluxerad. Obestämd Nu har jag lindat om knäet ordentligt så att det hålls böjt i en konstant vinkel där den inte ligger så fasligt fel.

Har aldrig varit med om detta förut, förvisso la den sig lite tokigt en annan gång och ville inte gå tillbaka men inte att den luxerar helt upprepade gånger på varandra vid en viss vinkel Förvånad

Någon som råkat ut för detta? Hur påverkade det behandlingen/vad fick ni göra för att lösa problemet?

Med vänliga hälsningar
Chess

Upp till toppen
Annons: