Annons:
Etikettvård-habilitering
Läst 7578 ggr
[Tassy]
2010-12-11 15:40

Alternativ smärtindring

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är relativt vanligt att smärtmedicin inte alls ger önskad effekt hos hypermobila personer, så därför kommer här en artikel med tips på alternativa metoder till smärtlindring

Floating (R.E.S.T. - Restricted Environmental Stimulation Technique)
Floating innebär att man ligger i en tank med saltvatten som är såpass högkoncentrerat att man flyter ovanpå det. Detta sägs vara en underbart skön och avslappnande upplevelse som tyvärr inte är så känd än.

Vanligen får man flyta en timme åt gången, och man hamnar ofta i ett avslappnat tillstånd mellan sömn och vakenhet mot slutet av timmen vilket är både stimulerande, avslappnande och dessutom påverkar det bland annat inlärningsförmågan positivt. Hos vissa personer kan det även ha en liten positiv effekt på blodtrycket.

Simning
Simning är en utmärkt aktivitet om det utövas med måtta i en varm bassäng (brukar finnas hos sjukgymnaster). Finessen med denna metod är att man håller kroppen igång medan man plaskar runt i sin takt utan att belasta lederna för hårt. Nackdelen är att inte alla får denna möjlighet att vara i just en extra varm bassäng.

Taktilmassage _(Beröringsmassage)
_Taktilmassage är en väldigt mjuk massage som lämpar sig för de med svåra smärtor som gör att man kanske inte klarar av att ta emot vanlig massage.

**Sjukgymnastik
**Sjukgymnastik går ut på att hjälpa kroppen att återhämta sig och förebygga skador genom att stärka upp och stabilisera kroppen. Denna metod ger alltså inte direkt smärtlindring, men är desto mer lönsamt på sikt.

Sjukgymnasten gör en personlig bedömning utav dina besvär och sedan brukar man komma fram till en behandlingsplan för att komma till rätta med besvären. Ibland får man även med sig övningar att jobba med hemma.

Sjukgymnasten kan även hjälpa till med att ordna enklare hjälpmedel eller se till så att du kommer i kontakt med en arbetsterapeut som perovar ut hjälpmedel åt dig.

**Naprapat
**Naprapaterna är mycket kunniga och ofta bortglömda hos allmänheten då de tyvärr ej i dagsläget sorterar in under den vanliga vården. Likväl är de dessa människor som kan hjälpa till när kroppen kort sagt blivit alldeles skev till följd av överrörligheten. De kan bland annat rätta till ryggkotor som hakat upp sig, få bukt med överansträngda nackar och smärtande muskulatur. Idealet vore ett samarbete mellan läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och naprapater enligt min mening.

**TENS
**Tens är en liten fiffig apparat som sänder ut elektriska impulser som direktstimulerar det drabbade smärtområdet. Mer om detta kan du läsa i denna artikel här på sajten:

Länk till artikel om TENS

[

](http://hypermobilitet.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=9e378436-ce5c-44b4-b3c8-0ac821a7ec04&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup)

Annons:
Chestnut
2010-12-11 22:58
#1

Blir jag rik någon dag ska jag baske mig låta en naprapat titta på min nacke!

Med vänliga hälsningar
Chess

[Tassy]
2010-12-11 23:02
#2

Det tycker jag absolut att du ska göra, det är vart varenda krona Glad

Sedan får vi be för allt vad vi är värda att naprapaterna blir accepterade inom vårdektorn snart så frikortet gäller även hos dem.

mongu
2010-12-30 20:02
#3

Floating är helt underbart. Har gjort det några gånger men skulle vilja göra det oftare.

Tyvärr vet jag inget ställe som är nära. Har varit i Falköping.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

miffo
2010-12-30 21:19
#4

Fick testa lite vattengymnastik när jag var på smärtrehab, det var skönt för vattnet var varmt och belstningen blir inte så hård på kroppen

[Tassy]
2010-12-30 22:15
#5

Kul att höra om era upplevelser! Glad

#3 Jag är verkligen supernyfiken på detta, då jag älskar vatten. Vart vänder man sig för att få prova att flyta?

mongu
2010-12-31 05:59
#6

Jag letade reda på var det fanns här i närheten. Vi tillhör samma område du och jag.

Då hittade jag i Falköping, det heter Studio Floating.

Men nu har jag inte kollat på länge så jag vet inte om det finns i Skövde. Har för mig jag hört nåt om det men av vem eller var jag hörde det vet jag inte. Minnet är bra men kort, superkort.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Annons:
[Tassy]
2011-03-01 16:35
#7

Jag ska ta och kolla upp falköping, det börjar bli dags för mig att mer aktivt söka efter alternativa smärtlindringar nu då jag har extremt jobbiga smärtor nu.

"minnet är bra men superkort" - där satte du huvudet på spiken! Hade helt glömt bort denna tråd haha Skäms

Har någon annan tips på alternativ smärtlindring?

Upp till toppen
Annons: