Annons:
Etikettvård-habilitering
Läst 10605 ggr
Chestnut
12/7/10, 6:06 PM

TENS, elektricitet som lindrar

En tens apparat är en liten dosa med tillhörande kablar och elektroder som används vid smärta för smärtlindring. Dosen skickar in ström som stimulerar nerver under huden. Strömmen är helt ofarlig.

De flesta dosor har olika program man kan välja mellan. Oftast är skillnaden vilken frekvens strömmen har. Lågfrekvent ström känns pulserande och högfrekvent pirrande. Lågfrekvent upplever många är bättre mot molvärk och högfrekvent mot intensiv, skärande smärta. Själv föredrar jag lågfrekvent i de flesta lägen.

Antingen kan man köpa en Tens apparat själv över internet eller vända sig till sin sjukgymnast. Jag rekommenderar starkt att man kontaktar sjukgymnast då de kan visa hur du ska sätta fast elektroderna. Sätter man fel kan det kännas obehagligt istället för smärtlindrande. Dessutom blir det billigare om man går via vården (jag får låna min apparat gratis).

Tens kan användas mot många typer värk; rygg, nacke och knä är de vanligaste behandlingsområdena men man kan även använda den mot bland annat mensvärk. Det fina för oss som har problem med krampande muskler är att Tens verkar direkt och ingen risk för missbruk! Tyvärr hjälper det inte mot alla muskelkramper men vissa.

Det finns inga biverkningar med strömmen i sig dock kan man vara överkänslig/allergisk mot häftan på elektroderna.

För mig har Tens blivit ett komplement till värktabletterna, kopplar jag på den i 20-30 min så håller jag mig någonlunda smärtlindrad i ett par timmar framåt. Apparaten fungerar dessutom bra att ha med på praktik-jobbet (vaktmästare), jag sätter fast elektroderna på morgonen under min knäortos och lägger dosan i byxfickan. Sen knäpper jag på den i bilen mellan ställena.

Min apparat har dessutom en timer, den går i 30 min och stängs sedan av automatiskt. Vad jag har sett har de flesta apparater någon liknande funktion. Det går att köra utan timer med givetvis.

Observera att personer med aktiva implantat (till exempel pacemaker) INTE bör använda Tens.

Tens = transkutan elektrisk nervstimulering

Med vänliga hälsningar
Chess

Annons:
[Tassy]
12/11/10, 4:26 PM
#1

Tens verkar vara ett toppenhjälpmedel om det fungerar Glad Tyvärr var det inte alls min grej, har fått prova vid ett flertal olika tillfällen, men då jag har perceptionsstörningar så blir det bara så otroligt jobbigt i stället Obestämd

mongu
12/30/10, 8:03 PM
#2

Använder också Tens med bra effekt. Har fått låna min Tens av sjukgymnasten.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

oskartoller
12/30/10, 9:19 PM
#3

Har oxå en Tens, (värsingen enligt sjukgymnasten) och den hjälper inte alls Rynkar på näsan

Men jag kostade på mig en muskelstimulator och den funkar!

Tur att det finns olika hjälpmedel som kan lindraSkrattande

[Tassy]
12/30/10, 10:18 PM
#4

#3 Vad är en muskelstimulator för något? Berätta gärna om den Glad

oskartoller
12/30/10, 10:33 PM
#5

Den heter cefar myo xt och hjälper till att bygga/ öka blodgenomströmningen.Den går ner i musklerna och jag tycker att det känns bättre efteråt.

Jag har problem med att hela vänster sida är avdommnad och sjukgymnasten tror att det kan släppa om jag får upp musklerna så att nerverna inte sitter i kläm längre.

[Tassy]
12/30/10, 10:35 PM
#6

Om jag förstår google rätt så är det något liknande Tens? Är denna kraftfullare tro?

Annons:
oskartoller
12/30/10, 10:37 PM
#7

Tens går på ytan och ems ner i musklerna.

Men det finns Tens funktion på den oxå.

[Tassy]
12/30/10, 10:41 PM
#8

Ah, då har jag provat en sån där rackare också. *Ryser* Tungan ute

Chestnut
12/30/10, 11:48 PM
#9

Jag använder muskelstimulator hos sjukgymnasten ibland. Tycker inte att det är någon gigantisk skillnad mot om jag kör högfrekvent Tens..

Med vänliga hälsningar
Chess

majlar
1/1/11, 12:15 PM
#10

Jag använder mig också av Tens, men jag tycker att det inte går att komma upp i någon högre styrka förräns det börjar bränna i skinnet.

Inte så behagligt.

Då tycker jag det är skönare att ligga på spikkudde och spikmatta. Det gör ontskönt i början sedan blir man som bedövad och en stund lättar värken.

Upp till toppen
Annons: