Diagnosfakta

Smärtfri utan tabletter?

2011-03-03 19:39 #0 av: [Tassy]

Går det ens, frågar du nu? Kan det gå, efter år med att proppa i sig tabletter, att faktiskt bli antingen delvis eller helt smärtfri utan att proppa i sig dessa tabletter som varit en livlina?

Varje dag delas det ut 4 smärtlindrande tabletter till varje inlagd patient på svenska sjukhus. Utskrivna recept på smärtlindrande preparat ökar genomsnittligt 7% varje år. Förskrivning av Lyrica har tredubblats på två år. Varje invånare över 75 år tar genomsnittligt en alvedon om dagen.

Dessa siffror kan vara lite deperimerande, men det finns dom som har rivit sig loss från denna spiral. Igen finns där inga garantier för individerna. När det kommer till diagnoser som Fibromyalgi, Dercum och tillsvarande kommer det alltid vara att vissa saker fungerar för en och inte för den andra. Men det finns alternativ att undersöka mer om för den som är nyfiken.

bodymassage.jpg

Behandling hos sjukgymnast
kan för vissa vara mycket framgångsrikt mot smärta och stelhet. Behandlingen kan vara nogrann anpassad träning, massage, stretching, akupunktur, vattenträning, laserbehandling och värmebehandling. Vissa får god lindring från en eller fler av dessa, andra får mindre eller inget alls. Vissa mår även sämre av detta.

Alternativ behandling är mycket omdiskuterat, men det är ingen tvekan om att fler får god lindring och mycket hjälp av olika saker som healing, energimassage, energihealing, energi överföringar, öronljus och andra saker man kan få av behandlingar. Om det är placebo eller äkta känner man inte till då detta är svårt att forska på, men flera jag har talat med tycker oavsett att verknaden är mer viktig för dom än anledningen till att det fungerar.

Träningsmetoder som Tai Chi, olika former av kampsporter, vattengympa, former av Yoga, pilates, promenader, ridning, simning och mycket annat har för fler blivit en livlina som gör skillnaden mellan piller eller inte piller. Inte alla klarar samma form av träning, och en hel del blir sämre av för mycket eller fel träning, men vi mår alla bra av att komma ut ur huset ibland, om så bara för en dag i veckan.


swim.jpg


Tens är en liten apparat som stimulerar muskler med svaga elektriska impulser, mycket använd i sjukvården för att motverka förtvinandet av muskler under komatös tillstånd, men numera ökande använding även innom smärtbehandling, och många har upplevd mindre muskelvärk vid hjälp av tens-aparater. En sådan kan användas hos sjukgymnast, och vissa får även apparater på hemlån.

En helt ny och revolutionerande behandlingsmetod är något som kallas en kallad en nervsimulator eller accelerometer. Behandlingsmetoden kallat Spinal Cord Stimulation har funnits sen 70talet, men dom apparaterna var rätt stora. Sahlgrenska Universitetssjukehus och ett sjukhus i Spanien var först i världen med denna nya långt mindre apparaten som opereras in i anslutning till nervsystemet. Apparaten doserar automatisky ut elektriska impulser som ersätter patientens smärtupplevelse till en pirrande känsla, och det finns även en fjärrkontroll om man vill reglera detta själv. Ni kan läsa om Carl- Joel Johansson som var först i sverige att få denna inopererad.

IMG_1256.jpg

Kosttillskott och omläggning av kost har för fler människor fört till lägre smärta, eller helt en symptomfri vardag. Det är ingen tvekan om att kosten är alfa omega för hur man mår, och knappast någon som tvekar över att man kan förstöra mycket för sig själv genom att äta fel. Vissa äter vitaminpiller från en särskild leverantör, andra äter exempelvis MSM Svavel, vissa styr undan kolhydrater, andra animalisk protein. Vad som kan fungera för den enskilda individen måste man prova sig fram på om man vill utforska denna biten.

Detta är bara några av många alternativ som folk jag har talat med använder sig av för att må bättre i sin vardag. Måhända sitter du på något du gör eller äter, eller låter bli äta, som har påverkat din vardag till det bättre. Dela gärna av dig i denna artikeltråden om sånt som kan vara med på att påverka!

Artikeln är skriven utav Rita-S, sajtvärd för Fibromyalgi iFokus


Anmäl
2011-03-03 20:00 #1 av: Chestnut

För mig är träning (som till stor del är upplagd av sjukgymnast) i ett hederligt gym underbart! Åh, mådde underbart i somras de veckor jag tränade 5-6 dagar i veckan.. Behövde fortfarnade värktabletter men inte samma mängd som tidigare efter ett par veckros upptrappning av träningen.

Utan min tens vet jag inte vad jag hade gjort med mina knäsmärtor, den hjälper till stor del.

Däremot fixar jag inte träning i vatten alls.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-03-03 20:08 #2 av: [Tassy]

För mig är det tvärt om, vattenträning är det bästa som finns Skrattande (och TENS det värsta haha). Lustigt hur olika det kan vara.

Jag funderar mycket kring kosten, mest med min risiga mage i åtanke, som ju ofta följer med på köpet när man har mycket smärtor. Jag har provat i flera omgångar nu att plocka bort socker och äta mer fett, men kropp och knopp slår verkligen bakut ena gången värre än den andra. För mig fungerar tallriksmodellen allra bäst i kombination med motion i måttliga mängder.

Bland det värsta jag kan göra är att sitta för mycket, men tyvärr studerar jag och spenderar alldeles för mycket tid framför datorn. Rynkar på näsan


Anmäl
2011-03-03 21:58 #3 av: Chestnut

När det gäller kosten har jag försökt med LCHF och mått rätt bra av det! Eller ptja, det blev inte värre i alla fall...

I mitt fall är det orken och alla sjukhusvistelser som hindrar, jag orkar sällan laga särskild mat till mig och på sjukhus ses jag som ufo om jag låter bli kolhydraterna på tallriken. Sitter man dessutom på akuten 5-6 timmar är det mackor, frukt, godis etc som gäller. Kan ju knappast planera och förbereda för när jag skadar mig Flört

 

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-03-04 07:56 #4 av: Rita-S

Jag brukar säga jag är när intolerant till kolhydrater om jag är på sjukehus, och efter dom fått hjälpa mig på toa en gång efter ett mål med kolisar så brukar dom inte häva på lika mycket vettja ;) Men jag har turen att jag får en rätt snabb reaktion i magen utan att jag går i detaljer! Tungan ute

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-03-04 08:04 #5 av: Chestnut

#4 Kan tänka mig att den funkar på vuxenavdelning men eftersom jag är under 18 fortfarande så är det "barnkost" och personal som behandlar mig som en trotsig 9 åring.. Rynkar på näsan'

Om jag ser fram emot att gå över till vuxensidan? Åh ja!

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2011-03-04 09:18 #6 av: Rita-S

Vissa saker är rätt bra med vuxenlivet, men jag lovar jag saknar barndommen på vissa saker! Mer än 5 veckor sommarlov exempelvis. Garanterat lov till jul och påsk med.. Oskyldig

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-03-04 09:21 #7 av: Chestnut

Sommarlov får jag två år till i vilket fall Flört Går ur gymnasiet samma år jag fyller 20.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.